"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Melek Mızrak Subaşı: “Bilecik’e çok yönlü bir sosyal tesis kazandırdık”

  • 23 Ocak 2023
Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Vadi Park Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

MELEK MIZRAK SUBAŞI
: Bilecik Belediyesi Sosyal Tesisleri Vadi Park Projesi’nin amacı, vatandaşların sosyalleşebileceği, spor yapabileceği, çocuklarını güvenle oyun alanlarına emanet edebileceği, özel gün etkinliklerini gönül rahatlığıyla gerçekleştirebileceği, belediyemizin kaliteli ve güvenli hizmetlerinden faydalanabileceği bir yeşil alanı kentimize kazandırmaktı. Projemizi, Karasu Vadisi olarak adlandırılan yeşil alanda hayata geçirdik. Vadi Park, kentimize birkaç dakikalık mesafede, çok amaçlı bir kompleks. 40 dönümden fazla bir alan üzerinde bulunuyor. Vadi Park’ta, restoran kafe, açık hava düğün ve etkinlik alanı, çocuk oyun grupları, kadın ve erkek spor salonları, yürüyüş ve piknik alanları, tenis kortu, squash alanı, çocuk konser alanı ve yeşil alanlar yer alıyor. Oyun alanlarını, çocukların gelişimine katkıda bulunacak şekilde özenle hazırladık. Vatandaşlar, sosyal tesislerde özel etkinliklerini gerçekleştirebilecek. Kısacası, kaderine terk atıl bir alanı vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda dönüştürdük, yeni bir yaşam alanı oluşturduk. Bu alan, Bilecikli vatandaşlara ait. Beton yığını inşa etmek yerine, ruhu olan, yaşayan alanlar oluşturmaya devam edeceğiz.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Bilecik’e katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

MELEK MIZRAK SUBAŞI:
Bilecik Belediyesi Sosyal Tesisleri Vadi Park Projesi’nin hazırlık sürecinden bahsetmeden önce amacımızı daha iyi anlatmak için birkaç konuya değinmek isterim. Bilecik, yeşil alan açısından oldukça zengin olmasına rağmen kent merkezinde vatandaşların vakit geçirebileceği yeşil alanlar kısıtlı. Ne yazık ki, plansız kentleşme, kontrolsüz gelişme ve rant odaklı yapılaşma kentimizi etkiledi. Çocukların güvenle oynayabileceği, vatandaşların temiz hava alabileceği ve sosyalleşebileceği alanlar yok olma noktasına geldi. Vatandaşların yeşil alan talebi doğrultusunda çalışmalara başladık. Karasu Vadisi’nin uygun olduğunu tespit ettik. Bu alanda, önceki yönetimin yaptığı bir tesis vardı. Ancak tesis kaderine terk edilmişti. Atıl durumdaki bu tesisi yeşil alan olarak tasarladık. Hedef kitlemiz, çocuklar ve çocuklu ailelerdi. Gençlerin de bu alanda güzel vakit geçirmesini istedik. Ücretsiz spor alanları ve salonlar yaptık. Projeyi, Bilecikli tüm vatandaşlara yönelik olarak hayata geçirdik. Bilecik Belediyesi Sosyal Tesisleri Vadi Park Projesi sayesinde kentimiz ihtiyaç duyduğu bir tesise kavuştu. Proje, çok yönlülüğüyle örnek oldu. Tarihî ve doğal güzelliğiyle öne çıkan Vadi Park’ta, kentimize gelen misafirleri de ağırlıyoruz, birçok etkinliğin yapılmasına imkân tanıyoruz. Bu projeyle Bilecik’e değer kattığımızı söyleyebilirim.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

MELEK MIZRAK SUBAŞI:
Her CHP’li belediye gibi, projeyi planlarken kaynak sıkıntısı yaşayacağımızı biliyorduk. Çünkü ne zaman vatandaşlar için güzel bir projeyi hayata geçirmek istesek, kaynak ve mevzuat nedeniyle zorluk yaşıyoruz, bürokratik engellerle karşılaşıyoruz. Bu duruma alıştık, ancak mücadeleden kaçmıyoruz. Belediyemizin atölyesini geliştirdik, çok yönlü üretim yapılmasını sağladık. Atölyemizde ürettiğimiz ekipman ve eşyaları kullandık, projenin bütçesinden tasarruf ettik. Yeni bir alan inşa etmek yerine atıl durumdaki bir alanı dönüştürdük. Şeffaf, dürüst ve vatandaş odaklı belediyecilik ilkemiz gereği “yap, çöpe at” anlayışına karşıyız. Ruhu olan tesisler inşa etmeyi, elimizdeki alanları canlandırmayı hedefledik. Ruhu olmayan tesisler beton yığını olmaktan öteye geçemez. Bu, israf ve Bilecik halkına ihanet anlamına gelir. Elimizdeki her imkânı en iyi şekilde değerlendirmeye ve vatandaşların hizmetine sunmaya özen gösteriyoruz. Vatandaş odaklı projeleri ön planda tutuyoruz. Günümüzün ekonomik şartlarını göz önünde bulundurarak, maksimum hizmet, minimum bütçe ilkesiyle çalışmak zorunda kalıyoruz. Bilecik Belediyesi Sosyal Tesisleri Vadi Park Projesi’ni hayata geçirirken, değişiklik, yeniden inşa ve bakım-onarım maliyetlerini minimum düzeyde tutmaya çalıştık. Fizibilite çalışmaları yaptık, çoğu ekipmanı belediyemizin atölyesinde yapabileceğimizi gördük. Bu, bizi çok mutlu etti. Çünkü projemize harcayacağımız bütçe azalacaktı. Kendi imkânlarımıza bir eser ortaya çıkardık.


Önerilen Haberler