"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akay: “Yenilikçi fikirlerin üretilmesine imkân tanıdık”

  • 30 Ocak 2023
Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Teknoloji ve İnovasyon Merkezi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

AKİF KEMAL AKAY
: Seyhan Belediyesi Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’ni (SEYTİM), teknoloji ve girişimcilik alanında gençlerin niteliklerini geliştirmek amacıyla hayata geçirdik. Ekipman ve altyapı desteğiyle eğitim modelleri geliştirdik, yenilikçi fikirlerin üretilmesine imkân tanıdık. Öncelikli hedefimiz, teknolojiyi tüketen değil, geleceği üreten bir nesil oluşturmak. Teknoloji ve İnovasyon Merkezi, her yaştan vatandaşın teknolojik gelişmeleri yakından takip edeceği, eğitim alabileceği, yenilikçi fikirler üreteceği, bu fikirleri hayata geçirebileceği bir merkez olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Ekonomik büyüme ve sürdürülebilir rekabet avantajı için yenilik üretebilen ve teknolojiyi yönetebilen nitelikli gençlere ihtiyacımız var. Teknolojik inovasyon eğitimi, özellikle gelişmekte olan ülkeler için önem taşıyor. Gençlerin sosyal, kültürel, teknolojik, sanatsal, sportif, bilimsel, akademik ve mesleki gelişimine katkıda bulunmak, istihdam sorununu çözmek, gençlerin potansiyelini fark etmek ve inovatif bakış açısı geliştirmek çok önemli. Dünyadaki ve Türkiye'deki teknolojik inovasyon örneklerini değerlendirmek, sosyal inovasyon sayesinde gençlerin ekonomik ve sosyal yaşama katılımını sağlamak, gençleri doğru yöne kanalize edecek yeni uygulamaları hayata geçirmek gerekiyor. Biz de bu amaçla Seyhan Belediyesi Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’ni kurduk.

Z kuşağı olarak adlandırılan, teknolojiyi çok iyi kullanan yeni neslin kentimizin ve ülkemizin gelişimine katkıda bulunacağına, fikirlerini üretime dönüştüreceğine hep birlikte tanık olacağız. Geleceğin liderleri, değişim sürecine uyum sağlamanın ötesine geçip, geleceğe yön verenler olacak. Seyhan Belediyesi Teknoloji ve İnovasyon Merkezi, geleceğe yön vermek ve dijital dönüşümü hızlandırmak amacıyla faaliyetlerine devam ediyor.

Merkezin ikinci etabında, Dünya Bankası tarafından fonlanan SEECO projesi kapsamında “SEYTİM Girişimcilik Merkezi Projesi” için hibe almaya hak kazandık. Bu projeyle, bilgisayar, tekstil, epoksi ve cam füzyon atölyeleri oluşturacağız, genç girişimcilerle kadın girişimcilere destek olacağız. Merkezdeki Sanat Evi’nde seramik, cam sanatları, ahşap oymacılığı, origami atölyeleriyle kadınlara yönelik mesleki eğitimler düzenleniyor.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Seyhan’a katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

AKİF KEMAL AKAY: T
eknoloji ve İnovasyon Merkezi’ni, öğrencilerin gelişmiş teknolojik imkânlara ulaşması için hayata geçirdik. Teknoloji ve İnovasyon Merkezi Projesi’yle Genç Dostu Şehirler Proje ve Fikir Yarışması’na katıldık, ödül almaya hak kazandık. Gençlerin ve çocukların bilimi, sanatı ve gelişen teknolojiyi takip edebileceği, uygulayabileceği, kendi projelerini üretebileceği ve yetenekleri doğrultusunda faaliyetlerde bulunabileceği bir alana ihtiyaç olduğunu tespit ettik, bu doğrultuda Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’ni kurduk.
Hazırlık aşamasında, yerel yönetimler, Gençlik ve Spor Bakanlığı, özel kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının çatısı altında faaliyet gösteren gençlik merkezleriyle teknoloji inovasyon merkezlerinin iyi uygulama örneklerini yerinde inceledik. Akademisyenlerden, alanın uzman eğitmenlerden ve girişimcilerden oluşan ekibimiz, ulusal/uluslararası teknoloji merkezlerini inceledi. Çocukların ve gençlerin teknolojik, sosyal, kültürel, sanatsal, sportif, bilimsel, akademik ve mesleki gelişimine katkıda bulunacak, toplumsal ve ekonomik yaşamda aktif katılımcı birey olmalarını sağlayacak eğitim modeli geliştirdik.

Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde, programlama, bilişim teknolojileri uygulama, havacılık ve uzay, girişimcilik, robotik kodlama uygulama, elektrik/elektronik uygulama, medya ve film, epoksi uygulama, cam füzyon, tasarım ve tekstil atölyesi, elektronik proje ve robotik kodlama laboratuvarı, imalathane, proje hazırlık sınıfı, e-spor arenası, Cahit Arf çok amaçlı salon yer alıyor. Vatandaşlar, uygulamalı eğitimlerden (bilimsel proje hazırlama teknikleri RDWorks, proje yönetim teknikleri, sosyal medyada güvenlik, C, C++, java, python, php, javascript, unity, mobil uygulama, adobe XD, autocad, 3ds max, 3D slicer, after effects, GRBL, adobe premiere, photoshop, fusion 360, arduino, nesnelerin interneti, (lot uygulamaları), oyun temelli blok kodlama, MBlock, scratch, tinkercad ile 3D tasarım, robotik kodlama, finansal okuryazarlık, e-ticaret, dijital pazarlama) ücretsiz yararlanabiliyor.

Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu tarafından sağlanan hibe desteğiyle merkezin çatısına kurduğumuz yenilikçi tarım uygulamaları serasında vatandaşlara tarım teknolojileri eğitimi veriliyor. Üretim alanlarının daraldığı, su kaynaklarının azaldığı günümüzde, temiz gıdaya ulaşmaları için vatandaşları bilinçlendiriyoruz.

Tam otomasyonlu akıllı seranın programları, Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde hazırlandı. Serada, marul, fesleğen, patates, domates, maydanoz, biber, çilek, yeşil soğan, dereotu ve ıspanak üretilmektedir. Belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz, Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde çalışmalarına devam eden Tarımda İnovasyon Merkezi aracılığıyla yenilikçi tarım uygulamaları gerçekleştiriyoruz, teknolojik gelişmelerden ve yöntemlerden faydalanıyoruz. Doku kültürü laboratuvarı kurduk. Alternatif ürün yetiştirme sürecinde zor köklenen bitkileri çoğaltmak, virüssüz bitki elde etmek ve sağlıklı fideler üretmek amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Topraksız tarım sistemlerini (besleyici film tekniği, substrat kültürü, durgun su kültürü, aeroponik, katlı sistem, kokopit, akuaponik) dikey tarımla entegre ederek, farklı bitki türleri yetiştirmeyi hedefliyoruz. Tarımda inovasyonu ve teknolojiyi kullanıyoruz. Bu sistemler sayesinde vejetasyon süresi kısalıyor, üretim yapılan gün sayısı artıyor ve birim alanda daha fazla bitki yetiştiriliyor. Yapay zekâ aracılığıyla sebze üretiyoruz.

Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde güneş enerjisi sistemi de kurduk. Bu sayede yenilenebilir enerji kaynağı kullanıyor, uygulama alanlarının ve seranın enerji ihtiyacını karşılıyoruz. Son altı ayda merkezdeki eğitimlere ve etkinliklere 15.000’den fazla vatandaş katıldı. Teknoloji ve İnovasyon Merkezi, eğitim, tasarım ve üretim alanlarında hizmet vermek amacıyla kuruldu. Gelişmiş teknolojik altyapısı ve imkânlarıyla bölgemizde ilk olma özelliği taşıyor.

Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde proje ekiplerimiz tarafından tasarlanan “BİLGE 01” adlı bilgisayar ürettik. Bilgisayar, belediyemize bağlı Bilgi Evleri’nde öğrenciler tarafından kullanılmak üzere sınırlı sayıda üretildi. Daha fazla sayıda bilgisayar üretmeyi hedefliyoruz. “BİLGE 01” sayesinde öğrenciler EBA’da derslerini online takip edebilecek, YouTube’dan ders videoları izleyebilecek, ofis programlarını kullanabilecek ve internette araştırma yapabilecek. Proje ekibimiz, bir üst versiyonu üretmek için çalışmalara başladı.

Adana Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden oluşan, çalışmalarını Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştiren SEYTİM Eryurt Roket Takımı, geçen yıl lise kategorisinde birinci oldu, bu yıl da üniversitelerle beraber orta irtifa kategorisinde yarıştı. Teknofest Roket Yarışması’nda dereceye giren takımların roketleri, Samsun’daki Teknofest’te sergilendi ve tanıtıldı. Takımlar, lise (5.000 feet), orta irtifa (10.000 feet), zorlu görev (10.000 feet) ve yüksek irtifa (20.000 feet) kategorilerinde mücadele etti.

SEYTİM Eryurt Roket Takımı, Teknofest 2022 Roket Yarışması’nda, üniversitelerin ve daha önce atış yapan liselerin katıldığı orta kategoride yarıştı, 41 takım arasında dördüncü oldu, “En İyi Takım Ruhu” ödülüne layık görüldü. Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’ni ziyaret eden Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, SEYTİM Eryurt Roket Takımı’yla tanıştı, öğrencilerin ürettiği roketi imzaladı.

Toplam 15.688 öğrencinin katıldığı Root 2022 Robotik Kodlama Yarışması’na, ilkokul grubunda 29, ortaokul grubunda 26 öğrenciyle katıldık. “REX 2022” ve “ROOT 2022” robotik kodlama yarışmalarına katılan öğrencilerimiz büyük bir başarıya imza attı (REX 2022’de Türkiye şampiyonluğu ve ikinciliği, ROOT 2022’de 5.7 ve 8’lik derece). Teknoloji ve İnovasyon Merkezi, UNHCR tarafından “İyi Uygulama” örneği olarak gösterildi. Akdeniz Bölgesi’nde düzenlenen 3. Altın Çilek Ödül Töreni’nde “Teknoloji ve İnovasyon” ödülüne layık görüldü.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

AKİF KEMAL AKAY: . Bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşamadık. Ulusal/uluslararası proje başvurularıyla çalışmalarımızı çeşitlendirdik. Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’ni geliştirmeye devam ediyoruz. Bölgemizdeki üniversitelerle işbirliği yapıyoruz, bölgemizin teknoloji alanında kalkınmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Çok amaçlı merkezi üç bölüm olarak tasarladık. İç tefrişat, demirbaşlar ve sarf malzemeler olmak üzere üç ana başlıkta satın alma işlemleri yaptık.


Önerilen Haberler