YÜKLENİYOR
Dünyadan yerel yönetimlerin tarım politikalarına ilişkin örnekleri derledik.
DANİMARKA
https://agriculture.ec.europa.eu/system/files/2022-09/csp-at-a-glance-denmark_en.pdf
Danimarka’nın Ortak Tarım Politikası Planı, rekabetçi tarım ve gıda sektörü aracılığıyla sürdürülebilir kalkınmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için modernizasyon, dijitalleşme, yüksek çevre ve iklim standartları ön planda tutuluyor. Plan, çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğe katkıda bulunmayı amaçlayan çeşitli eylemlerden oluşuyor.
Ekonomik Açıdan Sürdürülebilir ve Adil Ortak Tarım Politikası
Danimarka, çiftçiler için daha adil ve kolay bir mali destek sistemi oluşturuyor. Ülke genelinde hektar başına ödemeye dayalı gelir desteği uyumlu hâle getiriliyor. Fonlar, yoğun üretime dayalı daha büyük çiftliklerden daha küçük çiftliklere dağıtılıyor. Zorluklarla karşılaşan sektörler için hektar veya hayvan başına birleşik gelir ödeniyor. Bu destek, daha fazla çiftçiyi kapsayacak şekilde genişletiliyor. Ek destek, üretimin düşme riskini önlüyor. Danimarka, çiftçilere dış finansman da sağlıyor. Çiftçiler tarafından kontrol edilen büyük kooperatiflerin küresel pazarlarda güçlü bir yeri var. Bu sayede çiftçilerin gıda tedarik zincirindeki konumu korunuyor. Kooperatifler, gıda ürünlerinin pazarlanmasını ve temel çiftlik girdilerinin tedarikini desteklemeye devam ediyor, çiftçiler için gelir dalgalanmasını önlüyor. Adil ortak tarım politikası kapsamında üretimde düşüş riskini önlemek için çiftliklere 203 milyon avro ödenecek.
Yeşil Ortak Tarım Politikası
Danimarka’nın Ortak Tarım Politikası Planı, tarım sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonunun 2030 yılına kadar %55-%65 oranında azaltılmasını hedefliyor. Plan, ulusal mevzuatta belirtilen çevre ve iklim hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunmak üzere tasarlandı. Çiftçiler, bitki üretimini çeşitlendirmek ve yenilebilir ürün üretimini artırmak için yem değiştirmeye teşvik edilecek. Danimarka, yerel otlardan protein çıkarılması için biyo-rafinerilerin kurulmasını destekliyor, yeşil tarımı teşvik ediyor.
Sosyal Açıdan Sürdürülebilir Ortak Tarım Politikası
Danimarka’daki kırsal nüfusun %73’ü bu plan aracılığıyla hizmetlere ve altyapıya erişiyor. Ortak Tarım Politikası Planı, finanse edilen projeler aracılığıyla kırsal alanlarda istihdamı destekliyor. Tarımsal üretimi çeşitlendirmek için projeler planlanıyor. Bitki bazlı protein ve ürünlerin yetiştirilmesine, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeye yönelik artan talebe cevap vermek için teşvik edici çalışmalar yapılıyor. Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi teşvik etmek amacıyla halka açık mutfaklarda inovasyonu yaygınlaştıracak ve organik yemekler üretmeyi sağlayacak çalışmalar destekleniyor. Yaklaşık 1.880 genç çiftçiye destek verilecek (50.000-100.000 avro).
PRAHOVA, ROMANYA
https://www.themayor.eu/en/a/view/romania-launches-manure-collection-platform-for-small-scale-farmers-11102
Gübre Toplama Platformu
Romanya Çevre, Su ve Orman Bakanlığı, Prahova bölgesinde yaşayan çiftçiler için yeni bir platform başlattığını duyurdu. Girişim, “nitrat direktifi” adı verilen, sürdürülebilir tarım uygulamalarını etkinleştirme çabasının bir parçası.
Küçük Ölçekli Çiftçiliğin Dijitalleştirilmesi
Ülkede çok sayıda küçük ölçekli çiftçi olduğu için atıkları, özellikle hayvansal atıkları sürdürülebilir şekilde yönetmek öncelik kabul ediliyor. Hayvansal atıklar, tarımla uğraşanlar için doğal gübre, yerel döngüsel ticareti ve üretimi artıran değerli bir kaynak olarak görülüyor. Bu kapsamda çiftçiler, yeniden dağıtılmadan önce gübrenin mülklerinden toplanmasını talep edebiliyor. Girişim, kullanılmayan gübreden kaynaklanan kirliliği azaltmayı ve nitrojeni ölçmeyi amaçlıyor. Bu platform, bakanlığa yaklaşık 400.000 avroya mal oldu, yatırımın %95’i ulusal yetkililer tarafından yapıldı. Yatırımın geri kalanı, entegre besin kirliliği kontrolü uygulaması kapsamında karşılandı. Gübrenin çıkarılması için özel ekipman da sağlanıyor (bir traktör, iki römork, bir yükleyici, bir gübre dağıtma makinesi ve bir boşaltma tankı).
