YÜKLENİYOR
Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?
BÜLENT KERİMOĞLU: İnsani Gelişme Vakfı’nın “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunda beşinci sırada yer alıyoruz. Rapor, dokuz ana başlıkta 81 değişkenden elde edilen sonuçlara göre hazırlanmıştır. “Sosyal Yaşam”, “Sağlık”, “Eğitim”, “Ekonomik Durum”, “Çevresel Performans”, “Ulaşım ve Erişilebilirlik”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endekslerinde üst sıralarda yer almayı başardık.
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
BÜLENT KERİMOĞLU: Nüfusa oranla ilçemizdeki kreş sayısı fazla, bununla iftihar ediyoruz. Çocuk hakları konusunda yaptığımız çalışmalarla Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Parlamentosu’ndan “Çocuk Dostu Belediyecilik Ödülü” aldığımız için gurur duyuyoruz. Gerek akran zorbalığı gerek parçalanmış aile sendromu yaşayan çocuklar, cinsel istismar, çocuklara yönelik şiddet hakkında yaptığımız çalışmaların, uyuşturucu başta olmak üzere zararlı alışkanlıklara karşı vermiş olduğumuz mücadelenin etkilerini görüyoruz, bu çalışmalarla fark yarattığımıza inanıyoruz.
3.000 aileye her gün sıcak yemek ulaştırıyoruz. Beş yıl önce başladığımız “7 Bölge 7.000 Çocuk” projesini bu yıl “7 Bölge 70.000 Çocuk” hedefine ulaştırma gayretindeyiz. İhtiyaç sahibi vatandaşlara destek oluyoruz, bu süreçte sivil toplum kuruluşlarıyla, muhtarlarla, Bakırköy halkıyla işbirliği yapıyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek özel ödenekli belediye tiyatrosuna sahibiz. Her yıl altı yetişkin ve iki çocuk oyunu sahneliyoruz. Her yıl yaklaşık 600 etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Belediyemizin SGK anlaşmalı tıp merkezinde 16 branşta hizmet veriyoruz. Yaşlı, engelli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara evde sağlık hizmeti imkânı sunuyoruz. Belediyemizin hasta nakil aracıyla yılda 500’den fazla nakil yapıyoruz.
“Halk Kart” uygulamamızla yaklaşık 2.000 aileye her ay nakdi yardımda bulunuyoruz. 1.000’den fazla öğrenciye burs veriyoruz. Sokak hayvanları için yaptığımız çalışmalar diğer belediyelere örnek olacak nitelikte. Sokak hayvanlarını tedavi ve rehabilite ediyoruz, kısırlaştırıyoruz. Yaz-kış spor okullarıyla yılda 10.000’den fazla çocuğa hizmet veriyoruz. Spor okullarında sadece futbol, basketbol, voleybol eğitimi vermiyoruz, farklı alanlarda da (yüzme, satranç, müzik, resim, sinema) eğitimler düzenliyoruz. Yaz-kış sanat okullarında ilköğretim öğrencilerine ve liseli gençlere eğitim veriyoruz, eğitimler tamamlandığında öğrencileri sertifikayla mezun ediyoruz.
Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?
BÜLENT KERİMOĞLU: Vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hizmetlerimizi geliştiriyor, çeşitlendiriyoruz. 2023 yılındaki hedeflerimiz arasında çocuklara ve gençlere yönelik kültür-sanat ve spor faaliyetlerini artırmak, hasta ve yaşlı vatandaşlara sunduğumuz hizmetleri geliştirmek, engelli vatandaşlar için yeni projeler hayata geçirmek, sokak hayvanları için farkındalık yaratmak, üniversite öğrencilerinin barınma sorununa çözüm bulmak, çalışan annelere destek olmak yer alıyor.
Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?
BÜLENT KERİMOĞLU: Öncelikli hedefimiz, insan odaklı hizmet üretmek. Yol, kaldırım ve altyapı çalışmaları yapmak, asfalt dökmek elbette önemlidir, ama biz, insan odaklı hizmetlerimizle fark yaratmak istiyoruz. “Sağlık”, “Sosyal Yaşam” ve “Çevresel Performans” endekslerinde ilçemizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Özellikle dezavantajlı gruplar için çalışmalar yürütüyoruz.