Atabay: “Tıbbi ve aromatik bitki üretimine yoğunlaştık”

• 30 Ocak 2023
Başkan Ahmet Deniz Atabay, Didim Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

2016 yılında başladığımız tıbbi ve aromatik bitki üretimine devam ediyoruz. Belediyemiz bünyesindeki distilasyon makinesinin yardımıyla katkısız uçucu yağlar elde ediyoruz. Bu yağlar, “Didyma” markasıyla satışa sunuluyor. 11 dönümlük alan lavanta ektik, 80 litre uçucu yağ elde ettik. Beş dönümlük alana biberiye ektik, 40 litre uçucu yağ elde ettik. Beş dönümlük alana kekik ektik, yılda 20 litre uçucu yağ elde ettik. 10 dönümlük alana nane ektik, yılda 50 litre uçucu yağ elde ettik. Doğadan elde edilen kantaron bitkisiyle yılda 30 kilogram yağ elde ettik.

İlçemizdeki parklarda ve yeşil alanlarda kullanılmak üzere belediyemizin serasında bitki üretiyoruz. Yıllık ortalama 4.000.000 bitki üretiyoruz. Akköy Mahallesi’nde belediyemiz ait 20 dönüm tarlada domates, biber, patlıcan, salatalık, bamya ve börülce üretiyoruz. Elde edilen sebzelerin büyük bölümünü vatandaşlara ücretsiz ulaştırıyoruz. Ekili sebzelerin bir kısmından pul biber, turşu ve salça üreterek yine vatandaşlara ulaştırdık. Balat Mahallesi’nde belediyemize ait 74 dönümlük araziye buğday ekiyoruz. Elde ettiğimiz 35 ton un ve bulguru ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıyoruz. Aynı bölgede buğday hasadının ardından ayçiçeği üretimi yaptık, 15.000 kilogram ürün elde ettik.

Önümüzdeki dönemde hedefimiz, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde öncü olmak, alternatif ürünlerle ilgili üreticilere fayda sağlamak. Sebze ve tahıl üretimini çeşitlendirmek, belediyemize gelir kazandırmak.