YÜKLENİYOR
Başkan Ümit Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Tarım, turizm ve ticaretle birlikte Antalya’yı tanımlayan 3T’den biri. Türkiye’de örtü altı domates üretiminin %60’ı, biber üretiminin %68’i, patlıcan üretiminin %55’i Antalya’da yapılıyor. Muratpaşa’da tarımsal üretimi artırmak, tarımı sürdürülebilir kılmak amacıyla üretime yönelik çalışmalarımıza başladık. Mısır ektik, buğday hasat ettik. Unu, bulgur hâline getirip vatandaşlarla paylaştık. Zencefil yetiştirdik. Susam üzerine çalıştık. Balkon bahçeciliğini başlattık. 25.000’den fazla turunç fidanı diktik, turunç ürünleriyle marka oluşturmak için kadın kooperatifleriyle çalışmalar gerçekleştirdik. Kadın emeğini değere dönüştüren kooperatifleri destekledik. Kadınların kurduğu üretim, işletme ve girişimcilik kooperatiflerine pazarlama ve satış imkânı sağlayacak ürün satış mağazasını Erdal İnönü Kent Parkı’nda hizmete açtık.
Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınının yaşandığı ilçelerimizde, üreticilere yem, küçükbaş hayvan ve fide desteğinde bulunduk. Manavgat’ta başlayan İbradı, Akseki, Gündoğmuş, Alanya’da da etkili olan cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınının yaralarını sarmak için seferber olduk. Üreticilere 32 ton hayvan yemi dağıttık, hayvanları yangında telef olan ailelere küçükbaş hayvan desteğinde bulunduk. Bölgeye 7.000 zeytin fidanı gönderdik. Ağaçlandırma çalışmalarına dronla katıldık. Tasarlayıp geliştirdiğimiz, 10 dakikada 10 dekar alanı tohumlayabilen dronun ilk görev yeri Manavgat Aksaz bölgesiydi. Dron, yaklaşık 35 dekarlık alana kızılçam tohumu bıraktı.
Sekiz yıl önce 12 dönümlük alanda turunç fidanı üretimine başladık. En iyi tohuma ulaşmak için Antalya bölgesini taradık, en sağlıklı meyvelerden tohumlar aldık. 2015 yılında ilk fidanları ürettik, 25.000 fidan diktik. Yaklaşık üç yıl önce ürün elde etmeye başladık. Vatandaşlar, turunç reçeli yapmak için meyveleri topladı. Antalya Kadın Girişim Kooperatifi, belediyemizin desteğiyle turunçtan farklı ürünler üretmek için çalışmalara başladı. Kooperatif, turuncun kabuğunu ve posasını değerlendirdi, reçelden sirkeye, lokumdan şekerlemeye, kolonyadan sabuna kadar 20 farklı ürün ortaya çıkardı.
Balkon Bahçeciliği Projesi’ni iki etapta hayata geçirdik. 5.000 haneye, marul, maydanoz, fesleğen, adaçayı, kekik, sarımsak ekili saksıları ücretsiz dağıttık. Covid-19 salgınında tarımsal üretimde devamlılığa dikkat çekmek için belediyemizin boş parsellerini tarlaya çevirdik. Öncelikle mısır ektik. 12.700 kilogram ürün hasat ettik. Mısırları un hâline getirdik, kiloluk paketlerle vatandaşlarla paylaştık. 45 dönümlük alanda buğday üretimine başladık, 20 ton ürün elde ettik. Ürettiğimiz buğdayı bulgur hâline getirip dağıttık.
Deneme amaçlı başladığımız zencefil üretiminde başarıya ulaştık. 198 kilogram ürün elde ettik. Elde ettiğimiz ürün, Antalya Kadın Girişim Kooperatifi tarafından belediyemizin tesislerinde kurutuldu ve toz hâline getirildi, 75’er gramlık paketlerle vatandaşlarla paylaşıldı.