"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Toplu iş sözleşmesi kavramı ve içeriği

  • 30 Ocak 2023
SODEMSEN Toplu İş Sözleşmesi Avukatı Esin Bayramoğlu "Toplu iş sözleşmesi kavramı ve içeriği" üzerine yazdı.

Toplu iş sözleşmesi, Türk hukuk sisteminde ve uygulamada sıkça tercih edilen bir sözleşme türüdür, içeriği gereği işyerindeki tüm işçileri kapsayacak şekilde imzalanır. Toplu iş sözleşmesi sayesinde işçiler, toplu hareket etme ve bireysel iş sözleşmesiyle elde edilemeyen koşulları elde etme olanağına sahip olur. Toplu iş sözleşmesinin hazırlanma, imza ve uygulama aşamasında tarafların karşılıklı hakları ve yükümlülükleri belirtilir. Toplu iş sözleşmesinin uygulama ve denetim süreci, herhangi bir olumsuzluk durumunda başvurulacak hukuki yollar, sözleşmeyi kapsamlı hâle getirir. İmzalanan toplu iş sözleşmelerinde, iş sağlığı ve güvenliği, mesleki eğitim ve yeterlilik, istihdam politikaları hakkında düzenlemelere de yer verildiği görülmektedir.

Toplu iş sözleşmesi, bir yıldan az, üç yıldan uzun süreli olamaz. Sözleşmede kararlaştırılan süre, sözleşmenin imzalanmasından sonra herhangi bir değişikliğe açık değildir. Ayrıca bu tür sözleşmelerin yazılı yapılması esastır. Anayasa ve kanunlar kapsamında emredici hükümlere aykırı bir durum olması mümkün olmayacaktır. İş sözleşmeleri, aksi belirtilmedikçe, toplu iş sözleşmesine aykırı olamaz. İş sözleşmelerinin toplu iş sözleşmesine aykırı hükümlerinin yerini toplu iş sözleşmesindeki hükümler alır. Toplu iş sözleşmesinde iş sözleşmelerine aykırı hükümlerin bulunması hâlinde iş sözleşmesinin işçi yararına olan hükümleri geçerlidir.

Toplu iş sözleşmesi, işçiler nezdinde sadece sendikalar aracılığıyla yapılabilir. İşveren herhangi bir sendikaya üye değilse, toplu iş sözleşmesinin tarafı olabilecektir. Toplu iş sözleşmesinin imzalandığı tarihte sözleşmeye taraf sendikaya üye olanlar, yürürlük tarihinden itibaren, imza tarihinden sonra üye olanlar ise, üyeliklerinin işçi sendikası tarafında işverene bildirildiği tarihten itibaren toplu iş sözleşmesinden yararlanır. Diğer işçiler, sendikaya dayanışma aidatı ödeyerek toplu iş sözleşmesinden yararlanabilir. İşçi sendikası onay verirse, toplu iş sözleşmesinin süresiyle sınırlı olmak üzere işyerindeki tüm işçiler de toplu iş sözleşmesinden yararlanabilecektir. Üyelik aidatı tutarı, kuruluşların tüzüklerinde belirtilen usul ve esaslara göre genel kurul tarafından belirlenir. Dayanışma aidatının tutarı da, üyelik aidatından fazla olmamak koşuluyla, sendika tüzüğünde belirlenir. İşveren, bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler veya ayrı sendikalara üye olan işçiler arasında çalışma şartları veya çalıştırmaya son verme bakımından herhangi bir ayrım yapamaz. Ücret, ikramiye, prim ve paraya ilişkin sosyal yardım konularında toplu iş sözleşmesinin hükümleri saklıdır.




Kaynak: https://vonahukuk.com/toplu-is-sozlesmesi-nedir/


Önerilen Haberler