"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürkan: “İhtiyaç sahibi ailelere umut olduk”

  • 23 Ocak 2023
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Belediye Gazetesi’nin sorularını cevaplandırdı.

İmece Yardımlaşma Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

RECEP GÜRKAN:
İmece Yardımlaşma Projesi kapsamında Edirne’de hiç kimse yatağa aç girmiyor. Pandemi döneminden bu yana 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15. maddesinin (a) ve (i), 18. maddesinin (g) bentlerine istinaden bağışçılar ve yardımseverler aracılığıyla karşılanmak amacıyla geliştirilen, her yıl belediyemizin bütçesiyle desteklenen, bağışçıların, derneklerin ve vakıfların ortak hizmetleriyle hayata geçirilen proje sayesinde ihtiyaç sahibi vatandaşların gıda, giyim eğitim, kırtasiye, yakacak, barınma vb. ihtiyaçları karşılanıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlarla bağışçıların ortak platformda bir araya getirildiği İmece Yardımlaşma Projesi kapsamında 25.000 kayıtlı haneye 198.357 adet gıda kolisi ulaştırıldı, 7.836 vatandaşa kıyafet desteğinde bulunuldu.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Edirne’ye katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

RECEP GÜRKAN:
Pandemi döneminde ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek olmak amacıyla adına “Edirne İMECE” adlı dijital yardımlaşma platformunu hayata geçirdik. 2020 yılının Nisan ayında dijital bir uygulama üzerinde kurulan Edirne İmece’ye başvuruda bulunan hiç kimse geri çevrilmiyor. Belediyemizin ve bağışçıların desteğiyle, veren elin alan eli görmemesi ilkesiyle, kişi mahremiyetine özen göstererek gönüllere dokunmaya devam ediyoruz. Her gün ihtiyaç sahibi ailelerin kapısını çalıyor, yaralarını sarıyor, onlara umut oluyoruz. Dört katlı bir binada hizmet veren Edirne İmece aracılığıyla temel gıda, temizlik malzemesi, kıyafet, bebek maması, bebek bezi ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Edirne sınırlarında yaşayan vatandaşlar, mobil uygulama veya 444 25 22 numaralı hat üzerinden Edirne İmece’ye başvuruda bulunabilir. İhtiyaç sahibi vatandaşları evrak prosedürüyle uğraştırmıyoruz. Sesli kayıt yöntemiyle vatandaşlarla iletişim kuruyoruz, başvuran vatandaşların sosyo-ekonomik durumuna göre kayıt oluşturuyoruz. Vatandaşların ihtiyaçlarını, belirttikleri adrese teslim ediyoruz.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

RECEP GÜRKAN:
İmece Yardımlaşma Projesi, ihtiyaç sahibi ailelere umut oldu. Akıllı telefonlara indirilen bir uygulamayla bağışçılar bağış yapabiliyor. Temel gıda ürünleri, süt, peynir, yumurta, günlük sebze-meyve, temizlik malzemesi, kıyafet, bebek maması, bebek bezi ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Kurduğumuz sistem güzel bir şekilde işliyor. Edirneliler, bizi asla yalnız bırakmıyor. Harika bir ekibimiz, mükemmel bir sistemimiz var. Bağışçılar ve ihtiyaç sahipleri, telefonlarına indirdikleri uygulama ya da 444 25 22 numaralı hat üzerinden bize ulaşabiliyor. Ekiplerimiz her gün 30-35 ailenin kapısını çalıyor, bağışları ulaştırıyor. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesinin (g) bendine uygun olarak hayata geçirdiğimiz proje kapsamında herhangi bir zorluk yaşamadık.


Önerilen Haberler