"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerin insani gelişme ve sürdürülebilir politikalarına ilişkin örnekleri

  • 9 Ocak 2023
Dünyadan yerel yönetimlerin insani gelişme ve sürdürülebilir politikalarına ilişkin örnekleri derledik.

HONG KONG

https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/cn/pdf/en/2020/04/future-hong-kong-2030.pdf

Hong Kong, önümüzdeki on yıl içinde karşılaşacağı zorlukları aşmak, bölge sakinlerinin yaşamlarını iyileştirmek için etkili yönetişimden, akıllı altyapıdan ve teknolojiden nasıl yararlanılabileceğine ilişkin bir rapor hazırladı.

Akıllı Kent Yönetişimi ve Açık Veri

●    Akıllı kent uygulamalarını teşvik etmek amacıyla 2020 yılında “Akıllı Kent Planı 2.0” yayımlandı.
●    Veri entegrasyonu ve bilgi alışverişi için entegre bir dijital platform geliştirmek üzere 100 milyon Hong Kong doları ayrıldı.
●    Bölge çapında 3D dijital harita çalışması planlandı.
●    Mekânsal verilerin uygulanmasını teşvik etmek amacıyla jeo-uzamsal laboratuvar kurmak amacıyla 60 milyon Hong Kong doları ayrıldı.
●    Tek noktadan kişiselleştirilmiş bir dijital hizmet platformu olan “iAM Smart” başlatıldı.

Ekonomik Bağlantı ve İnovasyon

●    Hong Kong Bilim ve Teknoloji Parkı Genişletme Programı’nın ikinci aşamasını ilerletmek için 3 milyar Hong Kong doları ayrıldı.
●    InnoHK (sağlık, biyotıp, robotik ve yapay zekâ girişimlerini kapsayan merkez) araştırma merkezinin üçüncüsünün kurulması için planlama yapıldı.
●    Teknoloji Kuponu Programı kapsamındaki hibe tutarı 600.000 Hong Kong dolarına yükseltildi, hükümetin finansman oranı %75’e çıkarıldı.
●    Akıllı teknoloji uygulamaları aracılığıyla lojistik sektörünün verimliliğini artırmaya yönelik pilot sübvansiyon programı için 345 milyon, araçlarla ilgili araştırma ve uygulamaları desteklemek amacıyla Akıllı Trafik Fonu için 1 milyar, Çalışma Bakanlığı istihdam programlarının geliştirilmesi ve iş başında eğitim ödeneklerinin yükseltilmesi için 30 milyon, işsizlere yönelik Seviye Yükseltme Özel Programı’nın geliştirilmesi için Çalışanları Yeniden Eğitme Kurulu’na 2.5 milyar Hong Kong doları ayrıldı.

Yaşanabilirlik ve Sürdürülebilirlik


●    Atık kâğıt miktarının ve fiyatının dengelenmesi, atık kâğıt toplama ve geri dönüşüm hizmetlerinin uygulanması için yılda 300 milyon Hong Kong doları ayrıldı.
●    Yeşil teknolojilerin uygulanmasını desteklemek için “Yeşil Teknoloji Fonu” kurulması planlandı.
●    Elektrikli araç kullanımına ilişkin çalışmaları geliştirmek, konut otoparklarında araç şarjını mümkün kılan altyapının kurulmasını sübvanse etmek amacıyla pilot program hazırlandı.
●    Elektrikli halk otobüslerinde ve feribotlarda pilot programların başlatılması için toplam 430 milyon Hong Kong doları ayrıldı.
●    Araç sahiplerine ödenecek tazminat için ayrılan 7.1 milyar Hong Kong dolarıyla 40.000 dizel ticari aracın aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması planlanmaktadır.
●    Daha temiz üretim teknolojilerini benimsemeleri için Temiz Üretim Ortaklığı Programı kapsamında fabrikalara 300 milyon Hong Kong doları ayrıldı.

