"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Posbıyık: “Tohum bankası için çalışmalara başladık”

  • 30 Ocak 2023
Başkan Halil Posbıyık, Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Karadeniz Ereğli, ağır sanayiye bağlı ekonominin tarıma göre daha yoğun olduğu bir ilçe. Tarımın ve üretimin önemini anlatmak için 2019 yerel seçimlerinden sonra Ata Tohumu Projesi’ni başlattık. Atalarımızın yıllardır ekip diktiği, doğurgan, sağlıklı ve doğal şartlarda yetiştirilebilen tohumların üretimini yapıyoruz. Yerelde üretilen atalık tohumları ilçemizin çeşitli noktalarındaki üreticilerden alıyoruz. Belediyemizin üretim sahalarında denemeler yapıyoruz, daha sonra atalık tohumları belediyemizin envanterine kaydediyoruz. Atalık tohumlardan elde edilen fideleri vatandaşlara ve üreticilere ücretsiz dağıtıyoruz. Belediyemiz bünyesinde 14 farklı atalık tohumu üretimi yapılıyor.

2019 yılında başlattığımız proje kapsamında altı adet sera yaptık. 1.500 metrekarelik sera alanında ve 1.500 metrekarelik açık alanda atalık tohumları yetiştiriyoruz. Ürettiğimiz atalık tohumlar arasında domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, fasulye, bamya, kavun, karpuz, pırasa, lahana (mancar), mısır, fesleğen ve reyhan yer alıyor. Ata Tohumu Projesi kapsamında atalık tohum üreten çiftçilerin bahçelerinde ve tarlalarında üretilen ürünlerin ve tohumların takibi yapılmaktadır, çiftçilere teknik destek sağlanmaktadır.

2021 yılında atalık tohumlardan yetiştirilen 40.000 adet fideyi, 2022 yılında yetiştirilen 100.000 adet domates, biber, patlıcan ve salatalık fidelerini ücretsiz dağıttık. 2023 yılında 300.000 adet domates, biber, patlıcan ve salatalık fidesi dağıtmayı planlıyoruz. Atalık tohumların kaybolmaması, üretilmesi ve yaygınlaştırması amacıyla “Tohum Bankası” oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2023 yılında “Tohum Bankası” çalışmalarını tamamlayacağız.

Karadeniz Ereğli’ye özgü Osmanlı çileğinin üretiminin artırılması amacıyla fide üretiyoruz. Her yıl ortalama 3.000 adet Osmanlı çileği fidesini üreticilere ücretsiz dağıtıyoruz. Osmanlı çileğinin yok olmaması için çalışmalarımıza devam edeceğiz, üreticilere destek olacağız.


Önerilen Haberler