Cömertoğlu: “Tohum adaptasyon çalışmaları başlattık”

• 23 Ocak 2023
Başkan Haluk Cömertoğlu, Arapgir Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Türkiye’de tıbbi ve aromatik bitkiler kategorisinde coğrafi işaret belgesi alan ilk bitki olan Arapgir mor reyhanının üretimine katkıda bulunmak amacıyla belediyemiz bünyesinde yetiştirdiğimiz fideleri çiftçilere ücretsiz dağıtıyoruz, ürün satın alma garantisi veriyoruz, mor reyhandan katma değeri yüksek ürünler üretilmesini sağlıyoruz. Üretilen ürünleri, butik marketimiz ve www.morreyhan.com sitesi aracılığıyla satıyoruz. Mor Reyhan Organik Tarımla Buluşuyor Projesi’ni hayata geçirdik. Üreticilerle sözleşme imzaladık, grup sertifikasyonu gerçekleştirdik, 10 üretici grupla 17 parselde ve 41 dekarlık alanda TR-AB standartlarına göre organik tarım grup sertifikasyon hizmeti alımı yaptık. Ayrıca ağustos ayında proje kapsamında 10 üreticiye %100 hibeli 11.400 metrekare, %55 geçirgenli kurutma filesi dağıttık. Yaklaşık 5.000 adet dut fidesini çiftçilere ücretsiz dağıttık. Belediyemiz bünyesinde dut bahçesi oluşturduk. Dere kenarlarına iğde ağaçları diktik.

Yerel tohumların devamlılığının sağlanması ve çoğaltılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemize yeni gelen bir tür olan boynuzlu kavunu (kiwano) ilçemizde yetiştirmeye başladık. Tohumları ilçemize getirdik, adaptasyon çalışmalarını başlattık. Belediyemize ait arazide 2022 vejetasyon döneminde tohumdan fide oluşturduk, fideleri yetiştirdik, meyve hasadı yaptık.