"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İlkay Girgin Erdoğan: “Yerli üretimin yaygınlaştırılmasını hedefledik”

  • 30 Ocak 2023
Başkan İlkay Girgin Erdoğan, Karaburun Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Zengin bir bitki örtüsüne sahip olmasına rağmen genç nüfusun azalması nedeniyle Karaburun Yarımadası’nda tarımsal üretim azaldı. Bu durumun farkındayız. Belediyemizin kısıtlı imkânlarıyla tarımsal üretimi artırmayı hedefliyoruz.

2019 yılında nergis soğanları diktik. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ot temizliği yaptık, ocak ayından itibaren çıkan nergisleri topladık ve dağıttık. Belediyemize ait tarım arazilerini (zeytinlik, bahçe, tarla vb.) listeledik. İlçemizde yerli tohum üretimini artırmak ve yerli üretime geçilmesini sağlamak amacıyla tüm mahallelerden yerli tohumlar topladık. Faaliyete geçen seralarda yerli fide üretimine başladık. Üretilen yerli fideleri ilçemizdeki üreticilere dağıtarak yerli üretimin yaygınlaştırılmasını hedefledik. Mordoğan Mahallesi’ndeki 10 dönümlük arazide toprak işledik, araziye otomatik sulama sistemi döşedik, 19.000 adet domates, biber, patlıcan ve dolmalık biber fidesi diktik, üretilen organik sebzeleri ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıttık. Tepeboz Mahallesi’nde belediyemize ait 149/34 parsel zeytinliğin etrafına tel çit ördük, alan tesviyesi yaptık, sultaniye üzüm bağı oluşturduk. İlçemizdeki üreticilere destek olmak, ürün kalitesini ve verimliliğini artırmak amacıyla üreticilerle toplantılar ve görüşmeler yaptık, talep edildiğinde tarımsal danışmanlık hizmeti verdik.

“Sürdürülebilir Dut Koruluğu Projesi” kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden hibe desteğiyle temin edeceğimiz 600 adet dut fidanını dikeceğiz, iki yıl sonra kerevet alanları için kapalı bir yer oluşturacağız, ipekböceği üretimi yapacağız. Bu sayede ipekböceği üretimini canlandıracağız, üretim alanlarında üreticilere ve öğrencilere yönelik eğitimler düzenleyeceğiz, süreci sürdürülebilir kılacağız.

Belediyemizin sınırları dahilindeki anaokul çağındaki çocuklara tarımı ve doğayı sevdirmek amacıyla okul bahçelerinde küçük sebze yatakları oluşturacağız, çocukların toprağa dokunmasını sağlayacağız. Karaburun Tohum Merkezi kurup, belediyemize ait bir alanda imkânlarımız dahilinde bir sera oluşturarak, atalık tohumları kullanacağız ve yöre halkına dağıtmak üzere üretim yapacağız.

Karaburun, yazlık bir bölge olduğu için birçok evin ya balkonunda ya da bahçesinde sebze ya da süs bitkisi yetiştirilmektedir. Atalık tohumu üretiminden elde etmeyi hedeflediğimiz fideleri, En Güzel Balkon Yarışması’na katılmak isteyenlere dağıtıp, vatandaşları organik tarıma yönlendirmeyi ve atalık tohum üretimini sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz.


Önerilen Haberler