Deveci: “Atalık tohum dağıttık”

• 30 Ocak 2023
Başkan Cemil Deveci, Atakum Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İlçemizin 26 kırsal mahallesinde muhtarlar öncülüğünde iyi tarım uygulamaları, yağmur suyu hasadı ve su tasarrufu hakkında geniş kapsamlı toplantılar yaptık. Bir sivil toplum kuruluşuyla işbirliği yaptık, kadınlara ve gelir durumu iyi olmayan ailelere jersey düve dağıttık, dağıtmaya da devam edeceğiz. Gıda ve el sanatları ürünlerinin üretim aşamasında kurum kooperatifine destek verdik. Çiftçilere %50 hibeli, aşılı ceviz fidanı desteği sunduk. Kadın üreticilere destek olmak amacıyla ATAK Kadın Kooperatifi’nin kurulmasına öncülük ettik, üretim ve satış yeri için kooperatife destek olduk. Hibe fon kaynaklarıyla üretim yeri yaptık. “Karpuz Tarlada Kalmasın” kampanyası kapsamında üreticilerden 90 ton karpuz aldık, vatandaşlara dağıttık. “Ata Tohum Merkezi” açtık, atalık tohum dağıttık, takas şenlikleri düzenledik. Şeftali üreticilerine göztaşı ilacı dağıttık, dağıtmaya devam edeceğiz. Lavanta ve tıbbi aromatik bitki fidanı ürettik, bu fidanları vatandaşlara ücretsiz dağıtmak amacıyla anaç bahçesi kurduk. Tarım, hayvancılık ve kooperatifçilik alanında uzmanları ağırladık, paneller düzenledik. Meyve-sebze fidanı desteğini sürdüreceğiz. Karakılçık tohumu dağıttık. Bölgemizde iki adet “Halk Yem Evi” açtık, hayvan üreticileri için ücretsiz yem kırma hizmeti veriyoruz, yem evinin üçüncüsü için çalışmalara devam ediyoruz. Kırsal mahallelerde toprak analizi yapmak için çalışmalara başladık. Kümes hayvancılığı yapan üreticilere destek olmak amacıyla “Kanatlı Hayvanları Aşılama Projesi”ni başlattık. Vatandaşlara ücretsiz fide dağıtmak amacıyla sera kurmak için çalışmaları başladık. “Ata Ağaçlar Projesi” kapsamında ilçemizdeki anıt ağaçlarla anıt niteliğindeki ağaçların envanterini hazırladık. Kırsaldaki kadınlar için peynir üretim atölyeleri kurduk, hijyenik ve doğal mayalı peynir üretimi konusunda kadınlara eğitimler verdik.