"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürkan: “Yerli tohum bankası kurduk”

  • 30 Ocak 2023
Başkan Recep Gürkan, Edirne Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Trakya genelinde 118 çeşit tohum toplandı. Hasat zamanı ürününü kurutup çekirdeğini tohumluk olarak alan üreticiler, yerli tohumları Edirne Belediyesi Tohum Bankası’na getirdi, bu sayede büyük bir dönüşüm gerçekleştirildi. Bu dönüşüm, her yıl düzenlediğimiz tohum takas şenlikleriyle devam ediyor. Yerli tohum toplama çalışmalarımız kapsamında Keşan’daki arkeolojik kazılarda bulunan bir küpün 2.500 yıl öncesine ait olduğu tespit edilmiştir, küpün içinden buğday tohumu çıkmıştır. Bulunan buğday tohumu için çoğaltma çalışmaları sürüyor.

Edirneli üreticilere toplamda 85.000 adet domates, karaağaç biberi, kış karpuzu, ayşekadın fasulye fidesini ücretsiz dağıttık. Üreticiler bu fideleri yetiştirdi. Belediyemizin ziraat mühendisleri de üretimin her aşamasında üreticilere destek oldu. Bu çalışmalarımız yerel ve ulusal düzeyde büyük ilgi gördü. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Tarım ve Orman Bakanlığı’yla Tarımsal Kalkınma Ajansı’nın ortaklaşa yürüttüğü bir proje kapsamında Edirne Belediyesi Yerli Tohum Bankası’nı ziyaret etti, Ulusal Gen Bankası’nda muhafaza edilmek üzere birçok yerli tohum çeşidini aldı.

Edirne’de yerel tohumları çoğaltmak, tarımsal üretimde farkındalık yaratmak ve çalışmalarımızı daha sistemli hâle getirmek amacıyla Edirne Belediyesi Cumhuriyet Çiftliği’ni kurduk. Karaağaç Mahallesi’nde belediyemize ait altı dönümlük alanda kurulan Cumhuriyet Çiftliği’nde, siyez ve karakılçık başta olmak üzere 17 çeşit yerli buğday, arpa, ayçiçeği, soya, kolza, aspir, keten, limon otu, safran, sarı karpuz gibi birçok ürün yetiştiriliyor, ürünlerin gelişimi takip ediliyor, belediyemizin ziraat mühendisleri tarafından verim artırıcı çalışmalar yapılıyor. Cumhuriyet Çiftliği’ni öğrenciler de ziyaret ediyor, çocuklar toprakla tanışıyor, birçok ürünü tanıma ve bu ürünlerin nasıl yetiştiğini görme fırsatı yakalıyor.

Üreticilerin, ürünlerini piyasa değerindeki fiyatla direkt üreticilere satması amacıyla “Üretici Kadınlar Pazarı” kurduk. Üretici Kadınlar Pazarı’nda iyi tarım uygulamalarıyla elde edilen doğal ürünler satılıyor. Pazar, üretici kadınları bir araya getiriyor, kadınlara ekonomik kazanç sağlıyor. Pazarda, 150 üretici kadın yer alıyor. Pazarda satılan ürünleri kadınlar yetiştiriyor, halden ya da toptancıdan ticari amaçla alınan ürünlerin satışına izin verilmiyor.

Bayram tatili gibi özel günlerde süt fabrikalarının çalışmaması nedeniyle her yıl Edirneli üreticilerin elinde binlerce ton süt kalıyordu, kalan süt dökülüyordu. Üreticilerden süt satın aldık, Edirne’de bir ilki gerçekleştirdik. Süt üreticileri hem destek ödemesinden yararlandı hem de piyasa fiyatının üstünde satış yaptı. Üreticilerden satın aldığımız sütten peynir ve ayran yaptık, bu ürünleri Edirne İmece aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırdık.

Üretici Kadınlar Pazarı’ndaki kadınların daha nitelikli üretim yapması, daha güçlü olması ve birlikte hareket edebilmesi amacıyla S.S. Edirne Serhad Organik ve Yöresel Ürünler Üretim ve İşletme Kooperatifi kuruldu. 2019 yılında kaybettiğimiz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin genel başkanlarından, 48 yıl Edirne Ziraat Odası’nın meclis başkanlığı yapan, Trakya Birlik gibi birçok tarımsal kuruluşun kurucularından Dr. Erol Baraz’ın adını taşıyan “Tarımsal Eğitim Müzesi” kuruyoruz. Müze, geniş bir tarımsal arazi üzerine kurulacak. Müzede, tarımın ve tarımsal üretimin gelişimi sergilenecek. Oluşturulacak kampüste Kadın Çiftçi Akademisi de kurulacak. Akademide tarım eğitimi verilecek, çocuklar toprakla tanışacak, fide ekmeyi öğrenecek.


Önerilen Haberler