"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Fatma Kaplan Hürriyet: “Topraksız tarımda öncü olmayı hedefledik”

  • 23 Ocak 2023
Başkan Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Ekonomik kriz, üreten bir ülke olmanın önemini bir kez daha ortaya koydu. Türkiye, üretmiyor. Dışa bağımlı bir ülkeyiz. Pek çok tarım ürününü ithal ediyoruz. Türkiye’yi üretim kurtaracak. Biz de bu amaçla yerelde üretim için çalışmalara başladık. Belediyemize ait kullanılmayan tarım alanlarıyla geleceği düşünmeden açılan tarım alanlarını değerlendirdik.

Durhasan Mahallesi’ndeki 6.450 metrekarelik alanı üretim bahçesi, 4.550 metrekarelik araziyi lavanta bahçesine, Emirhan Mahallesi’ndeki 4.863 metrekarelik araziyi alternatif ürünler bahçesine, Karaabdülbaki Mahallesi’ndeki 8.760 metrekarelik atıl tarım alanını lavanta bahçesine, Süleymaniye Mahallesi’ndeki 9.000 metrekarelik tarıma elverişli boş araziyi de dut bahçesine dönüştürdük. Tarımsal üretim bahçesinden yapılan sebze hasadı 15 tonu geçti. Aynı bahçedeki meyve ağaçlarının hasadı toplam iki tona yaklaştı.

Tarımsal kalkınmayı sağlamak ve istihdam imkânı yaratmak için hayata geçirdiğimiz İpekböcekçiliği Projesi kapsamında dut bahçesine 500 adet dut fidanı dikildi. Süleymaniye Mahallesi’nde belediyemize ait yaklaşık beş dönümlük alana 500 adet ichinosa çeşidi dut fidanı diktik. Ambarcı Mahallesi’ndeki dört dönümlük alanda deneme üretimi yaptığımız buğdayı hasat ettik. Kırsal Hizmetler Müdürlüğü aracılığıyla 127 ton nusrat cinsi buğday tohumunu %70 hibeyle 438 çiftçiye dağıttık. Dağıttığımız tohumlarla birlikte İzmit’te toplamda 770 ton buğday üretilmesini hedefliyoruz. Bu, İzmit’in yıllık buğday üretiminin %30 oranında artması anlamına geliyor. Siyez buğdayını Mecidiye Mahallesi’nde toprakla buluşturduk. Verimli bir çalışma sonucunda çiftçilere %70 hibeli tohumlar dağıttık. Atalık tohumlara sahip çıkmak gerçekten çok önemli. Yöremize özgü 240 çeşit tohumu topladık, Çayırköy Mahallesi’nde “Tohum Odası” oluşturduk. Üreticilere, çiftçilere alternatif gelir kaynağı oluşturmak amacıyla Emirhan Mahallesi’ndeki alternatif ürünler bahçesinde aronya meyvesini toprakla buluşturduk. 635 adet aronya tohumunu çiftçilere hibe ettik. Yaklaşık 110.000 dönümlük alanda, 1.500 çiftçiye, verim artışı, bilinçli üretim, doğru gübreleme ve ilaçlama, toprak ve bitki analizi hakkında danışmanlık hizmeti verdik. Oluşturduğumuz Çilek Köyü’nde 24.000 çilek fidesi diktik. Dört dönümlük araziye balkabağı ektik.

Modern Hayvan Pazarı’nda mantar üretim tesisi kurduk, istiridye mantarı üretmeye başladık. Tesisi kurduğumuz günden bu yana dört tondan fazla istiridye mantarı ürettik. Elde ettiğimiz ürünleri, Çınar Halk Market’te uygun fiyatla satışa sunduk. Bir tondan fazla istiridye mantarını da vatandaşlara ücretsiz dağıttık. Topraksız tarımda öncü olmayı hedefledik. 90 dekarlık alanda çiftçilere ve hayvancılara verilmek üzere silajlık mısır ektik. Çiftçilerin buğday üretimini artırabilmek için 828 çiftçiye 83 ton nusrat buğdayı dağıttık. Çiftçilere 22 ton gübre hibe ettik. İlçemizin sekiz köyünde, 150 dönüm arazide tarım yapıyoruz. Lavanta, dut, aronya yetiştirmeye başladık. Sebze hasadımız 15 tonu geçti. İlçemizdeki parklara yenilebilir meyve ağaçları dikiyoruz. Kocaeli genelinde yüz binlerce fideyi üreticilere hibe ettik.

Biliyoruz ki, üreticiler zorluklarla karşılaşıyor. Girdi maliyetleri çok yüksek. Üreticiler, ürünlerini satarken zorlanıyor. Üretirken harcadığı parayı, satarken çıkaramıyor, binbir zorlukla daha fazla üretmeye çalışıyor. Üretimin giderek düştüğü dönemdeyiz. Bu nedenle tarımsal üretimin akılcı, uygulanabilir ve büyük ölçekli vizyoner bir bakış açısıyla desteklenmesi gerekiyor. Meyvecilik bitme noktasına geldi. Tarım alanları ranta kurban edildi. Türkiye’yi üretim ve tarım kurtaracak. Üretim yapmaya, toprağı işlemeye ihtiyacımız var. Tarıma yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz.


Önerilen Haberler