"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Batur: “Hizmetlerimizle örnek olmak istiyoruz”

  • 9 Ocak 2023
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

ABDÜL BATUR:
İnsani Gelişme Vakfı’nın “İnsani Gelişme” endeksi çalışmasında “Çok Yüksek İnsani Gelişme” kategorisine girerek ödül aldık. Konak, “Yönetişim ve Saydamlık”, “Ekonomik Durum”, “Sağlık”, “Sosyal Yaşam” ve “Ulaşım ve Erişilebilirlik” endekslerinde yer aldı.

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

ABDÜL BATUR:
“İnsani Gelişme Endeksi” çalışmasında insani gelişmişlik sıralamasının en üst kategorisinde yer almaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Çocuklara, gençlere, kadınlara, engellilere yönelik hizmetlerimize, ilçemizdeki sinemalara, tiyatrolara, müzelere, sokakta yaşayan can dostlarımıza yönelik çalışmalarımıza kadar birçok alanda kapsamlı ve detaylı bir incelemeden geçerek bu noktaya gelmiş olmak bizi gerçekten mutlu etti. Üstelik, bu incelemenin sadece faaliyet raporlarıyla sınırlı kalmaması, çalışmanın “gizli müşteri” sistemiyle yapılması çok değerli. Konak’ta hemşerilerimize daha iyi hizmet sunmak, kentimize, ülkemize katkıda bulunmak amacıyla yaptığımız çalışmaların kurumsal bir organ tarafından takdir edilmesinden onur duyduk.

Konak’ta göreve geldiğimiz günden bu yana “Birlikte Konak” diyoruz. Bu, Konak’ı kentimizin tüm paydaşlarıyla birlikte yönetme niyetimizin açık bir göstergesidir. Kentimizin tüm paydaşlarıyla uyum içinde çalışıyoruz, onların destek ve önerileriyle yol alıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla, devlet kurumlarıyla, iş dünyasının temsilcileriyle birlikte yürüttüğümüz birçok projemiz var. İşbirliklerini geliştirmeye gayret ediyoruz. Belediyemizin kaynaklarını şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesini ön planda tutarak değerlendiriyoruz.

Geride bıraktığımız yaklaşık dört yıllık hizmet dönemimizde ilçemize birçok tesis kazandırdık. Yeni semt merkezleri, spor tesisleri açtık, sosyal hizmetleri artırdık. Engelsiz Yaşam Köyü’nü, Roman Kültür Merkezi’ni hayata geçirdik. Kemer tren istasyonunu Konak Gençlik Destek Merkezi’ne dönüştürdük. Yaklaşık 11.500 metrekarelik alana kurduğumuz Toros Sosyal Tesisi’ni ilçemize kazandırdık. Beş yıldızlı olacak benzer bir tesisi 1. Kadriye’de kuruyoruz. Gençlerin beklediği Gültepe Spor Kompleksi hizmete girdi. Çocuklar için Sancar Maruflu Bilim Merkezi’ni kurduk. Aydın Erten Rekreasyon Alanı’nı düzenledik, alanda yer alan “Macera Parkı ve Macera Kafe” kısa sürede hemşerilerimizin eğlence ve dinlenme merkezi oldu.

Konak’ın en önemli sorunu, yapı stoku. Binalar çok eski. Yapılaşma nedeniyle yeni yeşil alanlar oluştururken, sosyal tesis kurmak için yer ararken zorluk yaşıyoruz. Bu nedenle kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdik. Bizim için kentsel dönüşüm sadece binaları yenilemek değil. Kentsel dönüşümle hemşerilerimizin yaşam seviyesini yükseltmek istiyoruz. Bu bağlamda yeşil alanları dünya standartlarının üzerine çıkarmak, sosyal yaşam alanlarını planlamak için kentsel dönüşüm anayasası hazırladık. Sahada çalışmaya başlamak için gün sayıyoruz. Konak’ta planlanmamış bölge bırakmayacağız, daha modern bir hayat kuracağız ve İzmir’in çehresini değiştireceğiz.

Sağlık hizmetlerimizle de örnek olmaya çabalıyoruz. Belediyemizin uzman doktorundan ve sağlık personelinden oluşan ekiplerimiz hemşerilerimize evlerinde hizmet veriyor. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği teknik ve tıbbi özelliklere uygun ambulansla hasta nakil hizmeti de veriyoruz.

Sosyal hizmetlerimizi de çeşitlendirdik. Belediyemizin Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek oluyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlar, kartlarına yüklenen puanlarla Gıda ve Giysi Market’ten oluşan Sosyal Destek Merkezi’nden alışveriş yapabiliyor.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

ABDÜL BATUR:
Önümüzdeki dönemde de aynı anlayışla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tarihî ve kültürel zenginlikleriyle eşsiz bir ilçe olan Konak’ın, Konaklı hemşerilerimizin yararına olacak çalışmalar yapmaya, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığıyla yol almaya kararlıyız.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

ABDÜL BATUR:
Temel sorun, Belediye Gelirleri Yasası’dır. Bu konuyu gündemde tutmaya çalışıyoruz. Bu sorun sadece Konak Belediyesi’nin değil, tüm yerel yönetimlerin ortak sorunudur. Yasa değişikliği yapılmalı, belediyelerin gelir sorunu çözülmeli, belediyelere gerekli destek sağlanmalı. Belediye Gelirleri Yasası’nın yenilenmesi gerekiyor.


Önerilen Haberler