Ayhan: “Zeytin üretimine ağırlık verdik”

• 23 Ocak 2023
Başkan Barış Ayhan, Sinop Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Geçmişi çok uzun yıllara dayanan, kent ekonomisine doğrudan katkıda bulunan Sinop zeytinini yeniden canlandırmak amacıyla çalışmalara başladık. Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği’yle, akademisyenlerle, belediyemizin Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün ekipleriyle birlikte araştırmalar yaptık. Kent genelinde ulaştığımız asırlık zeytin ağaçlarına kalem aşısı yaptık, ağaçları kendi seramızda çelikledik, dona karşı önlem aldık. Zeytinlik Mahallesi’nde fidanlık alanlar oluşturduk, fidanları toprakla buluşturduk. Sinop’u zeytin bahçesine dönüştürene kadar çalışmaya devam edeceğiz.

Sinop zeytininin üç türünü (yağlık, yemeklik ve iri yeşil zeytin) tespit ettik.
Sinop için büyük önem arz eden, Sinop’a has özelliği ve kalitesiyle, Antik Çağ’ın öncesine uzanan tarihiyle, ilaç yapımında dahi kullanılan Sinop zeytinini yeniden gün yüzüne çıkarmayı ve ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz. Sinop’un zeytinle, zeytincilikle anılmasını istiyoruz. Sinop zeytinini ihraç etmeyi planlıyoruz. Projedeki paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kentimizin projeyi sahiplendiğini görüyor, mutlu oluyoruz. Sinop zeytininin eski ününe kavuşması amacıyla çalışmalar yürütüleceğine dair umudumuz yeşeriyor.