"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ersen: “Üretimi artırmak hedefiyle yola çıktık”

  • 23 Ocak 2023
Başkan Semih Esen, Konyaaltı Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Göreve gelir gelmez, Yarbaşçandır Mahallesi’nde çiftçilik yapan vatandaşların gelir kaynağı olan Çandır fasulyesinin üretimini artırdık. Çandır fasulyesi, Yarbaşçandır’a has yerel bir tarım ürünüdür. Fasulyenin üretimi düşmüştü, iki tona kadar inmişti. Bu nedenle hemen harekete geçtik. Bölgedeki vatandaşlarla bir araya geldik. Üretimdeki düşüşün nedenlerini birlikte tespit ettik. Yapacağımız destek çalışmalarını belirledik. Belediyemize ait 5.000 dönümlük tarlada üretime başladık. Üç buçuk yıl boyunca üretim yaptık. Elde ettiğimiz fasulyenin önemli bir kısmını bölgedeki ihtiyaç sahibi çiftçilere ulaştırdık, kalan kısmını da Çandır Fasulyesi Şenliği’nde vatandaşlara ikram ettik. Böylece hem çiftçilere ücretsiz tohum desteğinde bulunduk hem de Çandır fasulyesinin tanıtımına katkıda bulunduk. Yerel ve ulusal basın kuruluşlarını bölgeye davet ettik, fasulyenin tüm Türkiye’de tanınmasını sağladık. Bir tarım ürününü üretmek yetmez, o ürünü gelire çevirmeniz gerekiyor. Yapmak istediğimiz buydu. Yani üretimi ve ürünün bilinirliğini artırmak, bölge halkına kazanç sağlamak. Çandır fasulyesi bu yıl itibarıyla yaklaşık 60-70 tona kadar çıktı. Kendi kaynaklarımızla ve çabamızla ve üç buçuk yıl gibi bir sürede bunu başardık. Hedefimiz, üretimi her yıl artırmak. Çünkü Çandır fasulyesi özellikle Antalya bölgesine has tahinli piyazın da ana ürünüdür. Ülkemizde yaşanacak gıda krizine ve tarımsal krize karşı belediyemize ait tarlada fasulye ekimine devam edeceğiz. Üretimini artırdığımız başka ürünler de var: Doyran karası patlıcanı. Doyran karası patlıcanının üretimi yıldan yıla düşüyordu. Tarımla uğraşan vatandaşlara destek olduk, patlıcanın üretimini artırdık. Ürünün tanınması için çalışmalar yaptık. Katıldığımız tarım fuarlarında yöremize has bu ürünleri vatandaşlarla buluşturuyoruz.

Sadece tarıma değil, hayvancılığı da destek veriyoruz. 2019 yılında küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için ücretsiz aşı ve ilaçlama hizmeti başlattık. Yerelden kalkınma modeli kapsamında hayvan üreticilerine ücretsiz aşı, ilaçlama ve mera ıslahı desteği sağlıyoruz. Özellikle yüksek kesimlerdeki hayvan üreticileri için yemlik, gölgelik ve hayvanların rahat su içebilmesi için suluklar inşa ettik. Hayvanların daha rahat beslenebilmesi için de meralara ot ekiyoruz. Hayvanları ve hayvanların yaşam alanlarını zoonoz ve paraziter hastalıkların önlenmesi amacıyla ilaçlıyoruz. Hayvan üreticilerinin talepleri doğrultusunda çalışmalarımızı şekillendiriyoruz. Bölgedeki vatandaşları ziyaret ediyoruz, ihtiyaçlar hakkında bilgi alıyoruz.

Önümüzdeki dönemde tarıma yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yukarıda belirttiğim tarım ürünlerinin üretimini artıracak çalışmalar yapacağız. Çandır fasulyesinin ekim alanını genişleteceğiz. Bu sayede hem daha fazla ürün elde edeceğiz hem de daha fazla sayıda vatandaşa ürünün ulaşmasını sağlayacağız. Gıda krizine karşı önlem almak amacıyla artan fasulyeyi depolayacağız. Seracılığı da destek vereceğiz. Belediyemizin imkânlarıyla kurduğumuz üretim atölyesinde, ilçemizin dört bir yanından topladığımız bitki ve ağaç atıklarını bioyakıta dönüştürüyoruz. Sıkıştırma ve ısıtma yolu ile elde ettiğimiz bioyakıt briketlerini özellikle kış aylarında ücretsiz seracılık yapan vatandaşlara ulaştırıyoruz. Sebze- meyve üretiminin aksamaması için yakıt desteğine devam edeceğiz.


Önerilen Haberler