Akbuğa “Katma değeri yüksek ürünler ürettik”

• 23 Ocak 2023
Başkan Nurettin Akbuğa, Tuzlukçu Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Tarım, ilçemizin en önemli geçim kaynağıdır. Tarımsal üretime destek olmak amacıyla projeler geliştiriyoruz, sahada çalışmalar yapıyoruz. İlçemizde alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesi için oluşturduğumuz alana farklı türlerde ürünler ekiliyor. Bu ürünlerin nasıl yetiştirileceği, pazar payı ve alıcı durumu hakkında vatandaşları bilgilendiriyoruz. Amacımız, haşhaş, pancar, buğday, arpa vb. ürünlerin ekildiği topraklara katma değeri yüksek ürünlerin ekilmesini sağlamak. Bu ürünlerden biri, Antep fıstığı. Antep fıstığını belediyemize ait arazilere ektik, ürünün topraklarımızda yetişebileceğini gösterdik. Çiftçilere yönelik eğitimler ve seminerler düzenliyoruz, bağcılık, tarımsal üretim, doğal gübreleme konularında çiftçilere bilgi veriyoruz. Belediyemize bir alana dut, badem, ayva, kayısı ağaçları dikiyoruz. Bunun yanı sıra çeşitli meyve ağaçları da dikerek, bu ağaçların bölgemizde yetişip yetişmeyeceğini inceliyoruz. Erozyonu engellemek amacıyla eski kum ocakları olarak bilinen alana 4.000’e yakın üzüm fidanı diktik,  bu çalışmayı AB desteğiyle gerçekleştirdik. Fidanlar yaklaşık beş yaşında ve üzüm veriyor. Düzenlediğimiz eğitimlerle de bağcılara katkıda bulunduk.

Önümüzdeki dönemde hedefimiz, kuraklıkla mücadele etmek için Konya Ovası’nda su kullanımının ve israfın önüne geçmek amacıyla projeler geliştirmek, suya daha az ihtiyaç duyan ürünlerin ekilmesini sağlamak. Bu kapsamda lavanta üreteceğiz. Bazı alanlara lavanta ektik. Konuyla ilgili olarak vatandaşları bilgilendiriyoruz.