"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Savaş: “Tarımsal üretim seferberliği başlattık”

  • 30 Ocak 2023
Başkan Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Hatay, topraklarının bereketi, geniş tarım arazileri, tarıma ve hayvancılığa elverişli doğasıyla özel bir kent. Göreve geldiğimiz günden bu yana kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlara destek olmak amacıyla kırsal kalkınma projelerini hayata geçirdik, tarımsal üretim seferberliği başlattık. 250 kadın üreticiye tohum, fide ve sera üretimi desteği verdik, kentimizin parklarında, bahçelerinde ve yeşil alanlarında kullanılacak çiçeklerin üretilmesine aracı olduk. Proje kapsamında kadın üreticilerin kooperatifleşme sürecine katkıda bulunduk. Kadın üreticiler hem kentimizin çiçeklerini üretiyor hem de kurduğumuz seralarda ürünlerini yetiştiriyor. Hatay’da ekilmedik toprak bırakmamak konusunda kararlıyız.

Dünyada gübre üretimi yöntemlerini takip ediyoruz. Çiftçilere, toprağın bereketini artıran, yeni nesil tarım uygulamalarında kullanılan, kaliteli ve uygun fiyatlı gübre desteğinde bulunuyoruz. Verimliliği önemli oranda artıran organomineral gübre, geleneksel gübrenin yarı fiyatına satılıyor. Bu taban gübresini kullanan çiftçilerden olumlu geri dönüşler alıyoruz, bu da bizi umutlandırıyor.

Dünyayı bekleyen en büyük tehlike, sağlıklı gıdaya erişimin zorlaşması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanılamaması. Bu nedenle atalık tohumların toprakla buluşturulmasına önem veriyoruz. Karakılçık ve Ali Bayır gibi atalık tohumları yeniden yeşerttik. Vitamin ve protein değeri yüksek, organik, lifli tohumların geleceğe ulaşmasını sağladık. Çiftçilerin, ürünlerini sağlıklı koşullarda paketlemesi, uluslararası pazarda yer alması için de çalışmalar yapıyoruz. Kooperatiflere, tarım ve hayvancılıkla ilgilenen vatandaşlara, arıcılık, tarım ekonomisi, sağlıklı ve güvenilir gıda konularında eğitimler veriyoruz. Eğitimleri, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin alanında uzman öğretim üyeleri veriyor. Belediyemizin Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü, 2022 yılında 450 çiftçinin 1.800 büyükbaş hayvanının tırnak bakımını ücretsiz yaptı.

Yerel yönetimler, kendi coğrafyasını iyi tanımalı ve fizibilite çalışması yapmalı. Bunun yanı sıra bilimsel bilgi ışığında katma değeri yüksek ürünlere, açılabilecek yeni iş kollarına ve demografik yapıya dair istatistiklere hâkim olunmalı. Kentteki, hatta bölgedeki bilim insanları, üreticiler, kooperatifler ve vatandaşlarla güçlü bağlar kurulmalı. Geleneksel kooperatifçilik anlayışı yerine dünyadaki kooperatif modelleri örnek alınmalı, bu modeller kendi ürünlerimize uyarlanmalı. Çünkü yeni nesil kooperatif yapısı, yatırımcıların sahip olduğu şirket değerleriyle geleneksel kooperatif yapısını birleştirmektedir. Yerel yönetimler gerek eğitim programları düzenlemek gerek girişimcilerle üreticileri aynı platformda buluşturmak için aracı olmalı.

Tarım ve teknoloji, dünya ülkelerinin gelişmişlik seviyesinde en önemli iki etken. Biz, tarımı ve teknolojiyi birleştiren sebze-meyve halinin temelini attık. 200 dönümlük alana yapılacak yeni sebze-meyve halinde, rüzgâr enerjisi santrali yer alacak ve soğuk hava depoları kurulacak.




Önerilen Haberler