Toplumsal İhtiyaçların Karşılanması

●    On yıllık “Hastane Geliştirme Programı” için 500 milyar Hong Kong doları ayrıldı. Hastane yönetimine ek bütçe sağlanması planlanmaktadır.
●    Yaşlılara yönelik çalışmalar kapsamında evde bakım hizmetlerini yaygınlaştırmak, bakım hizmeti kupon uygulamasını başlatmak için 300 milyon Hong Kong doları ayrıldı.
●    Yaşlı hizmet birimlerinin sübvanse edilmesi için 75 milyon Hong Kong doları tutarında tekrarlayan fon tahsis edildi
●    Gündüz hizmet birimleri işleten Sosyal Refah Departmanı’na bağlı sivil toplum kuruluşlarına 46 milyon Hong Kong doları tutarında tekrarlayan fon tahsis edildi.

AVUSTRALYA

https://www.dfat.gov.au/development/australias-development-program

Avustralya’nın Yeni Kalkınma Politikası

Avustralya, barışçı, istikrarlı, ortak çıkarları gözeten, etkili, hedef odaklı bir kalkınma programını esas alıyor. Hükümet, Avustralya’nın uluslararası kalkınma hedefinin yönünü belirlemek üzere yeni bir politika geliştirdi. Yeni politika, Dış İlişkiler ve Ticaret Bakanlığı’nın kalkınma finansmanı incelemesinden elde edilen bulguları içerecek, bölgenin sorunlarını ele alan, yeni ve modern ortaklıkları destekleyen seçenekler sunacak.

Kalkınma Yatırımları

Kalkınma yatırımları, Avustralya’nın daha güçlü olmasına katkıda bulunuyor. Avustralya’nın, Resmî Kalkınma Yardımı’yla bağlantılı ve kapsamlı tedbirler paketi, küresel belirsizliklerin yaşandığı bir dönemde ülkenin rekabet gücünü, güvenliğini ve ilişkilerini önemli ölçüde destekliyor.

2022-2023 Bütçesinde Öne Çıkanlar

●    Avustralya, Pasifik bölgesinin kalkınmasına ve dayanıklılığına yönelik desteğini artırmak için Pasifik’e dört yıl içinde 900 milyon dolarlık ek hibe sağlayacak.
●    Hükümet, önümüzdeki dört yıl içinde Güneydoğu Asya’ya 470 milyon dolarlık destek verecek. Bu, ortak güvenliği ve ekonomik gücü sağlamak, dünyayı daha iyi şekillendirmek için Avustralya’nın önemini ortaya koyuyor.
●    Hükümet, Avustralya Sivil Toplum Kuruluşları İşbirliği Programı’na (ANCP) önümüzdeki dört yıl içinde 30 milyon dolar ek fon tahsis edecek. Program, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik edecek projeler sunmaları için sivil toplum kuruluşlarını destekleyecek.

Kalkınma Öncelikleri

Pasifik

Avustralya, Pasifik bölgesinin önceliklerine ve ihtiyaçlarına yanıt veren kapsamlı bir kalkınma programı paketi sunacak. Pasifik’e yönelik yardım, pandeminin etkilerinden kurtulmayı ve bölgenin kalkınmasını destekleyecek. Avustralya, Pasifik bölgesi için hibe fonunu iki katına çıkaracak. Bu, Pasifik’in ve Doğu Timor’un finansmanının toplam 4 milyar dolara erişebileceği, proje ve risk yönetimi yeteneklerini güçlendirmek için ek fonlar olduğu anlamına geliyor.

Güneydoğu Asya

Avustralya, Güneydoğu Asya’yla ilişkilerini derinleştirmeyi hedefliyor. Amaç, bölgede barışı ve refahı sağlamak. Avustralya, değişim sürecinin başarılı olması için Güneydoğu Asyalı ortaklarıyla birlikte çalışacak. Güneydoğu Asya Ofisi, çalışmaları yönlendirecek ve koordine edecek. ASEAN Kapsamlı Stratejik Ortaklığı ilerletilecek. Güneydoğu Asya’ya yönelik yardım, Endonezya’yla iklim ve finans altyapısına, afet azaltma ve yenilenebilir enerji konularına odaklanan 200 milyon dolarlık ortaklığı da içeriyor.

