Köleoğlu: "Sera atıklarını organik gübreye dönüştürdük"

• 23 Ocak 2023
Başkan Mustafa Köleoğlu, Kumluca Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Kumluca, sit alanı ilan edilen büyük ovasıyla üreten ve büyüyen bir ilçe. Yaklaşık 150.000 dönümlük alanda seracılık ve narenciye üretimi yapılıyor. Sera atıklarını gübreye dönüştürecek projemizi hayata geçirdiğimiz için mutluyum. Bu proje, seçim vaatlerimiz arasındaydı. Organik gübre tesisi kurduk, bu sayede yaklaşık 100.000 ton sera atığını topluyoruz. Tesiste, sera atıkları ayrıştırılıyor, rotovatör makinesiyle biçiliyor. Üzeri örtülen sera atıklarının ısı ve nem oranı takip ediliyor, atıkların kendi içinde yanması ve yanan, bakterileşen sera atıklarının organik gübreye dönüşmesi için gerekli şartlar sağlanıyor.

Kumluca, sağlıklı gıdanın başkentidir. Dünyayı ve ülkemizi etkileyen pandemi, sağlıklı havanın, suyun ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Sağlıklı gıda üretimi ve verimliliğin artması için gübre şarttır. Son iki yılda gübreye gelen zam %300’ü aştı, bununla birlikte üretime dahil olan tüm ürünlerin fiyatı da benzer oranda arttı. Üretim maliyetlerine katkıda bulunmak için ürettiğimiz organik gübreyi üreticilere ücretsiz dağıtıyoruz. Bu proje sayesinde tonlarca sera atığının doğaya bırakılmasını engelliyor, geri dönüşüme katkıda bulunuyoruz. Yerleşik hayata geçilmesiyle birlikte tarım ürünü kutsallaştı. Hatta üretimi ve emeği temsil eden ekmek ülkemizin en yüce değeridir. Tarım tarihi boyunca düzenlenen festivallerle ürünlere değer katılmıştır. Domates, ilçemizdeki tarımsal üretim için oldukça önemli. Markalaşmaya önem veriyoruz. Ürünün katma değerini ve pazar hâkimiyetini artıran unsur markalaşmadır.

Önümüzdeki dönemde de üreticilere desteğimizi sürdüreceğiz, tanıtıma ve markalaşmaya mesai harcayacağız.