"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yüksel: “Hizmet kalitesini yükseltmeyi amaçlıyoruz”

  • 16 Ocak 2023
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

GÖKHAN YÜKSEL:
Yerel yönetimler, sürdürülebilir kalkınma açısından önem taşıyor. İnsani Gelişme Vakfı’nın “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunun ana endeksinde 23. sıradayız. “Yönetişim ve Saydamlık” endeksinde 13., “Sosyal Kapsama” endeksinde 14., “Ekonomik Durum” endeksinde 21., “Eğitim” endeksinde 56., “Ulaşım ve Erişilebilirlik” endeksinde 29. sırada yer alıyoruz.

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

GÖKHAN YÜKSEL
: İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında birçok alanda çalışmalar yapıyoruz. Belediyemizin faaliyet raporunu, performans programını, bütçesini ve göstergelerini web sitemizde yayımlıyoruz. Vatandaşların erişimini kolaylaştırmak için web sayfamızın arayüzünü güncelledik. Komşu İletişim Merkezi, vatandaşların ve paydaşlarımızın istek, talep, öneri ve şikâyetlerini takip ediyor ve raporluyor.

2.539 aileye nakdi destekte bulunduk. Anne-baba destek programları, etkili iletişim, girişimcilik, finansal okuryazarlık, öfke yönetimi, sorun çözme, beden dili eğitimleri düzenledik.  Annelere, spor ve çocuklara yaklaşım eğitimi verdik. 0-3 aylık bebeklere “Yeni Doğan Bebek Paketi” hediye ettik. Yakınlarını kaybeden vatandaşlara taziye ziyareti yaptık, pide ve ayran ikram ettik. Aşevi ve Gıda Bankası aracılığıyla ailelere, öğrencilere ve ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek desteği verdik.

Çocuklara yönelik projelere her zaman öncelik veriyoruz. 785 öğrenci, ilçemizdeki çocuk gelişim merkezlerinde eğitim aldı. Satranç, kodlama, algoritma ve robotik maker, tarım, İngilizce, sağlık ve pedagoji eğitimleri veriyoruz. İlçemizde, Türkiye’de ilk ve tek olan, alerjik çocuklara hizmet veren Mevhibe İnönü Çocuk Gelişim Merkezi de bulunuyor. Kartal’da ikamet eden 4-14 yaş arasındaki çocuklara ve engelli vatandaşlara ağız/diş sağlığı hizmeti veriyoruz. Ücretsiz sünnet hizmetinin yanı sıra sünnet olan çocuklara sünnet kıyafeti hediye ediyoruz. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla Rıfat Ilgaz Eğlenceli Çocuk Kütüphanesi’ni açtık. Çocukları, iki ayda bir çıkan KE Çocuk Dergisi’yle buluşturduk. Kartal Belediyesi Masal Müzesi, 7’den 70’e herkesin ziyaret ettiği bir merkez oldu. Satranç Akademisi sayesinde çocukları ve gençleri satrançla tanıştırıyoruz. Sanat Akademisi’nde, müzik ve resim konusunda yetenekli öğrencilere eğitim veriyoruz. Dragos Su Sporları Merkezi’nde çocuklara ve yetişkinlere kano, kürek ve yelken eğitimi vermenin ayrıcalığını yaşıyoruz. Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi’ni kurduk. Çocuklar, istek, talep, şikâyet ve önerilerini üst yönetime aktarıyor.

Gençler ve tüm vatandaşlar için açık hava konserleri, kitap fuarı, anma programları, paneller, konferanslar, seminerler, sanat atölyeleri, meslek ve beceri kazandırma kursları, sportif etkinlikler düzenliyoruz. Mustafa Necati Kurs Merkezi’nde 400 gence ücretsiz eğitim destek kursları veriyoruz.

Hasta, ihtiyaç sahibi yaşlı ve engelli yaşlı vatandaşlara evde sağlık ve temizlik hizmeti veriyoruz, medikal malzeme desteğinde bulunuyoruz. Kartal Belediyesi Yaşlı Bakım ve Huzurevi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda yaşlı vatandaşlara hizmet veriyor. Yatalak ve 65 yaş üstü hasta vatandaşlara evde sağlık hizmetini ücretsiz sunuyoruz. Hasta nakil ambulansları ve araçları aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara hizmet veriyoruz.

Kadın Danışma Merkezi, fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismara uğrayan kadınlara psiko-sosyal, hukuki ve ekonomik danışmanlık hizmeti veriyor. Eğitimler, kurslar, seminerler aracılığıyla kadınların sosyal ve kültürel etkinliklere katılmasını sağlıyoruz. Üretici ve girişimci kadınların ürünlerini Kartal halkıyla buluşturmak, üretim-pazarlama konusunda kapasitelerini geliştirmek ve dayanışma duygularını güçlendirmek amacıyla Kadın El Emeği Pazarı’na destek oluyoruz. Bu sayede kadınlar, ürettikleri ürünleri satışa sunma imkânı buluyor.

