Acar: “Yöresel ürünler için tesis kurduk”

• 23 Ocak 2023
Başkan Nihat Acar, Şavşat Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, belediyemizin ortaklığında 2019 yılında kuruldu. Kooperatif, ilçemize bağlı köyleri kapsayacak şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Belediyemize ait 4.400 metrekarelik araziyle birleşik parseller olarak vatandaştan kiralanan 16.500 metrekarelik 2019 ve 2020 yılında makineli ekim yapıldı, araziye mısır ve fasulye ekildi. 2020 yılında Meşeli Köyü’nde 10.000 metrekarelik araziye fasulye ekildi, ürün hasadı yapıldı. Hasat sonrası elde edilen ürünler öncelikle yerelde satışa sunuldu. Daha sonra Artvin Belediyesi ve Ardahan Belediyesi’ne satıldı. Mısırın bir kısmından un elde edildi, yine yerelde satışı gerçekleştirildi.

2020 yılının güz döneminde ise, aynı bölgede 2.600 metrekarelik araziye İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden temin edilen karakılçık buğdayıyla ilçemizin köylerinden alınan ata tohumu buğday ekildi (toplam 100 kilogram). 2021 ve 2022 güz döneminde elde edilen buğday yeniden ekilecek ve üreticilere dağıtılacak.

4.600 metrekarelik araziye DOKAP desteğiyle tıbbi aromatik bitkilerden alıç, kızılcık ve yayla kekiği ekildi. Yayla kekiğinin 2020-2022 yılları arasında hasadı yapıldı, tüketiciyle buluşturuldu. Alıç ve kızılcıktan ise, 2023 yılında meyve alınması bekleniyor.

Yöresel ürünler işleme, depolama ve paketleme tesisinin ekipman eksiğini tamamlamak amacıyla DOKAP’a ek proje sunduk, 650.000 TL’lik ödenekle pekmez, marmelat, kurutulmuş meyve ve sirke üretimi için ekipman aldık, 2022 yılındaki ürün hasadıyla birlikte üretim, paketleme ve satış işlemlerine başladık. Ürünlerin satışı için e-ticaret çalışmaları devam ediyor. 2022 yılının güz döneminde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle üreticilere tohum karşılığı domates, biber ve salatalık fidesi dağıttık.