Seçer: “Tarımsal sulama sistemlerini geliştirdik”

• 30 Ocak 2023
Başkan Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Tarımın her alanında çiftçilere ve vatandaşlara destek olmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 10.000 üreticiye tohum, fidan, fide, gübre ve sera malzemesi desteği (50.000 adet Gemlik zeytin fidanı, 9.000 adet sarı ulak zeytin fidanı, 17.00 adet avokado fidanı, 12.810 adet incir fidanı, 34.833 adet ceviz fidanı, 34.204 adet badem fidanı, 7.175 adet alıç fidanı, 427.013 adet lavanta fidesi, 124.000 adet kantaron fidesi, 70.000 adet adaçayı fidesi, 7.375 adet passiflora fidesi, 338.517 adet nergis soğanı, 10.500 kilogram atalık buğday tohumu, 5.000 kilogram ekmeklik buğday tohumu, 2.760 kilogram atalık nohut tohumu, 11.000 kilogram ryegrass kabayem tohumu, 25.000 kilogram organik gübre, 1.200 litre mikrobiyal gübre, 2.300 adet yapışkan tuzak, 94.474 kilogram sera naylonu, 36.750 kilogram sera ipi) verdik. Atalık tohumlara önem veriyoruz. Konya Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü’yle yaptığımız protokol kapsamında Silifke’de bir mahalleye atalık sarı buğday ekim desteğinde bulunduk. Bu yıl on mahalleye bu konuda destek olacağız. Üreticilere tohum, gübre ve ilaç desteğinde bulunuyoruz. Kooperatif aracılığıyla hasat edilen buğdayın pazarlama ağını oluşturuyor, tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Atalık nohut tohumu dağıttık. Gülnar nohuduna ilişkin projemizi yaygınlaştıracağız.

Mersin’in tarımsal üretim potansiyeli yüksek olduğu için tarımsal sulama konusunda da çiftçilere destek oluyoruz. Sulama tesisi projeleriyle sulama randımanı yüksek, kapalı sistem sulama tesislerine geçilmesini, daha az suyla daha geniş arazilerde sulama yapılmasını sağlıyoruz. 113 mahalledeki sulama tesislerine bugüne kadar 95.910 metre çelik boru ve 65.916 metre HDPE-100 boru olmak üzere toplam 161.826 metre sulama borusu desteği verdik. 80.581 dekarlık tarım arazisinde verimli sulama yapılmasına imkân sağladık. Üç yılda yaptığımız sulama borusu yardımından 13.000’e yakın üretici faydalandı.

Tarımsal üretimin yanı sıra hayvancılığa da destek veriyoruz. “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim” projesi kapsamında 4.500 küçükbaş koyun ve keçi dağıttık.  Her üreticiye 24 dişi, bir erkek olmak üzere 25 hayvan verdik, dört ton yem ve bir yıllık aşı hizmeti sunduk. Üreticiler, onlara emanet ettiğimiz hayvanların yavrularını sürü popülasyonuna göre ilk iki yıldan sonra kademeli olarak bize geri veriyor, biz de aldığımız hayvanları yeni üreticilerle buluşturuyoruz. Projenin dördüncü yılındayız, beşinci yılda hayvanların hepsini üreticilerden toplayacağız, satın alma işlemi yapmayacağız. “Kazanç” adını taşıyan projemizle 15.000 kaz dağıttık, her üreticiye 100 kaz ve 600 kilo yem desteği verdik. Üreticiler, kazları yetiştirdi. Kadın kooperatifi devreye girdi, kazları üreticilerden satın aldı, kesim işleminden sonra zincir marketlerden birine ürünleri sattık, üreticilerin kazanç elde etmesini sağladık.

Üreticilere makine ve ekipman desteği de verdik. Kooperatifler aracılığıyla kentimizin üretim bölgelerine üzüm sıkma, ceviz soyma, erik boylama, badem soyma, muz dal parçalama ve zeytin boylama makinesi, ziraat odalarına taş kırma ve bitkisel atık kıyma makinesi desteğinde bulunduk.

2023 yılında da tarıma desteğimiz sürecek. 7.5 dekarlık alan üzerine Tarımsal İnovasyon ve Eğitim Merkezi kurmayı hedefliyoruz. Merkezde, fide ve fidan üretimi için 2.500 metrekarelik sera, çiftçilere ve öğrencilere yönelik eğitim amaçlı kompost gübre üretim alanı, çocuk tarım alanları, sempozyum, konferans, eğitim vb. etkinlikler için salon yer alacak. Mersin’in toprak haritasını çıkarmak için ücretsiz toprak analizi yapılacak. Ayrıca Mersin’de geçimini balıkçılıkla sağlayan vatandaşlara hibeli malzeme desteği vereceğiz.