"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerin kalkınma ve girişim politikalarına ilişkin örnekleri

  • 30 Ocak 2023
Dünyadan yerel yönetimlerin kalkınma ve girişim politikalarına ilişkin örnekleri derledik

İRLANDA

https://www.themayor.eu/en/a/view/smart-farming-for-sustainable-and-cost-saving-agriculture-in-ireland-3859

 Akıllı Tarım

İrlanda, kalkınma ve girişim konusunda en iyi örneklerden biri. Avrupa fonları aracılığıyla İrlanda’da tarım ve tarımsal üretim geliştirildi. Tarım, Gıda ve Denizcilik Bakanlığı verilerine göre, İrlanda’da tarım sektörü son on yılda %73 oranında büyüdü ve ülkenin toplam ticari ihracatının %10’luk kısmını oluşturdu.

İyi Uygulama Örnekleri: Langford, Westmeath, Carlow ve Cavan

İrlanda Çevre Koruma Ajansı işbirliğiyle İrlanda Çiftçiler Birliği tarafından yürütülen Smart Farming (smartfarming.ie) programı, iyi uygulama örneklerindendir. Uygulama, çiftlik üretimini ve kaynak yönetimini geliştirecek verimlilik yöntemlerine odaklanmaktadır; gönüllülük esasına dayanmaktadır, toprak verimliliği, enerji, otlak, su, yem, girdiler ve atıklar, makine ve zaman yönetimi gibi alanlarda analiz ve çözüm önerilerine yönelik olarak çalışan çeşitli İrlanda birliklerinin uzmanlığını kapsamaktadır. Entegre yaklaşım, üreticilere zaman ve para tasarrufu sağlarken rekabet gücünü de artırmaktadır.

Langford: Andrew McHugh, “Smart Farming” programını kullandı, sekiz temel analiz alanının tamamında, özellikle otlak (3.800 avro) ve su (3.812 avro) alanlarında 9.025 avro tasarruf etmeyi başardı. Tasarruf ve derinlemesine analiz sayesinde McHugh’un çiftliği daha fazla süt üretmek için ot üretimini artırdı. Çiftlikte enerji verimliliği ve atık bertarafıyla su kullanımının sürdürülebilirliği sağlandı.

Westmeath: Peter Maguire, “Smart Farming” programına gönüllü olarak katıldı. Maguire, 8.300 avro tasarruf sağladığı koyun ve toprak işleme çiftliğine sahiptir. Uzmanlar tarafından yapılan analizler, verilen tavsiyeler, otlakların potansiyelini artırmak için alternatif, organik gübrelerin kullanılmasına ve kullanılmayan arazilerin kiralanmasına yol açtı.

Carlow: George ve Ruth Hatton, beş yıllık bir programla üretimi artıracak, toprağa özen gösterecek, kaliteyi ve toprak verimliliğini artıracak yıllık tohumlama planı geliştirerek özellikle otlaklarda 7.682 avro tasarruf sağladı. İklim değişikliğinin etkilerini %6 oranında azaltacak bir plan (otlatma mevsimi, buzağı oranı ve azot verimliliği gibi alanlarda) hazırlandı.

Cavan: Robert Watson’ın çiftliği, “Smart Farming” programı sayesinde toprak verimliliği (4.150 avro), otlak (1.080 avro), yem, enerji ve makine gibi alanlarda 5.900 avro tasarruf etti. Bu, sürdürülebilirlik için yeniden tohumlama planının oluşturulmasına, otlatma dönemlerinin hesaplanmasına, organik gübre kullanımına, çiftliğin rekabet gücünün artmasına katkıda bulundu. Ayrıca otlatma mevsimi, buzağı oranı ve azot verimliliği gibi alanlarda iklim değişikliğinin etkilerini %20 oranında azaltmak için bir plan hazırlandı.

Bu örnekler, bölgedeki diğer tarım üreticilerinin, maliyetleri azaltacak, verimliliği artıracak ve kaynakları daha verimli kullanacak yenilikçi yöntemler geliştirmesine hizmet edebilir. “Smart Farming” programı, AB üyesi diğer ülkeler için de iyi bir örnek olabilir.

İSVEÇ

https://www.themayor.eu/en/a/view/sweden-wants-to-connect-increased-demands-for-plant-based-foods-to-self-sufficiency-9359

Yenilikçi Projeler

İsveç’in inovasyon ajansı Vinnova, tarıma ve tarımın inovasyon potansiyeline dikkat çekti. Bitkisel gıdalara yönelik talebin olanaklarını genişletmeyi amaçlayan 17 yerel projeye 25 milyon İsveç kronu (2.5 milyon avro) tutarında fon sağlandığı açıklandı.