Engelli vatandaşların sosyalleşmesi, ekonomik hayata katılması amacıyla kurulan Engelsiz Üretim Atölyesi’nde, seramik, makrome, pazar filesi, sabun yapımı eğitimleri veriyoruz. İhtiyaç sahibi engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak, sosyal yaşama katılmalarını sağlamak amacıyla “Engelliler Sosyal Yaşama Katılıyor” projesi kapsamında geçen yıl iki adet akülü araç, 40 adet manuel tekerlekli sandalye, 146 adet hastane yatağı ve 45 adet havalı yatak dağıttık. Görme engelli vatandaşlar ve çocuklar için “Sesli Kütüphane” hizmetini başlattık. Öğrencilere kırtasiye ve eğitim malzemesi dağıtıyoruz. Üniversite öğrencilerine nakdi destekte bulunuyoruz. Okullarda bakım-onarım çalışmaları yapıyoruz.

Sokak hayvanları için hayvan barınağı tasarladık, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nden tahsisini istedik. Belediyemizin Veteriner İşleri Müdürlüğü, mikroçip işlemi ve kuduz aşısı yapıyor, sokak hayvanlarını tedavi ediyor, sahiplendiriyor. Yeni veterinerlik binasını da kısa sürede hizmete açacağız. Kreşlerdeki öğrenciler ve hayvanseverlerle birlikte sokak hayvanlarını besliyoruz.

Atık yönetimi kapsamında “sıfır atık” hareketini başlattık. Elektronik atıkların ekonomiye kazandırılmasını teşvik etmek amacıyla “E-Atıklar Hijyen Paketine Dönüşüyor” projesini hayata geçirdik. Kırmızı Kaliforniya solucanı gübresinin üretimiyle ilgili bilgilendirme seminerleri düzenledik. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası işbirliğiyle “Atıklar Yeşilde Can Buluyor” projesini başlattık. Kartal’daki meslek odalarının ambalaj atıkları toplanıyor, atıklar 30 kilograma ulaştığında fidan sertifikası veriliyor.

Olası afetlerde can kaybını azaltmak, zararları önlemek, profesyonel ekipler afet bölgesine intikal edinceye kadar ilk müdahalenin vatandaşlar tarafından yapılmasını sağlamak amacıyla mahallelerdeki, okullardaki konteynerlerin bakım, kontrol ve denetim işlemlerini yapıyoruz, eğitimler ve tatbikatlar düzenliyoruz. Orman yangınları, sel baskınları vb. afetlerde destek veriyoruz. İlçe Afet Koordinasyon Merkezi’nin projesi kapsamında ilçemizdeki olası afetlerin anlık olarak izlenebilmesi, olumsuz durumlara müdahale edilebilmesi için belediyemizin hizmet binasına 2 Mp dış ortam speed dome (PTZ) IP kamera kurduk, bina sensörü yerleştirdik. Montajı yapılan kameradan alınan görüntülerin ilgili birime yerleştirilen videowall izleme sistemiyle takip edilmesini, merkez hizmet binasından izlenmesini ve görüntülerin kaydedilmesini sağladık.
 
2021 yılı için hedeflediğimiz yeşil alan miktarı 361.650 metrekareydi. Bu hedefe %110 oranında ulaştık. 2021 yılı itibarıyla ilçemizde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 5.98 metrekaredir.

Türkiye Belediyeler Birliği’nin üyesi olduğu Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin Avrupa Yerel Yaşamda Eşitlik Şartı’nı 24 Aralık 2021’de imzaladık. Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklenen, Kadın Adayları Destekleme Derneği, Edremit Belediyesi ve Avrupa Yerel Demokrasi Ajansı işbirliğiyle yürütülen “Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz” adlı projede pilot belediye seçildik.  

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

GÖKHAN YÜKSEL:
Önümüzdeki dönem için hedeflerimiz var. Bu hedefler doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. Belediyemizin görev, yetki ve sorumluluk alanı dahilinde hizmetlerimizi çeşitlendirmeyi ve hizmet kalitesini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Belediyemiz bünyesinde Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kurduk, Çevre İşleri Müdürlüğü’nü, Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne dönüştürdük. Bu sayede vatandaş ihtiyaçlarını tespit ederek, daha koordineli hizmetler sunmayı planlıyoruz. Hasta, yaşlı ve engelli vatandaşları kapsayan sağlık hizmetlerini de sürdüreceğiz.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

GÖKHAN YÜKSEL
: Raporda yer alan endeks sonuçlarına göre planladığımız projeler var.
Bu projelerden biri, Kartal Bilim ve Teknoloji Merkezi. Merkezde, Kartallı çocuklara, gençlere, vatandaşlara bilimin ve teknolojinin önemini anlatılacak, bilimsel ve teknolojik bilgileri öğretilecek, laboratuvarda ve atölyelerde uygulamalar yapılacak, eğitimler ve kurslar düzenlenecek. Merkezin yapımına başladık.
 
Yalı, Yunus ve Topselvi Kültür Merkezi’nin inşası devam ediyor. Merkez, üç mahallenin ihtiyacını karşılayacak. Merkez bünyesinde kütüphane, eğitim alanları, kültür-sanat merkezi ve taziye evi yer alacak. Çocuk Gelişim Merkezleri kurmak için hazırlıklar yapıyoruz. İlçemizde 15 kreş var. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için kreş sayısını artıracağız. Karlıktepe Mahallesi’nde spor tesisi yapımına başladık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Yakacık Spor Tesisi’nin de yapımına başlandı. Sokak hayvanları için rehabilitasyon merkezinin yapımı tamamlanmak üzere. Yakacık Mahallesi’ndeki merkezde, sokak hayvanları tedavi ve rehabilite edilecek.


Önerilen Haberler