YÜKLENİYOR
Başkan Şeniz Doğan, Merkezefendi Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Belediyemizin kırsal kalkınma eylem planı kapsamında hayata geçirdiğimiz projelerle tarım ve hayvancılıkta girdi maliyetlerini azaltmayı hedefledik, üreticilere her konuda destek olduk. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, tarlada desteğimiz olacak ki, hasatta çiftçilerin gücü olsun.
Üçüncü yılını dolduran “Halk Süt” projesiyle ilçemizde yaşayan 2-5 yaş arasındaki her dört çocuktan üçüne süt desteği veriyoruz. Aylık ortalama 40 ton süt alıyoruz, yerel süt üreticilerine her ay ortalama 400.000 TL katkı sağlıyoruz, sağlamaya da devam edeceğiz.
2020 yılında 130.000, 2021 yılında 200.000 ve 2022 yılında 300.000 adet sebze fidesi hibe ettik, ilçemizde 1.260 ton sağlıklı ve doğal sebze üretilmesini sağladık. 119 çiftçiye 100 ton gübre desteği verdik, ilçemizdeki yaklaşık 5.000 dekar araziden 2.250 ton arpa ve buğday elde edilmesini sağladık. Bu sayede ilçemizin sekiz aylık ekmek ihtiyacını karşılayacak un temin ettik.
2021 yılında beş mahallede, 27 kadın üreticiyle başladığımız küçükbaş hayvan desteğiyle (beş koyun, bir koç) bir yılı doldurmadan hayvan sayısını üç katına yükselttik, hayvansal üretime katkıda bulunduk. 2022 yılında yedi mahallede, 32 kadın üreticiye aynı şartlarda destek olduk. Hayvansal üretimin artması için üreticilere desteğimizi sürdürüyoruz.
Yem fiyatlarının artması nedeniyle süt üreticilerinin girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla 178 süt üreticisine 100 ton süt sığırı yem desteği verdik, ilçemizde üretilen 400 ton sütün girdi maliyetini finanse ettik. Üreticilere ortalama 5.000-6.000 TL destek sağladık, en az bir aylık girdi maliyetini karşıladık.
2022 yılının sonuna kadar uyguladığımız projelerimize (Halk Süt, kadın üreticilere küçükbaş hayvan desteği, üreticilere fide, gübre ve yem desteği) 2023 yılında da devam edeceğiz. 2023 yılında girdi maliyetlerini azaltabilmek amacıyla pamuk üreticilerine zirai ilaç desteğinde bulunacağız. “Halk Et” projesi kapsamında hayvan üreticilerinin ürünlerini daha iyi fiyata satabilmesi için marketler kuracağız, fiyat farkı endeksinin değişmesini engelleyeceğiz.
İlçemizde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin gelirinin hava şartlarından olumsuz etkilenmemesi için topraksız dikey tarım uygulamalarını hayata geçireceğiz. Bu sayede sonbahar ve kış aylarında ürün elde etmekte zorlanan üreticilere kooperatifler aracılığıyla topraksız ve dikey tarım malzemeleri hibe edeceğiz, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini ve ilçemizde her mevsim tarımsal üretimin yapılmasını sağlayacağız. Bu projeyle, bir metrekarelik balkon tipi modeli kapsamında ilçemizde tarımdan uzak büyüyen çocukların tarımsal üretimle tanışması için farkındalık oluşturacağız.