"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kepenek: “Atalık tohumları yaygınlaştırdık”

  • 23 Ocak 2023
Başkan Yüksel Kepenek, Honaz Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

“Dünden Bugüne, Bugünden Geleceğe” sloganıyla 2020 yılının Ocak ayında Honaz Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’ni faaliyete geçirdik. Yerel Tohum Merkezi, fide üretim seraları, üretim uygulama alanlarıyla toplam 3.400 metrekarelik alanda hizmet vermeye başladı. Üreticileri ithal tohumdan kurtarıp, yerel tohuma özendirecek proje kapsamında eski Honaz domatesi olarak bilinen Balkan domatesi, karnıkara börülce, boncuk Ayşe fasulye, salatalık, kadınbudu karpuz, kavun, pembe domates, Honaz’a özgü karakılınç biberi, Kale biberi, acı Bursa biberi gibi ata tohumlarını üreticiyle buluşturduk. Envanterimizde 900’ü aşkın ata tohumu var. Sera dışında ise, lavanta ve kekik gibi bitkiler de ürettik. Yerel Tohum Merkezi’nin faaliyete geçtiği 2020 yılından bu yana yaklaşık 11 milyon fideyi üreticilere ulaştırdık. Bölgemizde yaşanan yoğun yağıştan ve sel felaketlerinden olumsuz etkilenen vatandaşlara ücretsiz sebze fidesi dağıttık.

Belediyemizin Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde oluşturduğumuz Yerel Tohum Merkezi sayesinde tarıma yönelik farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Üretim çalışmalarımız için seralar kurduk. Belediyemize ait 10 dönümlük arazide yerli domates, biber, patlıcan yetiştirdik. Hasat sonrası yaklaşık 500 kilogram domatesi vatandaşlarla paylaştık. Aynı araziye kiraz fidanı diktik, coğrafi işaretli Honaz kirazının üretimini artırmayı planlıyoruz. Ürün çeşitliliğine önem veriyoruz. Yerel tohumlarla üretimi desteklemeye, üreticilerin yanında olmaya devam edeceğiz.

Tarımsal sulamaya destek olmak için Bağarası’nda, Kaklık ve Sapaca Mahalleleri’nde farklı alanlarda sulama sondajı yaptık, ilçemiz genelinde toplam 8.500 dönümlük arazinin kaliteli sulama suyuyla buluşmasını sağladık. Dinana Çayı’nın havzasını kapalı sisteme çevirdik, damla sulama sistemi oluşturduk. “Enerjisi de, Suyu da Bizden” projesi kapsamında önümüzdeki süreçte ilçemizin iki farklı noktasında daha sondaj çalışması yapacağız.

Önümüzdeki dönemde tarıma ve tarımsal üretime desteğimizi sürdüreceğiz. Karateke ve Ovacık Mahalleri’nin arasında kalan bölgede KAR-OVA Projesi’ni hayata geçireceğiz. Bu projeyle, yerel halkın bahçelerinde ürettiği ürünler, vatandaşlar tarafından yerinden satın alınacak. Vatandaşlar, yerel ürünlerden oluşan kahvaltı bölümünden yararlanabilecek. Coğrafi işaretli Honaz kirazının hak ettiği değeri görmesi, üreticiden tüketiciye ulaşabilmesi için üzerimize düşeni yapacağız. İyi tarım uygulamalarıyla ilgili çalışmaları çiftçilerle paylaşmayı sürdüreceğiz.


Önerilen Haberler