Finanse Edilen Üç Proje

Tarım için ideal iklim koşullarına sahip olmayan İsveç gibi ülkelerin tarım politikalarına yönelik olasılıkları gösteren projeler, sektörün rekabet gücünü artırabilir, bitki temelli beslenmeyi yerelleştirerek sürdürülebilir kılabilir.
Projelerden biri, Kuzey İsveç’teki hammaddelerin ve yetiştirme fırsatlarının kullanılmasına, kaynakların haritalandırılmasına yöneliktir. İyi yetiştirme koşullarına rağmen ülkenin geri kalanına kıyasla bitki bazlı gıdalarda kendi kendine yeterlilik derecesi daha düşüktür. Projenin uzun vadeli amacı, Norrland gıda endüstrisindeki küçük ölçekli üreticileri ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan sürdürülebilir üretimi geliştirmesi ve ölçeklendirmesi için desteklemektir. Proje, Luleå Teknoloji Üniversitesi tarafından yürütülmektedir.

İsveç pazarında bitki bazlı ürünler büyük ölçüde ithal soyadan yapılmaktadır. Yüksek protein içeriği nedeniyle fava fasulyesinin üretimine ilgi artmaktadır. Bu nedenle yerel bakladan tüketicilerin seveceği et ve süt benzeri ürünler üretmeyi amaçlayan bir proje daha hayata geçirildi. Proje, fasulye çeşidinin seçiminden son ürünün ticaretini kapsamaktadır ve Havredals Biodevelop AB tarafından yürütülmektedir.

Üçüncü proje, çavdar, yulaf, arpa ve diğer tahıllardaki mineral sorununu çözmeyi, böylece bitki bazlı gıdaların beslenme katkısını artırmaktır. Mineral kaynağı olan tam tahıllar, bitki temelli diyete geçişte önemlidir. Ancak tam tahıllar, temel minerallerin emilimini önleyen antinutrientler de içermektedir. Antinutrientleri %90 oranında azaltan tahılların hidrotermal işlemden geçirilmesi sağlanacaktır. Proje, Södertälje Belediyesi tarafından yürütülmektedir.

ALMANYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/bavaria-invests-40-million-euros-in-sustainable-agricultural-irrigation-7707

Sürdürülebilir Tarımsal Sulamaya 40 Milyon Avro Yatırım

Bavyera Çevre Bakanlığı, sürdürülebilir ve çevresel açıdan güvenli su üretimi için pilot program başlattı. Program kapsamında finanse edilecek projeler belirlendi. Dört proje, 40 milyon avroya kadar finansman alacak. Projelerin amacı, su kaynaklarını korumak, gelecek nesiller için muhafaza etmek ve bölgedeki en iyi sulama sistemini kurmak. Bakanlık, yeni sulama altyapısının inşaat maliyetinin yarısını (proje başına 10 milyon avroya kadar) finanse edecek. Pilot finansman programı, farklı tarım alanları için sürdürülebilir ve çevre dostu sulama altyapıları kurmayı amaçlıyor. Sulama için sadece yüzey suları ve yağmur suyundan elde edilen nem kullanılacak. Iphofen kentindeki bağ alanları 7.2 kilometre uzunluğunda su taşıma boru hattıyla donatılacak. Su geçici olarak depolama gölünde toplanacak. “Spalter Hügelland” projesi, şerbetçiotu ve kiraz üretiminin sürdürülebilir sulamasına odaklanmaktadır. Beş depolama tankı ve 75 kilometrelik boru hattı, şerbetçiotu ve meyve yetiştiricilerinin, ihtiyaçları doğrultusunda bir su kaynağına sahip olmalarını sağlıyor. Nordheim kasabasında iki üzüm bağı alanı için kompozit bir boru hattı ve bir rezervuar inşa edilecek. Oberschwarzach Belediyesi, bağ alanlarının sulanması için yoğun yağışların tutulması ve depolanması üzerine çalışıyor, yüksek drenaj zamanlarında küçük akarsulardan su çekilmesini öngörüyor. Projeler için başvuru sahiplerinin ilave önlemler alması gerekiyor. Komite kararları, yasal izinler ve onaylar alındığında, finansman koşulları karşılandığında sorumlu su yönetimi ofisine hibe başvurusu gönderiliyor. Finansman, pilot projeler başarıyla tamamlandıktan sonra düzenli hâle gelecek.


Önerilen Haberler