Gübre Platformları
Gübre platformları, giderek popüler oluyor. Çevre Bakanlığı, projenin ikinci aşamasında 86 tane daha gübre platformu konumlandırmayı planlıyor. Romanya’daki tarımsal kirliliği azaltmak için sürdürülen bu çaba, ülke genelinde hem hayvancılıkla uğraşanlara hem de çiftçilere katkıda bulunuyor.
HOLLANDA
https://agriculture.ec.europa.eu/system/files/2022-12/csp-at-a-glance-netherlands_en_0.pdf
Hollanda, Eyaletler ve Su Kurulları işbirliğiyle tarım stratejisini hazırladı. Strateji, sürdürülebilir tarıma geçişe katkıda bulunan çiftçileri desteklemeyi amaçlıyor. Öngörülen eylemler, her bölgenin kendine has özellikleri ve zorlukları olduğu için ülkenin farklı bölgelerine uyarlanıyor. Tarım stratejisinin hedefleri arasında sürdürülebilirlik, gıda güvenliği ve adil çiftlik geliri yer alıyor.
Ekonomik Açıdan Sürdürülebilir ve Adil Ortak Tarım Politikası
Çiftçilerin geliri diğer sektörlere göre yaklaşık %40 oranında daha düşük olduğu için Ortak Tarım Politikası Planı’nda gelir desteği önemli bir rol oynuyor. Mali desteğin adil dağılımı, planın temel ekonomik hedeflerinden biri. Hollanda, mali desteği küçük, orta ve büyük ölçekli çiftliklere dağıtmayı amaçlıyor. Bu nedenle çiftçiler, ilk 40 hektar için hektar başına daha yüksek oranda destek alıyor. Hollanda, değişen koşullara ve pazar taleplerine cevap verebilecek tarım sektörüne sahip olmayı hedefliyor. Bu nedenle çiftçilerin gelirlerini, dayanıklılıklarını artırmaları ve sürdürülebilir tarım modellerine/yöntemlerine geçiş yapmaları önemli görülüyor. Örneğin, iş planlarının geliştirilmesi, pestisit ve gübre emisyonunu azaltmayı amaçlayan dijitalleştirme yatırımları, peyzaj çalışmaları veya çiftlik üretiminin niş bir pazara uyarlanması için destek sağlanacak. Hollanda’daki tarımsal işletmelerin yaklaşık %8’i modernizasyon için yatırım desteği alacak. Plan, meyve-sebze sektörüne de destek sağlayacak, meyve-sebze sektörünü üretici örgütleri ve arıcılık sektörüne kanalize edecek. Plan, çiftçilere hava durumu sigortası için her yıl 17.5 milyon avro sağlayacak. Bu, çiftçilerin aşırı kuraklık veya sel nedeniyle ürünlerinin zarar görmesi durumunda önemli olacak.
Yenilik ve Dijitalleşme
Hollanda, tarımda ve kırsal alanlarda yeniliği teşvik edecek çalışmalar yapıyor. Çiftçilere eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlıyor. Sürdürülebilir tarıma geçişte inovasyon önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle Avrupa İnovasyon Ortaklığı kapsamındaki gibi inovasyon projeleri önemli bir rol oynayacak ve plan tarafından desteklenecek. Her çiftçi, eğitim için 1.750 avroluk bir kupon alacak. Yaklaşık 55.000 kişi, Avrupa İnovasyon Ortaklığı operasyonel gruplarına katılabilecek. 2.100 danışman, yeniliklere ilişkin çalışmalarda desteklenecek.
Sosyal Açıdan Sürdürülebilir Ortak Tarım Politikası
Yerel eylem grupları, kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla LEADER yaklaşımı çerçevesinde finansman alacak. Plan, kırsal alanın sorunlarına çözüm bulmak amacıyla kamuyu, özel sektörü ve sivil toplum paydaşlarını bir araya getirmek için 67 milyon avro kullanacak, 30’dan fazla alan bazlı planın geliştirilmesini ve uygulanmasını destekleyecek. Bu inisiyatif kapsamında yerel halk ekonomik, sosyal ve çevresel hedefler üzerinde anlaşmak üzere bir araya gelecek ve projelerini uygulamak için fon alacak. Ortak Tarım Politikası Planı tarafından finanse edilen projeler sayesinde yaklaşık 2.500 kişiye istihdam imkânı sağlanacak. Hayvancılığa önem verilecek, hayvanların yaşam kalitesini yükseltmek ve antimikrobiyal kullanımını azaltmak için çaba sarf edilecek, üreticilere destek verilecek, gençler üretime yönlendirilecek, 3.000 genç çiftçi desteklenecek.