Albayrak: “Tarımsal üretimde enerji maliyetini azalttık”

• 23 Ocak 2023
Başkan Kadir Albayrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

2019 yılından bu yana çok sayıda projeyi hayata geçirdik. Ziraat odalarıyla, tarımsal kalkınma kooperatifleriyle, üretici ve yetiştirici birlikleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptık. Üreticilerin en önemli girdi maliyetleri arasında yer alan kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi’ni hayata geçirdik. 248.878 dekar (il merasının %77’si) mera alanını proje kapsamına aldık. Projenin uygulama süresince yaklaşık 34.627 ton kaba yem elde ettik.

Baklagil Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarının Genişletilmesi Projesi kapsamında Macar fiği ve yem bezelyesi tohumu dağıtıyoruz. 35.301 dekarlık alana ekilen bitkilerden dekar başına 797 kilogram olmak üzere toplam 28.134 ton kaliteli kaba yem elde edileceği tahmin edilmektedir. Projeyle, 99 bağcının 283.6 dekarlık alanında telli terbiye sistemi uyguladık. Bu sayede üreticiler yaklaşık 1.700 ton daha fazla üzüm üretti. Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi dahilinde 1.148 arı yetiştiricisine 22.293 adet çift katlı arı kovanı dağıttık. Proje sayesinde yöremizdeki yağlık bitkilerde %20 oranında verim artışı sağlandı. Arı kovanlarından üretilen bal miktarı 2.657 ton civarındadır. Koyunculuğu Geliştirme Projesi kapsamında 2020 yılında 520 metrekarelik portatif koyun ağılı yaptık, 2021 yılında damızlık koç desteği verdik. Hanoğlu Mahallesi Koyunculuğu Geliştirme Ek Projesi’yle 2022 yılında 455 metrekarelik portatif koyun ağılı yaptık. 2021 yılında uygulamaya başladığımız Tekirdağ İli Karma Yem Projesi’yle üreticilere 4.495.050 kilogram süt yemi dağıttık. Beş kalkınma kooperatifine beş ton/saat kapasiteli iki adet, üç ton/saat kapasiteli üç adet yem ezme makinesi aldık. Domates Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 214 üreticiye 125.710 adet domates fidesi dağıttık. Yumurta Tavukçuluğunu Yaygınlaştırma Projesi’yle Şarköy’de 2022 yılında 247 üreticiye 9.800 tavuk hibe ettik. Meralarda otlatılan hayvanların su ihtiyacını karşılamak amacıyla 78 adet suvat tesisi ve 14 adet içme suyu göleti yaptık, 14 adet içme suyu göletinin de bakım-onarım işlemini gerçekleştirdik. Malkara Çınaraltı Toplu Sulama Sistemi’nin enerji maliyetini azaltmak, çiftçilere destek olmak amacıyla 100 kWp fotovoltaik şebeke bağlantılı güneş enerjisi sistemi kurduk. Biri sebze biri meyve olmak üzere iki modern toptancı halini hizmete sunduk, bu sayede gıda ürünlerinin toptan ticaretine katkıda bulunduk. 2021 ve 2022 yıllarında ilimizde faaliyet gösteren balıkçılara ağ ve tekne bakım malzemesi desteği sağladık.

Önümüzdeki dönemde 17 adet suvat tesisi yapmayı planlıyoruz. Ayrıca suvat tesislerinin yer alacağı 20 mahalleye su deposu yapacağız. Dere geçişlerindeki ulaşım sorununu çözmek amacıyla 10 adet yeni üst (sel) geçidi inşa edeceğiz. Hemit Damızlık Kıvırcık Koyun Üretim Merkezi Projesi’yle Mevsimlik Çiçek Üretimi Projesi’ni hayata geçireceğiz. Çiftçi örgütlerini destekleyeceğiz, işbirliğini güçlendireceğiz. Tarım ve hayvancılık ürünleri satın alacağız, sosyal yardım çalışmalarında bu ürünleri kullanacağız. Markalaşma çalışmalarına destek vereceğiz. Coğrafi işaretleme-patent çalışmaları yapacağız. Kırsal turizmi desteklemeye devam edeceğiz. Kırsal turizm rotaları oluşturacağız. Tekirdağ Gastronomi Okulu kuracağız.