"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akgün: “Büyükçekmece 2050 vizyonu doğrultusunda çalışıyoruz”

  • 9 Ocak 2023
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün Belediye Gazetesi’ne düşüncelerine aktardı.Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün Belediye Gazetesi’ne düşüncelerine aktardı.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

HASAN AKGÜN:
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endeksindeki 160 ilçe belediyesi arasında çok yüksek grubu temsil eden yeşil bölgede %47.58’lik oranla 14. sırada, “Eğitim” endeksinde yine 160 ilçe belediyesi arasında çok yüksek grubu temsil eden yeşil bölgede %61.38 oranla 19. sırada yer alıyoruz.

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

HASAN AKGÜN
: BM tarafından belirlenen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefini 10 tematik başlık altında topladık ve “Büyükçekmece Vizyon 2050 Çalıştayı” düzenledik. Tematik başlıklar dışında dört odak grup çalışması yaptık, online anketler aracılığıyla 934 farklı görüşe ulaştık ve veriye ulaştık.

Büyükçekmece Vizyon 2050 Çalıştayı’nın konu başlıklarını şöyle sıralayabilirim:

•    Katılımcı Yönetim Politikaları
•    Toplumsal Kapsayıcılık Politikaları
•    Kamusal Mekân ve Kıyı Politikaları
•    Kentsel Dönüşüm Politikaları
•    Yenilik ve Akıllı Şehir Politikaları
•    Tarım ve Sağlıklı Gıda Politikaları
•    İklim Değişikliği/Ekoloji Çevre Politikaları
•    Ulaşım ve Altyapı Politikaları
•    Eğitim ve Kültür Politikaları
•    Göç Politikaları

Farklılıkları anlamak amacıyla odak gruplara kadınları, çocukları, gençleri ve engellileri dahil ettik. Çalışmalar neticesinde “Büyükçekmece Vizyon 2050 Strateji Belgesi” oluşturacağız, bu belgeyi kitap hâline getireceğiz. Çalıştayın sonuçları öncelik sırasına göre stratejik planlara entegre edilecek ve uygulamaya konulacak. “Büyükçekmece Vizyon 2050 Çalıştayı” başlıklarının, İnsani Gelişme Vakfı’nın dokuz endeksiyle örtüştüğü görülmektedir.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

HASAN AKGÜN:
“Büyükçekmece Vizyon 2050 Strateji Belgesi” kapsamında, İnsani Gelişme Vakfı’nın endeksleri doğrultusunda belediyemizin hizmet alanlarını genişletmek, endekslerde daha üst sıralara yükselmek ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

HASAN AKGÜN:
“Eğitim” endeksinde daha da yükselmek amacıyla ilk etapta dört tane “Büyükçekmece Çocuk Eğitimi Merkezi” açmayı planlıyoruz. Raporda çok yüksek grupta yer aldığımız “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endeksinde üst sıralara yükselmek için belediyemiz bünyesinde Kadın ve Aile Müdürlüğü kuracağız, yerel eşitlik eylem planını hayata geçireceğiz.


Önerilen Haberler