"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çalık: “Her toplumsal kesim için proje üretiyoruz”

  • 9 Ocak 2023
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

MEHMET MURAT ÇALIK:
İnsani Gelişme Vakfı tarafından hazırlanan, dokuz ayrı endekste ilçeleri ele alarak belediyelerin performansını ölçen “İnsani Gelişme Endeksi-İlçeler” raporunda yerimizi aldık. “Eğitim” endeksinde Türkiye genelinde geçen yıla göre 16 sıra yükselerek üçüncü sıraya yerleştik. Kadın meclis üyesi, kadın müdür, kadın çalışan ve kadın muhtar sayısı gibi kriterlerin dikkate alındığı “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endeksinde geçen yıla göre üç sıra yükseldik, altıncı sıraya yerleştik. “İnsani Gelişme Endeksi-İlçeler” sonuçlarına göre, 49.8 ortalamayla Türkiye genelinde 20. sırada yer alıyoruz. Bu, bizim için mutluluk verici.

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

MEHMET MURAT ÇALIK:
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin değişkenlerine baktığımızda kadınlara, çocuklara, gençlere ve çevreye yönelik hizmetlerin ağırlıklı olarak ele alındığını görüyoruz. Hayata geçirdiğimiz her projede kadınlar, çocuklar ve gençler yer alıyor. Toplumun bu üç hassas grubunu önceleyen bir anlayışla hizmet ürettiğimizi her fırsatta dile getiriyorum. Çevreye yönelik çalışmalarımızı da önemsiyoruz. Atık yönetiminde örnek çalışmalara imza atıyoruz, ilçemizde yeşil alanları artırıyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine de önem veriyoruz. Belediyemizin meclisinde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” yer alıyor. Komisyondaki arkadaşlarımız önemli çalışmalar yürütüyor. Belediyemiz bünyesinde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi” kurduk, yerel eşitlik eylem planına ilişkin yol haritamızı belirledik. “Beylikdüzü Aklı” anlayışı doğrultusunda kadınların hayatın her alanına dahil olması amacıyla projeler üretiyoruz. Kadın istihdamını destekliyoruz, kadınların gelişimine katkıda bulunacak eğitimler, okuma-yazma kursları ve atölyeler düzenliyoruz. Kadınların iş hayatına katılımını sağlamak, çocuklarının eğitimini ve gelişimini desteklemek için “her mahalleye bir kreş” hedefi koyduk, bu hedefimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dört kreş tamamlandı, yedi kreşte çalışmalar sürüyor. İlçemize iki tane “Anne ve Çocuk Merkezi” kazandırdık. Beylikdüzü’nden aldığımız enerjiyle vatandaşlar için çalışmaya devam edeceğiz.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

MEHMET MURAT ÇALIK
: Son dönemdeki krizler nedeniyle zor günlerden geçiyoruz. İlçemizin imkânlarını iyileştirme yolunda ilerlerken önümüze çıkan zorlukları yavaşlamak ya da beklemek için bahane görmedik. Zorlukların her biri mücadele azmimizi artırdı, birlikte hareket etme anlayışımızı güçlendirdi, vatandaşlarla omuz omuza yürüme tutkumuzu perçinledi. Görevde 3.5 yılı geride bırakırken, Beylikdüzü’nde daha kaliteli bir yaşam için yeşil alanları artırma, ilçemizin denizle ilişkisini güçlendirme, sosyal ve kültürel hayatı canlandırma, daha dirençli ve ekonomisi gelişmiş bir ilçe inşa etme gibi hedeflerimiz doğrultusunda önemli adımlar attık. Bunu, masa başından verdiğimiz kararlarla değil, kentimizin tüm paydaşlarıyla beraber, ortak akılla başardık. Önümüzdeki dönemde de hedeflerimizi güçlendirmeye yönelik çalışmalara imza atacağız. Beylikdüzü’nde çocukların mutluluğunu ön planda tutan, gençleri önemseyen, kadınları her sürece dahil eden, ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek olan, sorunlara çözüm üreten bir anlayışla hizmet vermeye devam edeceğiz.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

MEHMET MURAT ÇALIK:
Her zaman daha fazlasını yapmak için çalışan bir ekibiz. Yerelin imkânlarıyla vatandaşlar için en iyi hizmeti üretme gayretindeyiz. Tabii ki geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gereken yönlerimiz var. Vatandaşlarla bir araya gelerek, onların öneri ve fikirlerini alarak kendimizi geliştiriyoruz. Projelerimizi ve hizmetlerimizi daha üst seviyeye taşımak, daha fazla sayıda vatandaşa ulaşmak ve vatandaşların hayatına dokunmak istiyoruz. Bu nedenle rapordaki endekslere yönelik yaptığımız çalışmaları güçlendirmeye devam edeceğiz. Toplumun her kesimi için kentsel ve mimari projeler geliştireceğiz, sosyal destek projelerimizi sürdüreceğiz.


Önerilen Haberler