"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Oktay: “Tarımsal kalkınmaya odaklandık”

  • 23 Ocak 2023
Başkan Mehmet Oktay, Marmaris Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Marmaris, endemik bitkileriyle, yer fıstığı ve sığla ağacı gibi özgün türleriyle, coğrafi işaret alan çam balıyla önemli tarım merkezlerinden biri. Seçim döneminde, Marmaris’i sadece turizmde değil, diğer alanlarda da ön plana çıkarmayı hedeflediğimizi vurgulamıştık. Bu amaçla, ilçemizin tarımsal üretim potansiyelini ortaya çıkarmak, üreticileri ve çiftçileri üretime teşvik etmek için girişimlerde bulunuyoruz. Hedefimiz, ata topraklarının satılmasını önlemek, üretimi teşvik etmek ve gelecek nesillerin tarımla buluşmasını sağlamak. Bu hedefle başladığımız projeler üçüncü yılını doldurdu. Çam balı, yer fıstığı, defne, zeytin üretimini yaygınlaştırdık, yer fıstığına coğrafi işaret aldık.

2020 yılında, Marmaris Tarım Kooperatifi’nin kurulmasına öncülük ettik. Tarımsal üretimi teşvik etmek ve Marmaris’e has ürünleri dünyaya tanıtmak amacıyla kurulan kooperatifle birlikte önemli işlere imza attık. Turgut Köyü’nde, bölgeye özgü ürünlerden biri olan yer fıstığı üretimini teşvik etmek amacıyla 2020 yılında belediyemizin tarlasına yer fıstığı ektik. Belediyemizin Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün kooperatifle birlikte yaptığı bu çalışma neticesinde yaklaşık üç dönümlük tarladan bir ton ürün elde ettik. Ekim 2020’deki hasatta toplanan yer fıstığını, hasat zamanında geri alınmak şartıyla, tohumluk olarak çiftçilere ücretsiz dağıttık. Bu çalışmayla tohum döngüsünü sağladık. Üreticilerle, çiftçilerle birlikte üretmeye, tohum takasına devam ediyoruz. Hisarönü ve Turgut’ta, belediyemize ait olan tarlalarda da zeytin hasadı yaptık, elde edilen zeytinlerden zeytinyağı ürettik.

Kooperatif aracılığıyla farklı alanlarda da teşvik edici çalışmalar yapıyoruz. Gıda, kozmetik ve ilaç sektörü için önemli olan defnenin üretim merkezi Marmaris. İlçemizden dünya piyasalarına %80 oranında ihracat yapılıyor. Biz de MARKO kanalıyla bu işe el attık. MARKO, piyasadan daha yüksek fiyata köylülerden defne yaprağı satın aldı, üretici firmalara sattı. Aracıyı ortadan kaldıran bu sistem sayesinde üreticiler daha fazla kazandı, kooperatifleşmenin önemi bir kez daha anlaşıldı.

Kısacası, üretmenin gururunu yaşıyoruz. Sadece turizmde değil, tarımda da Marmaris’in adını duyuracağız. Üreticiler ve çiftçiler daha fazla üretecek, günübirlik kazançtan ziyade sürdürülebilir kazanç elde edecek. Ürettiğimiz ürünlerin katma değerini yükseltmeyi, tarım ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımız da devam ediyor. Ata topraklarının satılmaması, tarımsal kalkınmanın sağlanması için var gücümüzle çalışacağız.


Önerilen Haberler