İklim Değişikliği ve Çevre

Avustralya, geçim kaynakları, güvenlik ve refah karşısındaki en büyük tehdidin iklim değişikliği olduğunun farkında. Hükümet, iklim değişikliğine yönelik önemli çalışmalar yapıyor. İklim değişikliğiyle mücadele eden, çevreyi iyileştiren ve gıda sistemlerinin dayanıklılığını artıran kalkınma programları destekleniyor.

İnsani Yardım

Küresel düzeyde insani yardım ihtiyacı artıyor. Doğal afetlerin etkilerinin bir ülkenin müdahale kapasitesini aştığı durumlarda Avustralya yardıma hazır. Doğal afetlere müdahale sürecinde Avustralya’nın deneyimlerine güveniliyor. Doğal afetleri önlemenin ve etkilerini azaltmanın öneminin de altı çiziliyor.
 
Cinsiyet Eşitliği, Engellilik ve Kapsayıcılık


Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi, Avustralya’nın kalkınma programının temel hedefleri arasında yer alıyor. Hükümet, toplumsal cinsiyet eşitliğinin etkili bir şekilde ele alınmasını sağlamak için çalışmalar yapıyor, performans hedefleri belirliyor. Avustralya, kadınların ve kız çocuklarının yardımlardan faydalanmasını sağlamak için uygulamaları iyileştirmeye devam ediyor. Avustralya, engelli hakları ve kapsayıcılık konusunda küresel lider konumunda. Sosyal uyumun ve ekonomik büyümenin üst düzeye çıkarılması hedefleniyor.

FİNLANDİYA

https://um.fi/goals-and-principles-of-finland-s-development-policy

https://um.fi/partners-of-finland-s-development-policy

https://um.fi/finland-s-international-human-rights-policy

Finlandiya’nın Kalkınma Politikasının Hedefleri ve İlkeleri

Kalkınma politikası, Finlandiya’nın diğer politikalarının (dış politika, güvenlik politikası) ayrılmaz bir parçası. Finlandiya, kalkınma politikası aracılığıyla gelişmekte olan ülkelerin konumunu güçlendiriyor, küresel sorunların çözümüne yardımcı oluyor ve uluslararası işbirliğinde aktif rol oynuyor.

Yoksulluğu Ortadan Kaldırma, Eşitsizliği Azaltma ve Sürdürülebilir Kalkınma

Finlandiya’nın kalkınma politikası, BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini destekliyor. Kalkınma politikası, insan haklarını ve değer temelli diğer politikaları da kapsıyor. Finlandiya’nın uluslararası işbirlikleri ve eylemleri, Paris İklim Anlaşması’na ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin hedeflerine dayanıyor. Kalkınma politikası dahilinde toplumsal cinsiyet eşitliğine, ayrımcılığın önlenmesine, biyoçeşitliliğin ve çevrenin korunmasına vurgu yapılıyor.

Kalkınma işbirliği, kalkınma politikasını uygulamanın bir yolu. Kalkınma hedeflerine ulaşmak amacıyla gelişmekte olan ülkelerle, BM’yle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği amaçlanıyor. Kalkınma işbirliğinin amacı, gelişmekte olan ülkelerin kapasitesini yükseltmek, ülkelerin kendi sorumluluğunu üstlenmesini sağlamak. Finlandiya, uluslararası iklim finansmanına katkısını, Dışişleri Bakanlığı tarafından yönetilen resmî kalkınma yardımının bir parçası olarak yönlendiriyor. İnsani yardım, kalkınma politikasının kapsamında. Finlandiya’nın insani yardım çalışmaları, uluslararası hukuka, insan hakları anlaşmalarına, mülteci hukukuna, BM tarafından belirlenen insanlık, tarafsızlık, yansızlık ve bağımsızlık gibi insani ilkelere dayanıyor. Kalkınma politikasına ilişkin hükümet raporu, Finlandiya’nın uzun vadeli kalkınma politikasına olan bağlılığını teyit ediyor. “Parlamento İzleme Grubu”, 2021 yılında hükümet tarafından kabul edilen raporun hazırlanma sürecine katıldı. Süreç boyunca toplumdaki farklı aktörlerin fikri alındı. Finlandiya, kalkınma işbirliği, insani yardım ve uluslararası iklim finansmanına katkı yoluyla küresel sorunları çözme sorumluluğunu üstleniyor.

