YÜKLENİYOR
Başkan Ahmet Aras, Bodrum Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü 04.09.2019 tarih ve 2019-101 sayılı belediye meclisi kararıyla kurduk, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün resmî açılışını 8.04.2019 tarihinde gerçekleştirdik. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurduktan kısa bir süre sonra “Üreticiyi Destekliyoruz” projesi kapsamında buğday tohumları satın aldık, belediyemize ait arazilerde tohum ürettik, üreticilere destek olduk. Karakılçık buğdayından un elde ettik. Mısır tohumu ekmek isteyen üreticilere ücretsiz tohum desteği verdik. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilere lavanta, enginar ve salep fideleri dağıttık. Bu fideleri belediyemize ait arazilere diktik. Canlı hayvan, arı kovanı ve kolonisi aldık, arı kovanlarını üreticilere dağıttık. Üreticilere kümes hayvanı ve besi yemi desteği verdik. Orman yangınlarından etkilenen Mazı Mahallesi’ne keçiboynuzu, zeytin fidanı desteği sağladık. Sera üreticilerine solucan gübresi, katı ve sıvı gübre desteği verdik.
2019 yılından bu yana devam “Halk Süt” projesi kapsamında çocuklara ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz süt dağıtıyoruz. Limon üreticilerine destek olmak amacıyla 40 ton limon satın aldık, vatandaşlara dağıttık. Tarım üreticilerini desteklemek amacıyla tarımsal ekipmanı ve malzemesi satın aldık. Zirai ilaçlama dronu, tarım arazilerinin ilaçlanmasını sağlıyor. Tarıma verdiğimiz önemi göstermek, hedeflerimizi gerçekleştirmek, üreticilerle, akademisyenlerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, kooperatiflerle uzun vadeli çalışmalar yapmak amacıyla, “Bodrum Özüne Dönüyor” sloganıyla “Bodrum Tarımsal Kalkınma Çalıştayı” düzenledik. Çalıştayın ardından S.S. Bodrum Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. “Katma Değerli Ürün Üretme Projesi” kapsamında meyve kurutma tesislerinde Bodrum mandalinasını kuruttuk, düzenlediğimiz festivallerde vatandaşlara ücretsiz dağıttık. Üreticiyi bilgilendirme eğitimleri düzenliyoruz, bilimsel çalışmalarla ilerliyoruz. Üreticilere ücretsiz teknik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Mandalina ve zeytin hasadı etkinliği kapsamında belediyemizin arazilerinden toplanan mandalinaları ve zeytinleri vatandaşlara ücretsiz dağıtıyoruz. “Tarım Ar-Ge Yerel Tohum Merkezi” kurduk. Atalık tohumların sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla tohum dernekleriyle “Tohum Takas Şenliği” düzenliyoruz. Agro-turizmi canlandırmak için Garaova Tarım Park Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde çalışmalar yürütüyoruz. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi’ni açtık. Her yıl belli dönemlerde Garaova Gençlik Tarım Kampı’nda gençlerle birlikte çalıştaylar gerçekleştiriyoruz.
Önümüzdeki dönemde arıcılık ve arı yetiştirme merkezi, tarımsal atıklardan kompost gübre üretmek için gübre ve torf üretim merkezi kuracağız. Bölgelere göre üretim planlaması yapacağız. Tarımsal üretimde örnek olan işletmeleri destekleyeceğiz, Belediyemizin yetkisindeki bitkisel ve hayvansal üretim merkezilerine, ürünlere eko üretim güvencesi ve yeşil bayrak sertifikası vereceğiz, kalite güvenlik sistemi kuracağız. Bodrum markalı butik ürünler üreten işletmeleri destekleyeceğiz. Üretici pazarlarını yaygınlaştıracağız. Agro-turizm rotası oluşturacağız. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi için tesisler kuracağız. “Yerele sahip çıkarsak, genele örnek oluruz,” şiarıyla çıktığımız yolda, üreticilere, çiftçilere destek olmayı ve Bodrum ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.