"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gümüş: “Belediyemize ait arazilerde sebze ürettik”

  • 30 Ocak 2023
Başkan Bahattin Gümüş, Menteşe Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Pandemi sürecinde belediyemiz bünyesinde “Tarımsal Üretim Birimi” kurduk, belediyemize ait tarım arazilerinde atalık tohumlardan sebze üretimine başladık. 2019 yılından bu yana Ortaköy, Kafaca ve Yeşilyurt Mahalleleri’ndeki arazilerimize domates, biber, salatalık, patlıcan ektik. Elde ettiğimiz 20 ton ürünü ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıttık. Ürünlerin bir kısmını belediyemizin aşevinde ve kültür evlerinde değerlendirdik. Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın %100 hibe desteği sağladığı “Tarımsal Üretimin Yerel Tohumla Desteklenmesi Projesi” kapsamında Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’nda “Jüri Özel Ödülü” aldık.  Aldığımız ödülle birlikte tarımsal üretime ağırlık verdik ve buğday ekimine başladık. Dokuz ton karakılçık buğdayı ürettik. Buğdayı una dönüştürdük, elde ettiğimiz unu ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırdık, ekmek yapımında kullandık, buğday tohumlarını 100 üreticiye dağıttık. Buğdaydan elde ettiğimiz samanı balyalar hâlinde 750 büyükbaş hayvan yetiştiricisine ulaştırdık, üreticilere 1.500 kilogram yem desteğinde bulunduk. Zeytinyağ üretimine başladık. Belediyemize ait zeytin ağaçlarından yedi ton zeytinyağı elde ettik. Zeytinyağının bir kısmını ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık, bir kısmını da belediyemizin aşevinde ve kültür evlerinde kullandık. İpekböceği yetiştiriciliğini geliştirmek amacıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle protokol imzaladık. Protokol kapsamında Bayır ve Yeşilyurt Mahalleleri’ndeki kadın ve genç üreticilere destek olduk. 18 kadın ve genç üreticiye koza ve yaprak desteğinde bulunduk, ipekböceği yetiştirme tesisi tahsis ettik. Ürünlerin, Koza Birlik alım garantili olmasını sağladık.

İlçemizdeki pazaryerinde üreticilere ücretsiz yer tahsis ettik. Kooperatiflerle projeler yaptık. Kooperatiflerden ürünler aldık. “Yayla Kavun Şenlikleri”, “Tarhana Festivali”, “Çıntar Festivali” ve “Turşu-Reçel Yarışması” gibi etkinlikler düzenledik. Üreticilerin, ürünlerini tanıtmasını sağladık. “Tohum Takas Şenlikleri” aracılığıyla tohum dağıttık, çevre il ve ilçelerdeki tohum takas şenliklerine katıldık. Tarihî Karabağlar Yaylası’ndaki endemik bitki türlerini (hayıt, dut, çınar, diş budak, akçe ağaç, üzüm ve palamut) korumak amacıyla çelikleme yöntemine başladık. İlk etapta 25.000 ağaç ve çalı ürettik, yayladaki üreticilere dağıttık. Hasar gören, bozulan irimleri düzeltmeyi hedefliyoruz. 5.523 üreticiye destek olduk. 106 üreticiye tarım ekipmanı dağıttık. 21 üreticiden 5 milyon TL değerinde ürün aldık. 750 üreticiye 1.500 kilogram yem desteği sağladık. İhtiyaç sahibi 2.830 haneye yerli ürünler ulaştırdık, gıda desteği sağladık.

Çocukların geleceği için üretmek, atalık tohumları korumak, çoğaltmak ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız. “Tohum Bankası” kuracağız. Cumhuriyetin 100. yılında tamamlamayı hedeflediğimiz “Tohum Bankası” sayesinde yerel üretim çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Gıda krizinin ve ekonomik krizin etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla atalık tohumları kullanmaya, tarımsal üretimi artırmaya, gıda tedarik zincirinin akışını sağlamaya, üretim ve ticaret maliyetlerini azaltmaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Atalık tohumları ekeceğiz, üreteceğiz ve paylaşacağız.


Önerilen Haberler