Etkili Kalkınma İşbirliği: Finlandiya’nın Değerleri ve Güçlü Yönleri
Finlandiya’nın kalkınma politikası ve işbirliği, toplumların gelişimi ve insanların yaşamları üzerinde olumlu etkisi olan somut sonuçlara yol açıyor. Finlandiya, kalkınma işbirliği konusunda uzun vadeli bir perspektif benimsiyor, kendi değerleri ve güçlü yönleri üzerine inşa edilen beş önceliğe odaklanıyor:

●    Cinsel sağlığa, üreme sağlığına ve haklarına vurgu yaparak kadınların, kız çocuklarının statülerinin ve haklarının güçlendirilmesi.
●    Eğitim kalitesi, engellilerin katılımı ve toplumsal cinsiyet eşitliği.
●    Sürdürülebilir ekonomi, insana yakışır iş, kadınların ekonomideki rolü ve kadın girişimciliği.
●    Gelişmekte olan ülkelerde vergi sistemlerinin geliştirilmesi, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün desteklenmesi.
●    İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, adaptasyonun güçlendirilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması, su krizinin ve afet riskinin önlenmesi, ormanların ve biyoçeşitliliğin korunması.

Sürdürülebilir Sonuçlar İçin Temel İlkeler

1. İnsan Hakları: Finlandiya, kalkınma politikasında insan hakları temelli bir yaklaşımı benimsiyor. İnsan haklarının uygulanması, kalkınma politikasının önemli bir hedefi.  Amaç, insanların, haklarını belirleme, talep etme ve yerine getirme becerilerini güçlendirmek, yetkililerin insan haklarına saygı göstermesini sağlamak, insan haklarını korumak ve güvence altına almak.

2. Şeffaflık: Etkili ve sorumlu kalkınma işbirliği, bilgi paylaşımını zorunlu kılıyor. Şeffaflık, fonların kötüye kullanılma ihtimalini azaltıyor. OpenAid.fi, Finlandiya’nın kalkınma işbirliği fonlarının nerede, nasıl ve ne zaman kullanıldığına dair veri ve istatistiklerin yer aldığı bir web sitesi. Dışişleri Bakanlığı, kalkınma işbirliği projelerinin ve programlarının finansman kararlarını, faaliyetlerin raporlarını web sitesinde yayımlıyor.

3. Tutarlılık: Kalkınma işbirliği, değişimi sağlamak için sadece bir araç. Farklı paydaşlar, gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınma için ön koşulların yaratılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarda yer alıyor. Farklı sektörlerdeki karar alıcılar, eylemlerinin gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkilerini dikkate almalı, bu etkileri değerlendirmeli ve elde edilen başarılara zarar vermemeli. Finlandiya, özellikle beş alanda politika uyumunu teşvik ediyor: Gıda güvenliği, ticaret, göç, vergilendirme ve güvenlik. Ulusal düzeyde alınan somut tedbirler arasında merkezî yönetimle yakın işbirliği ve AB’deki süreçlerin daha iyi koordine edilmesi yer alıyor.

4. Kalite ve Sürdürülebilir Sonuçlar: Finlandiya, kalkınma işbirliğinin kalitesini artırmaya kararlı. İlkeler, işbirliği, programa ortak olan ülkelerin yerel konulardaki uzmanlığının güçlendirilmesi, uygulamaların uyumlu hâle getirilmesi, şeffaflık ve hesap verebilirlik vurgulanıyor.

5. Ortak Ülkelerin Kalkınma Sorumluluğu: Finlandiya’nın kalkınma işbirliği, ortak ülkeler tarafından tanımlanan kalkınma ihtiyaçlarına, bu ülkelerin kalkınma planlarına dayanıyor. Sonuçlar, ortak ülkelerin kalkınma hedeflerini sahiplenmesi, bu hedeflere bağlılığını göstermesi neticesinde elde ediliyor. Değişim sorumluluğu ortak ülkelere ait. Finlandiya, ortak ülkelerin gelişimini destekliyor.


Önerilen Haberler