"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tekin: “Alternatif ürünler ürettik”

  • 23 Ocak 2023
Başkan Mithat Tekin, Torbalı Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Torbalı’da 310.000 dekarlık alanda tarım yapılıyor. Üretenin her zaman yanındayız, üretime de devam ediyoruz. Belediyemize ait 1.200 dekarlık alana her yıl buğday ekiyoruz. Ektiğimiz buğdayın bir kısmı, ata tohumu karakılçık buğdayı. Elde ettiğimiz ürünlerin bir bölümünü tohuma ayırıyoruz, geri kalan bölümünü vatandaşların sofrasına ulaştırmak üzere geleneksel değirmenlerde işliyoruz, un ve bulgur hâline getiriyoruz. Buğday tarlaları doğal afetlerde (yangın gibi) zarar gören üreticilere ücretsiz tohum desteği veriyoruz. Karakılçık tohumunu da belediyemize başvuran üreticilerle paylaşıyoruz.

Bu yıl ilk defa belediyemize ait 100 dekarlık alana nohut ektik. Elde ettiğimiz ürünleri “Halkın Tarlasından Halkın Sofrasına” projesi kapsamında Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü aracılığıyla vatandaşlara dağıtıyoruz. Torbalı’da nohut üretilebileceğini gösterdik, ilçemize alternatif ürün kazandırdık, vatandaşlara destek olduk. Belediyemize ait 800 dekardan fazla zeytin bahçelerinden elde ettiğimiz zeytinleri zeytinyağına dönüştürdük, cevizlerden de ceviz reçeli yaptık. Belediyemizin Tarımsal İşler Müdürlüğü, üretimin verimli olması için çalışmalarını sürdürüyor, zirai ekipmanı üreticilerin kullanımına açıyor, tarımsal laboratuvarlarla çalışmalar yürütüyor. Belediyemize ait 16 adet sondaj kuyusu var. Bu kuyular, sulu tarım yapamayan üreticilerin imdadına yetişiyor.  

Ülke genelindeki fuarlarda Torbalı’ya has ürünleri tanıtıyoruz, ilçemizde yerel festivaller (Çapak Köyü’nde İncir Festivali, Karakızlar Köyü’nde Börülce Festivali, Saipler Köyü’nde Zeytin Festivali) düzenliyoruz. Bu festivallerde ünlü sanatçılar sahne alıyor. Bu sayede hem üreticiler doyasıya eğleniyor hem de kurulan stantlarda ürünler satılıyor. İlçemizde tarım alanları oldukça fazla. Bu nedenle mevsimlik işçiler de Torbalı’ya geliyor. Mevsimlik işçilerin yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla çalışmalar (gıda paketleri, hijyen ve ilaçlama çalışmaları vb.) yapıyoruz.

Torbalı Ovası’nda son yıllarda alternatif ürünler de yetiştiriliyor. Pamuk, mısır, zeytin, buğday, domates, biber, patlıcan, pırasa, kereviz, brokoli, lahana gibi ürünlerin üretildiği Torbalı’da, muz, ejder meyvesi, şeker otu olarak bilinen stevia bitkisi, kuşkonmaz, maralfalfa gibi ürünler de yetiştiriliyor. Ejder meyvesi ve muz, Ege Bölgesi’nde ilk kez Torbalı’da üretiliyor. Torbalı’nın tarımsal ürün potansiyelinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu ürünleri artırmaya ve tarım politikaları geliştirmeye devam edeceğiz.


Önerilen Haberler