"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Büyükerşen: “Kadınların üretime katılmasını sağladık”

  • 23 Ocak 2023
Başkan Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

2017 yılından bu yana tarımsal ve kırsal kalkınma projelerine ağırlık veriyoruz. Pandemi dönemi ve Ukrayna-Rusya arasındaki süreç bize tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. CHP’li belediyeler, tarıma destek projelerini koordineli şekilde sürdürüyor.

Belediyemize ait 40 dönümlük alanda seleksiyon ve anaçlık dut bahçesi kurduk, ipekböcekçiliğiyle ülke genelinde 400.000’e yakın ücretsiz dut fidesi dağıttık. Kadınlar için ipek ipliği ürettik, el işi ipekli kumaş dokuma kursları için Midas İpek Evi’ni faaliyete geçirdik.

Marul, domates ve lavanta başta olmak üzere kırsaldaki çiftçilere fide desteği sağlıyoruz. Bugüne kadar 5 milyonun üzerinde ücretsiz fide dağıttık. Eskişehir’in kaybolan değerlerinden manda yetiştiriciliğini canlandırmak amacıyla Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’yle işbirliği protokolü imzaladık, damızlık mandalar hibe ettik. Kooperatife, 288.000 metrekarelik tarım arazisi tahsis ettik. 4.000 dekarlık eski bir meranın yeniden kullanılmasını sağladık, damızlık hayvanların yem ihtiyacını karşıladık. İki ilçe belediyesiyle protokol imzaladık, hayvan ağılı çadırları kurduk. Pilot uygulama olarak hayata geçirdiğimiz proje kapsamında küçükbaş hayvan sayısını (2.000) artırdık.

Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında Kadın Çiftçiler Derneği üyesi girişimci olan kadınlara çok sayıda kovan ve ekipman desteğinde bulunduk. Verimliliği ölçüyoruz, raporluyoruz. Verim alınırsa, projeyi yaygınlaştıracağız.

İlçe belediyeleriyle imzaladığımız işbirliği protokolüyle belediyemize ait 2.000 dönümlük tarım arazisini üretime kazandırdık. Elde edilen ürünlerin %90’lık kısmını ilçe belediyelerinin tasarrufuna bıraktık. Belediyemize düşen %10’luk kısmı ise, ihtiyaç sahibi çiftçilere dağıtıyoruz. Sebze-meyve kurutma tesisi kurduk, kadınların üretime katılmasını sağladık.

Mahmudiye Çifteler Han Süt Üreticileri Birliği işbirliğiyle “Halk Süt” projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında pastörize sütleri tüketiciye aracısız ulaştırıyoruz. Ayrıca “Halk Yumurta” projesini de hayata geçirdik. “Üretici Pazarı Geliştirme Projesi Eskişehir Modeli” aracılığıyla tarım ürünlerinin katma değerini yükseltmeyi, kırsal kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle Mihalıççık’da kurutma ve paketleme tesisi kurduk. Buradan elde edilen ürünlerin satışı için 2019 yılından itibaren “Üretici Market” adlı satış mağazaları açmaya başladık. Yerel tohum konusunda önemli çalışmalara imza atıyoruz. Yerel Tohum Üretme Merkezi’nde çoğalttığımız, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde düzenlenen tohum takas şenliklerine gönderdiğimiz atalık tohumlar sayesinde Türkiye’nin tarımda dışa bağımlılığını ortadan kaldırmayı hedefleyen çalışmalara katkıda bulunuyoruz.

Önümüzdeki dönemde amacımız, tarıma yönelik destek projelerimizi geliştirmek. Koşullara ve günün ihtiyaçlarına göre yeni projeler geliştirmeyi planlıyoruz.


Önerilen Haberler