Erkiş: “Atalık tohum üretimini ön planda tuttuk”

• 30 Ocak 2023
Başkan Özgen Erkiş, Saray Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Tarıma yönelik çalışmalarımız neticesinde iki yıl gibi kısa bir sürede birçok başarılı projeye imza attık. Saraylı vatandaşlar, “Halk Fide” projesi sayesinde geçtiğimiz yaz organik sebze yetiştirme şansı buldu. Kendi seralarımızda yetiştirdiğimiz sebze fidelerini vatandaşlara ücretsiz dağıttık. Proje kapsamında bölgemizdeki üreticilerden atalık tohumları topladık. Belediyemize ait seralarda yetiştirilen fidelerden ürün alınması ve tohumlarının toplanması için 2022 yılı boyunca çalışmalar yaptık. Dört ayrı çeşit domates, kabak ve salatalık fidesini vatandaşlara dağıttık, bu uygulamamız yoğun ilgi gördü. Ekonomik krizde böyle bir projeyi hayata geçirmemizin önemli olduğunu düşünüyoruz. “Halk Fide”, organik tarımı ve atalık tohum üretimini özendirmeyi amaçlayan, toplumsal yararı ön planda tutan bir proje. Belediyemizin Tarım Birimi tarafından yürütülen proje kapsamında bugüne kadar kendi seralarımızda yetiştirdiğimiz binlerce fideyi vatandaşlara ücretsiz verdik. Atalık ve organik tohumlar yoluyla yetiştirilen fideler her yıl yeniden üretilebiliyor. Vatandaşlar, dağıttığımız fidelerle evlerinin bahçelerinde ve balkonlarında üretim yaptı. Domates, biber, kabak, salatalık gibi sebzeler organik olarak üretildi, sofralar bereketle, lezzetle buluştu. Sadece fide üretmiyoruz. Belediyemize ait seralarda atalık tohumlarla birçok alanda üretim yapıyoruz. Ispanak, marul, mısır, fasulye, karpuz, patlıcan, pırasa, sarımsak, soğan, lahana da yetiştiriyoruz. Elde ettiğimiz ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor, belediyemizin sosyal tesislerinde kullanıyoruz.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’yle seracılıkta işbirliği yapıyoruz. Seralardaki ilk çalışmalardan verimli sonuçlar alamadık. Ancak ısrarlı ve umutlu çalışmalarımız neticesinde iyi sonuçlara ulaştık. Atalık tohumları, göçmen domateslerini, kızartmalık kabakları, sırık domatesleri tekrar üretiyoruz. İki kuşak ötesinin lezzetini vatandaşlarla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu sayede vatandaşlar GDO’suz tohumları tekrar üretebilecek. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltarak, eski usul üretimle sağlıklı gıdaya ulaşılmasını sağlayacağız. Çocukların daha sağlıklı ve güvenli gıda ürünleriyle beslenmesi, iyi bir ekosistemde yaşaması amacıyla elimizden geleni yapıyoruz.