Selvitopu: “Üreticilerin ve çiftçilerin yanında olduk”

• 23 Ocak 2023
Başkan Muhittin Selvitopu, Karabağlar Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Üreticilerin her zaman yanındayız. Zorlu koşullarda üretim yapmaya çalışan çiftçilerin yanında olmaya gayret ediyoruz. İlçemize bağlı olan, Büyükşehir Yasası’yla mahalle statüsüne dönüştürülen üç köyde kırsal kalkınmayı desteklemeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Geçen yıl Kavacık, Tırazlı ve Uzundere’de, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilere 30 ton gübre (bölgenin toprak yapısına uygun) dağıttık. Bu köylerde genellikle kuru tarım yapılması nedeniyle dağıtılan gübrenin yavaş salınımlı olmasına dikkat ettik. Köylülerin görüşlerini aldık, azot, fosfor, potasyum ve kükürt açısından dengeli bakım gübresi tercih ettik. 2023 yılında 30 ton gübre dağıtacağız. Ayrıca 3 ton da “bordo bulamacı”, “göztaşı” olarak bilinen bakır sülfat desteği sağlayacağız. Üreticilerin cebine bir kuruş daha fazla girmesi için çalışmaya, tarımsal üretimi desteklemeye devam edeceğiz.

Yerel üretimi desteklemek, köyden kente göçü önlemek amacıyla özel projeler de yürütüyoruz. Sadece Kavacık’ta yetiştirilen üzüm türü için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan “Coğrafi İşaret Belgesi” aldık. Her yıl eylül ayında Kavacık Üzüm Festivali düzenliyoruz. Köyün fiziksel dokusunun iyileştirilmesi amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle Kavacık Kentsel Tasarım ve Gelişim Projesi’ni hayata geçirdik. Üretici kadınların öncülüğünde Uzundere’de her perşembe günü kurulan pazarı düzenledik, pazaryerinin üzerini kapattık. Böylece pazar esnafının ve tezgâhların yağmurdan, güneşten korunmasını sağladık. Tırazlı’da küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için üreticilere destek oluyoruz. Üreticilerin, tarlalarına ve bağlarına daha kolay ulaşabilmesi için yeni yollar açıyoruz, bozulan yolları onarıyoruz.