"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yavaş: “Entegre kırsal kalkınma modelini hayata geçirdik”

  • 23 Ocak 2023
Başkan Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Tarıma yönelik çalışmalarımızdan bahsetmeden önce seçimlerden önce yaptığım konuşmada söylediğim bir sözü hatırlatmak isterim: “Benim en büyük projem, Ankaralı üreticiyi zengin etmek,” demiştim. Yerli üreticiyi, kadın üreticiyi, Ankaralı çiftçiyi destekleyeceğimizi her ortamda dile getirmiştik. İthal ürün almayacağımızı, Ankaralı üreticiyi zengin edeceğimizi belirtmiştik. 2017 yılında 32 milyon TL’lik kırsal kalkınma desteği sunulmuştu. Biz, yaptığımız çalışmalarla bu tutarı 2021 yılında 220 milyon TL’ye yükselttik. Kırsal kalkınmaya yönelik desteğimizi yedi kat artırdık ve entegre kırsal kalkınma modelini hayata geçirdik. Yerel düzeyde en kapsamlı kırsal desteği sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Göreve geldiğimiz günden bu yana çiftçilere mazot, tohum, sulama borusu, yem bitkisi, gübre desteğinde bulunduk. Çiftçilerin ürünlerini satın aldık. Belediyemize ait arazide üretim yaptık, ürettiğimiz ürünleri sosyal yardım alan ailelerle paylaştık. Kırsal Bilgi Sistemi’ni hayata geçirdik. Bu sistem Türkiye’de bir ilk. Suni tohumlama yaptık. “Başkent Çiftçi Kartı” uygulamasını başlattık. Tarım Kampüsü’nün yapımına devam ediyoruz. Tarım Kampüsü, tarımsal eğitim, Ar-Ge, tarımsal üretim ve tarım turizmi bileşenlerini bünyesinde barındıran bir merkez olacak.



Sebze üretimini desteklemek amacıyla üç yılda toplam 24 milyon adet fideyi üreticilerle buluşturduk. Baklagil üretimindeki daralmanın olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla nohut üretimine önem verdik. Ankara’da nohut üretimini desteklemek için üç yılda toplam 4 milyon 500 kilogram tohum desteği sağladık. Alıcıların çiftçilere düşük fiyat vermesine de tepkisiz kalmadık, 446.000 kilogram alım yaptık. 3 TL bandında seyreden nohut fiyatı 4.5 TL’ye yükseldi ve piyasa çiftçi lehine regüle edildi. Ne mutlu ki, piyasayı düzenlemek amacıyla müdahale alımı yapan ilk yerel yönetim olduk.

İklim krizi ve ekonomik kriz nedeniyle buğday üretiminde azalma eğilimi vardı. Bu nedenle harekete geçtik. Çiftçileri buğday üretimine teşvik etmek için 14 milyon 500 bin kilogram tohum dağıttık. ÇKS’ye kayıtlı yaklaşık 33.000 çiftçiye destek verdik. Çiftçiler bu sayede üç yılda toplam 4 milyar 446 milyon 664 bin 613 TL kazanç sağladı. Kısacası, Ankara’daki çiftçilerin yaklaşık %73’ne destek verdiğimizi gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Ülkemizin ilk çiftçi kartı olan Başkent Çiftçi Kartı’nı 37.367 çiftçiye dağıttık. Çiftçiler bu kart sayesinde istedikleri tohumu istedikleri yerden satın alabilecek. Böylece çiftçilerin, bulunduğu bölgedeki ekolojik özelliklere uygun tohumu alabilmesini sağlayacağız, tohum bayilerine de ekonomik açıdan katkıda bulunacağız.

Yerel düzeyde en kapsamlı mazot desteğinde bulunmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Üretim girdi maliyetlerinde önemli bir paya sahip olan mazot fiyatının son dönemde artması nedeniyle üreticilerin zor durumda kaldığını biliyoruz. Traktörü olan 17.716 üreticinin Başkent Kartı’na 34 milyon 656 bin TL yatırdık, mazot almalarını sağladık. Ayrıca Gölbaşı’da 2.700 dönümlük alanda Başkent Ankara Kalkınma Projesi’ni hayata geçirdik, BAKAP Tarım Kampüsü’nde üretime başladık.

Bu projeler, kırsal kalkınma hareketidir. Projelerimizin ve çalışmalarımızın yakında tüm Türkiye’ye yayılacağına yürekten inanıyoruz. Her zaman söylediğim gibi, Ankara’yı Mustafa Kemal Atatürk’e yakışan, dünya başkentleriyle yarışan bir seviyeye yükselteceğiz, üreten bir başkent olacağız.



Önerilen Haberler