"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Günel: “Üreticilerle tüketicileri aracısız buluşturduk”

  • 30 Ocak 2023
Başkan Ömer Günel, Kuşadası Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Değirmendere Mahallesi, İğdecik mevkisinde belediyemize ait 21 dönümlük arazinin 10 dönümlük bölümünde, tarımsal üretimi geliştirmek ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla Adabahçe’yi hayata geçirdik, 2022 yılında toplam 12.961 kilogram ürün elde ettik. Ekim ayında toprakla buluşturulan karnabahar, brokoli, lahana, marul, roka, havuç, ıspanak, turp ve bakla, belediyemizin Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından günlük olarak toplanıyor, vatandaşlara uygun fiyata ulaştırılıyor. Adabahçe’de kasım ayının sonunda başlayan kış hasadı mart ayına kadar sürecek. 2020 yılının Haziran ayında “Toprağa Sarıl, Üretime Katıl” sloganıyla hayata geçirdiğimiz Adabahçe, ilçemize bereket katıyor. Adabahçe sayesinde toprakla buluşturulan mevsimlik yerli fideler ve atalık tohumlar yılda iki kez toplanıyor, elde edilen ürünler sofralara sağlık ve lezzet katıyor.

Adabahçe projesinin diğer bölümü olan Ada Market’in ekspres aracı, Adabahçe’den elde edilen ürünleri, evlerde üretilen tarhana, erişte, reçel gibi temel gıda maddelerini vatandaşlara ulaştırıyor. Vatandaşları sağlıklı ve ekonomik gıda ürünleriyle aracısız buluşturan, belli bir program dahilinde her gün farklı mahallelerde hizmet veren ekspres aracı büyük ilgi görüyor. Adabahçe’den elde edilen ürünler, Ada Market karavanında ve Halk Ada Market mağazasında da satışa sunuluyor. Ürünler, belediyemizin Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelerin evlerine de ulaştırılıyor.

Yerel üreticileri desteklemek ve üreticilerle tüketicileri aracısız buluşturmak amacıyla Yöresel ve İyi Tarım Ürünleri Sokağı’nı hizmete sunduk. Bu yerel üretici pazarı her çarşamba Cumhuriyet Mahallesi, Burç Sokak’ta kuruluyor. İlk günden bu yana uygun fiyata doğal ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin uğrak noktası olan yerel üretici pazarına gösterilen ilgi artıyor.  Kirazlı, Caferli, Çınar ve Soğucak Mahalleleri’nde yaşayan yerel üreticilerin iyi tarım uygulamalarıyla ürettiği mevsimlik ürünlerini satışa sunduğu pazarda, kadınlar tarafından yapılan yerel tatlar da satışa sunuluyor. İçli köfteden yaprak sarmasına, otlu börekten keşkek ve aşureye kadar birbirinden lezzetli yiyeceklerin büyük ilgi gördüğü pazarda, doğal yollarla üretilen yumurta, bal ve süt gibi hayvansal ürünler de yer alıyor. El açması gözleme ve bazlama tezgâhları da pazara renk katıyor.


Önerilen Haberler