"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Erdem: “Ekolojik tarım çalışmalarının kapsamını genişlettik”

  • 23 Ocak 2023
Başkan Turgay Erdem, Nilüfer Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Temiz gıdanın ve ekolojik tarımın önemine dikkat çekecek çalışmalar yaptık. 2019 yerel seçimlerinden sonra tarıma ilişkin faaliyetlerimizi artırarak sürdürdük. Tarımsal üretimi geliştirmek, yanlış tarım politikaları neticesinde toprağa küsen çiftçileri yeniden üretime teşvik etmek, tüketiciyi bilinçlendirerek sağlıklı gıdaya yöneltmek, kent insanını tarımla buluşturmak, tarım konusunda farkındalık oluşturmak gibi hedeflerle çalışmalar gerçekleştirdik. Tarım yılı ilan ettiğimiz 2020 yılında, ilçe genelinde tarımsal üretime destek olmak amacıyla çok sayıda projeyi hayata geçirdik. Daha bilinçli tarım için eğitimler düzenledik, yerel tohumları üretip çoğalttık ve vatandaşlara dağıttık. Vatandaşlara ve üreticilere fide/fidan dağıtarak herkesi tarıma teşvik ettik. Nilüfer kırsalında tarımı geliştirmek amacıyla kurulan Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin çatısı altında ilçemizin tarım potansiyelini değerlendirdik. NİLKOOP aracılığıyla pazar değeri olan ürünleri tespit ettik, kırsalda çiftçilerle ortak ya da sözleşmeli olarak bu ürünlerin üretilmesini sağladık. Ekolojik koşullarda yapılan bu üretimden elde edilen ürünler doğrudan tüketiciye ulaşıyor.

Uzun süredir kent bostanlarında ekolojik tarım/ürün denemeleri yapıyorduk. 2019 yılı itibarıyla bu çalışmaların kapsamını genişlettik. Kent bostanlarında, kompost ünitesi, tohum kütüphanesi ve üç adet sera yer alıyor. 2020 yılında 216 çeşit bitki, 2021 yılında 246 çeşit bitki, 2022 yılında da 253 çeşit bitki ürettik. Üretim faaliyetleri ekolojik koşullarda ve yerel tohumlarla gerçekleştirildi. Elde edilen tohumlar, tohum kütüphanesinin envanterine alındı. 575 çeşidi envantere alınmış yaklaşık 800 çeşit tohumu tohum kütüphanesine kazandırdık. Bu tohumları, düzenlediğimiz Tohum Takas Şenlikleri’nde vatandaşlara dağıttık. 2020 yılında 14.000, 2021 yılında 16.500, 2022 yılında da 35.000 paket tohumu vatandaşlara dağıttık, yerel tohumların Nilüfer dışına da ulaşmasını sağladık. 2020 yılında 157 dekarlık arazide dört çeşit buğday, 2021 yılında 214 dekarlık arazide buğdayın yanı sıra ayçiçeği, nohut, mısır, kavun, karpuz, 2022 yılında da 266 dekarlık arazide buğday, ayçiçeği, nohut, domates, biber, patlıcan ürettik. Çiftçiler ve öğrenciler için tarıma yönelik eğitimler düzenledik, “Fide Bizden Ürün Sizden” sloganıyla yaptığımız çalışmada 2020 yılında 200.000, 2021 yılında 350.000, 2022 yılında da 430.000 domates, biber ve patlıcan fidesini vatandaşlara ücretsiz dağıttık. Ayrıca son üç yılda toplam 225.000 çilek fidesini köylülere dağıttık.

2022 yılında Hasanağa Mahallesi’nde kurduğumuz Gıda Merkezi’nde sağlıklı ortamda gıda ürünlerinin üretilmesini, işlenmesini ve depolanmasını sağlıyoruz.  İlkini 2020 yılında hayata geçirdiğimiz “Nilüfer Bostan” satış noktalarının sayısını üç yılda dokuza yükselttik. “Nilüfer Bostan” satış noktalarında, Bursa’daki kooperatifler ve kadın dernekleri başta olmak üzere Türkiye’nin farklı kentlerindeki kooperatiflerden alınan ürünler, NİLKOOP tarafından üretilen ya da ürettirilen gıda maddeleri satışa sunuluyor. Gerekli denetimlerden geçen 120’yi aşkın paketli gıda ve mevsimlik tarımsal ürünler, “Nilüfer Bostan” satış noktalarında vatandaşlarla buluşuyor.

Konaklı’da 117 dönümlük arazi üzerinde “ekoçiftlik” oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Ekoçiftlikte, meyve-sebze bahçeleri, tıbbi-aromatik bitkiler merkezi, arıcılık, distilasyon, soğuk sıkım, bitki kurutma üniteleri ve agroekoturizm kampı gibi bölümler yer alacak. Sadece kırsalda değil, kent insanında da tarımsal üretim konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla kentin merkezî noktalarındaki dört mahallede binalar arasında mini bostanlar oluşturduk. Bostanların altyapı çalışmalarını tamamladık. “BEBKA 2022 Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı” kapsamında Nilüfer Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme Tesisi Projesi’yle yaklaşık 1.5 milyon TL’lik hibe desteği aldık. Çalışmalarına başladığımız projeyle, lavanta, nane, biberiye, adaçayı, tıbbi papatya, kekik, defne gibi tıbbi ve aromatik bitki türlerini distilasyon yöntemiyle işleyeceğiz.

2019 yılından bu yana tarımsal faaliyetleri destekleyen birçok projeyi hayata geçirdik. Önümüzdeki dönemde, daha geniş bir alanda tarım yapılması, kente özgün ürünlerin daha fazla üretilmesi, bu ürünlerin tanıtılması, tarımın doğru yöntemlerle yapılması, her yaştan vatandaşın tarım konusunda bilinçlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. “Ekoçiftlik” ve “Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme Tesisi” gibi projeleri de tamamlamayı planlıyoruz.


Önerilen Haberler