"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ayhan: “Çöp gazını elektrik enerjisine dönüştürüyoruz”

  • 9 Ocak 2023
Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Çöp Gazından Enerji Üretimi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

BARIŞ AYHAN:
Belediyemize ait Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’nde metan gazından elektrik enerjisi üretiyoruz. Tesiste, günde ortalama 110-117 ton çöp depolanıyor ve bertaraf ediliyor. Sinop Sahil Belediyeleri Birliği Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nde, karbondioksit gazından 21 kat daha fazla sera etkisine sahip olan metan gazının zararlı etkileri ortadan kaldırılıyor, elektrik enerjisi üretiliyor, insan ve çevre sağlığı korunuyor, yıllık 3.2 milyon metreküp metan gazının doğaya salımını engelleniyor.

Depolama ve bertaraf işlemleri mali yükümlülük getirmeyecek, tesiste üretilen elektrik enerjisinin satışından pay alınacak, bu sayede gelir elde edilecek. Çöp sahasından gazın çekilmesiyle birlikte biyolojik çürüme hızlanacağı için çöp döküm sahasının ömrü uzayacak. Yaklaşık on yılda dolması planlanan alanın ömrünün on dört yıla kadar uzayacağı öngörülüyor. Tesisin planlanan kurulum gücü, 1.4 MW. İlk etapta saatte 350-450 kWh enerji üretilmesi planlanıyor. Böylelikle Yıllık 4.000.000 kWh elektrik enerjisi üretilecek. Yaklaşık 15.000.000 TL’lik yatırımla inşa edilen tesis, 7.000 haneye yetecek kadar elektrik enerjisi üretiyor.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Sinop’a katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

BARIŞ AYHAN:
Sinop merkezin, Ayancık, Dikmen, Erfelek, Gerze ve Türkeli ilçelerinin çöplerinin toplandığı tesis, elektrik üretme projesiyle yeniden revize edildi, daha modern ve kullanışlı hâle getirildi. Tesis, çevre düzenleme çalışmalarıyla, ulaşım şartlarının iyileştirilmesiyle birlikte Sinop merkeze ve ilçelere hâkim konumda örnek bir lokasyon oldu. Çöp bertaraf işlemleri, bahsedilen ilçe belediyeleri için maliyet oluşturmayacak, elektrik enerjisinin satışından pay elde edilecek. Sinop’ta anlık olarak 7.000 haneye yetecek kadar elektrik enerjisi üreten tesisin kapasitesi arttığında kent ekonomisine de katkı sağlanacak.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

BARIŞ AYHAN:
Tesis proje aşamasındayken yatırım maliyeti 39 milyon TL olarak öngörülüyordu, dövizdeki yükseliş nedeniyle %217 fiyat artışı yaşandı, bütçeye 96 milyon TL daha eklendik ve proje yaklaşık 135 milyon TL’ye mal oldu. İller Bankası kontrolünde Sahil Belediyeler Birliği’nin borçlanmasıyla hayata geçen proje, geleceğe değer katacak. Proje sayesinde hem daha yeşil bir gelecek inşa edeceğiz hem de elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacağız, metan gazının zararlı etkilerini ortadan kaldıracağız, kent ekonomisine katkıda bulunacağız.


Önerilen Haberler