"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kurt: “Verimli tarım arazilerini ekonomiye kazandırdık”

  • 23 Ocak 2023
Başkan Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Tarımsal üretimi desteklemek için verimli tarım arazilerini ekonomiye kazandırdık. İlçemizin 19 mahallesinde atıl durumdaki 683 dekarlık tarım arazisine arpa, yulaf ve nohut ektik. 89.940 kilogram arpa, 9.780 kilogram yulaf ve 2.500 kilogram nohut ürettik. Tarım ekonomisini desteklemek amacıyla Yeni Çeşit Deneme ve Çiftçi Eğitim Merkezi kurduk. Yeni Çeşit Deneme ve Çiftçi Eğitim Merkezi aracılığıyla Türkmentokat ve İmişehir Mahalleleri’ndeki 238 dekarlık tarım alanına arpa, buğday, yulaf, nohut, tanelik mısır ve yağlık ayçiçeği ektik. 31.937 kilogram arpa, 4.198 kilogram buğday, 1.200 kilogram nohut, 4.320 kilogram yulaf, 5.640 kilogram yağlık ayçiçeği, 8.400 kilogram tanelik mısır elde ettik. Bu ürünleri Halk Market’te ve belediyemizin aşevinde ihtiyaç sahibi vatandaşlarla paylaştık.

Kimyasal gübre kullanımı nedeniyle artan toprak kirliliğinin önüne geçmek için “Solucan Gübresi Üretim Tesisi” kurduk. Tesiste 2022 yılında 10.000 kilogram solucan gübresi ürettik. Gübrenin 6.000 kilogramını yıl içinde yaptığımız deneme çalışmalarında kullandık. 2022 yılında, tesisin elektrik altyapısında ve mama yapımında kullandığımız seperatörü çalışır duruma getirdik. Bu yıl, paketleme tesisini devreye alacağız, üretim bandını tamamlayacağız. Tesiste seralar kurduk. Seralarda domates, biber, patlıcan ve kavun üretim denemeleri yaptık, tohum ürettik.

Akpınar Mahallesi’nde 35 dönümlük alana kurulan Arıköy’de, arıcılıkla ilgili birçok konuda (botanik nden, temel ve ileri düzey arıcılık, kovan bilgisi, pazarlama stratejileri) teorik ve pratik eğitimler veriyoruz. Belediyemize ait kovanlardan elde edilen balı da Halk Market aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlarla paylaşıyoruz.
 
Önümüzdeki dönemde Yeni Çeşit Deneme ve Çiftçi Eğitim Merkezi’nin işletme ve eğitim binalarını tamamlayacağız. Deneme çalışmalarının yanı sıra çiftçi eğitimlerine de başlayacağız. Arıköy’deki eğitimlere devam edeceğiz. Kovan sayısını ve ürettiğimiz bal miktarını artıracağız. Solucan gübresi üretim tesisinde gübre miktarını artıracağız deneme yapmaları için çiftçilere dağıtacağız. Belediyemizin seralarında yediveren çilek üretimi yapacağız, çilekleri aşevi aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlarla paylaşacağız. Odunpazarı Kent Konseyi’yle birlikte “Kırsal Kalkınma Meclisi” kuracağız. Kırsal Kalkınma Meclisi’yle kırsal alanda yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmeyi, yerinde karar alma mekanizmaları oluşturmayı amaçlıyoruz.


Önerilen Haberler