YÜKLENİYOR
Başkan Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Göreve gelir gelmez, kır ile kent arasındaki ekonomik ve kültürel bağı güçlendirmek amacıyla çalışmalara başladık. “Üreticiden tüketiciye aracısız gıda” anlayışıyla Anadolu’daki tarım kooperatiflerini vatandaşlarla buluşturduk. Doğrudan üreticilerden alınan ürünler, belediyemizin uzmanları tarafından gıda denetiminden geçirildi, vatandaşlara sunuldu. Bu sayede hem Anadolu’daki üreticilere destek oluyoruz hem de vatandaşları doğal ürünlerle buluşturuyoruz.
Üreticiden Tüketiciye Pastörize Süt Projesi kapsamında Eskişehir’deki üretici kooperatifle anlaşma yaptık, 60.000 aileye toplam 180.000 litre ücretsiz süt dağıttık. Üç litrelik ambalajlarda, soğuk zinciri kırmadan özel olarak dizayn edilen araçlarla gönderilen sütleri aynı gün vatandaşlara ulaştırdık. Bu süreçte süt ürünleriyle ilgili vatandaşlardan hiç şikâyet almadık.
Üretici Kooperatiflere Destek Projesi kapsamında ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığımız gıda ürünlerini çiftçi kooperatiflerinden aldık. Böylelikle üreticilere destek olduk, vatandaşları doğal ve sağlıklı gıdayla buluşturduk. Bu projeyle, Niğde’deki üretici kooperatiflerinden alınan 300 ton patates, 10 kilogramlık filelerle 30.000 aileye, Amasya’daki üretici kooperatiflerinden alınan 300 ton soğan, 12 kilogramlık filelerle 25.000 aileye ulaştırıldı.
Tarımsal hizmetlere yönelik çalışmalarımız doğrultusunda farklı bölgelerdeki kooperatifleri ziyaret edeceğiz. Ziyaret edeceğimiz bölgelerde topraktan numune alarak, toprak analizi yapmayı hedefliyoruz. Toprak analizinin amacı, topraktaki bitki besin maddesi miktarını tespit etmek, o toprakta yetiştirilecek bitkilerin ihtiyacı olan olan gübre cinsini ve miktarını belirlemek. Toprak analizinin sonucuna uygun gübre kullanımı için üreticilere eğitimler vereceğiz. Amacımız, kimyasal gübre kullanımını azaltmak, hayvansal gübre kullanımını teşvik etmek.
Anadolu’daki çiftçilere eğitimler vereceğiz, onların tarım ürünlerini işleyip değerlendirmesine, pazarlamasına ve bunun için gerekli tesislerin kurulmasına yardımcı olmak amacıyla web tabanlı uygulamaları ve lojistik projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu sayede hem gıda tedarik zincirini kısaltacağız hem çiftçilerin, ürünleri için daha kolay pazar bulmasını sağlayacağız hem de aracısız bir gıda sistemi kuracağız.