"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Keskin: “Yerel düzeyde mikro politikalara önem veriyoruz”

  • 9 Ocak 2023
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin Belediye Gazetesi’nin sorulanı yanıtladı.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

MUAMMER KESKİN:
İnsani Gelişme Vakfı’nın “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunda öne çıkan ilçeler arasındayız. “Yeşil Bölge”de, çok yüksek insani gelişme kategorisinde bulunuyoruz. “Yönetişim ve Saydamlık”, “Sosyal Kapsama”, “Ekonomik Durum”, “Eğitim”, “Sağlık”, “Sosyal Yaşam”, “Çevresel Performans”, “Ulaşım ve Erişilebilirlik”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endekslerinde yer alıyoruz.

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

MUAMMER KESKİN:
İnsani Gelişme Raporu’nda da değinildiği gibi, eşitsizliklerle başa çıkmak kolay değildir. Ancak değişim çoğunlukla mümkündür. Ekonomideki kötü gidişata rağmen adaleti ve verimliliği tesis etmek için politika ve hizmetler geliştirilerek süreç tersine çevrilebilir. Biz de bu anlayışla hizmet politikamızı geliştirerek eşitsizliklerin azaltılmasına katkıda bulunacağız. İnsanlığa fayda sağlamak ve hizmetlerimizi daha da etkin kılmak için yerel düzeyde mikro politikalara önem veriyoruz. Hizmet politikamızda tercihimiz, eşitsizliklerin azaltılması. İnsani gelişmeyi sürdürebilir kılmak için belirlediğimiz hedeflerle ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz.

İlçemizdeki mahallelerin ihtiyaçları doğrultusunda sağlık merkezleri, kreş ve gündüz çocuk bakımevleri, kültür ve spor merkezleri, Mahalle Evleri, aşevi/sosyal mutfak, Gıda Bankası, Mahalle Mutfakları, dikimevi, Açık Ev, Kadın Danışma Merkezi, Destek Eğitim ve Kurs Merkezleri, Kitap Okuyan Çocuklar Oyun Kitaplığı, Engelli Koordinasyon Merkezi, Alzheimer gündüz bakımevi, Aile Eğitim ve Danışmanlık Merkezi gibi merkezlerle vatandaşlara hizmet sunuyoruz. Her çarşamba belediye binasının fuaye alanında halk günleri düzenliyoruz.

2020 yılında açtığımız Kadın Danışma Merkezi, hukuki ve psiko-sosyal danışmanlık hizmeti veriyor. 25 Kasım 2022 tarihinde hizmete başlayan İlk Adım Merkezi’yle Türkiye’de ilk kez bir pilot çalışmayı uygulamaya başladık. Şiddete maruz kalan kadınların (varsa çocuklarıyla beraber) 72 saat konaklayacağı, sosyal hizmet uzmanı, psikolog ve avukat desteği alabileceği bir merkez oluşturduk. 2023 yılında Kadın Sığınma Evi açarak kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamındaki çalışmalarımızı üç adımlı bir sistem hâline getirmeyi hedefliyoruz. Kadın Sığınma Evi için arsa tahsisi sürecini ilçe kaymakamlığıyla birlikte yürütüyoruz, lokasyon belirlendi, arsa tahsisi çalışmaları sürüyor. Kadınlara yönelik ücretsiz sağlık taraması için çalışmalara başlamayı planlıyoruz.

Kooperatifleşme ve teşvik çalışmalarına önem veriyoruz. Şu anda üç kooperatifle işbirliği protokolümüz var. Dört kooperatifle işbirliği protokolü yaparak belediyemize ait kooperatif kurmayı hedefliyoruz. Üniversitelerle işbirliği yaparak profesyonel terzilik, aşçılık ve pastacılık kursları açıyoruz. Kursiyerleri, sosyal hizmet uzmanı tarafından yapılan derinlemesine görüşmeler sonrasında belediyemizin Sosyal Değerlendirme Kurulu’nun kararıyla belirliyoruz. Kursiyerlerin istihdamına yönelik çalışmalar da yürütüyoruz. 2021 yılında Gençlik Çalışmaları Birimi kurduk. 2023 yılında bir gençlik merkezi açarak gençlerin psiko-sosyal gelişimine destek olacak çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. 2021 yılında kurduğumuz Gerontolojik Hizmetler Birimi’yle yaşlılara yönelik hak temelli çalışmalara devam edeceğiz. Şu anda baroların bile Yaşlı Hakları Merkezi yok. Merkez için çalışmaları İstanbul Barosu işbirliğiyle yürüteceğiz.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

MUAMMER KESKİN:
“Sosyal Kapsama” endeksinde verilen örnekten yola çıkarak, performans programımızdaki planlardan bahsetmek isterim. Kadın El Emeği Pazarı’nın kurulması için altyapı çalışmalarına geçtiğimiz yıl başlamıştık, bazı özel günlerde pazarı açıyorduk. 2023 yılında Kadın El Emeği Pazarı’nı her salı Feriköy Semt Pazarı’nda hizmete sunacağız, pazarda satış yapan kadınların çocukları için kreş de açacağız. Mahalle Evleri’nde el emeği ürünler için sergiler de açıyoruz. İlçemizin gece nüfusumuz 280.000’den fazla, gündüz nüfusu 3 milyonu aşıyor. Kısıtlı kaynaklara rağmen hizmet taleplerini karşılıksız bırakmıyoruz. “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporu bize geniş bir gösterge setiyle insani gelişmenin ve sürdürülebilir kalkınmanın birleştirilebileceğini gösterdi.

Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının yerelleştirilmesini önemsiyoruz. Yerel düzeyde insani gelişme göstergeleriyle sürdürülebilir kalkınma amaçları ilişkisi üzerine kapsamlı bir çalışma başlattık. Bağımsız, güvenilir ve tekrarlanabilir veri setleri oluşturmak amacıyla “Gönüllü Yerel Değerlendirme Raporu” çalışması yürütüyoruz. Belediyemizin faaliyet raporlarını sürdürülebilir kalkınma amaçlarıyla uyumlu hâle getirmeye başladık. Bu doğrultuda “Yönetişim ve Saydamlık”, “Sosyal Kapsama”, “Ekonomik Durum”, “Eğitim”, “Sağlık”, “Sosyal Yaşam”, “Çevresel Performans”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Ulaşım ve Erişilebilirlik” endekslerindeki hizmetlerimizi daha etkin hâle getireceğiz.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

MUAMMER KESKİN:
BM’nin insani gelişme endeksi hazırlama yöntemindeki veri setlerini göz önünde tutarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Verilerin derlenme aşamasında ortaya çıkan eksiklikleri, verilere erişilememesi gibi gerekçeleri de dikkate alarak internet sitemizi güncel tutmak amacıyla çalışmalar yapacağız. Belediyemizin “Komşu Masa” uygulaması etkin kullanılıyor, bu sayede bilgiye kesintisiz ulaşılıyor. İnternet sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla vatandaşlara mesaj iletme olanağı da sunuyoruz. Bu konuda birçok yerel yönetime örnek olacak modeller geliştiriyoruz. “Katılımcı Bütçe-Benim Bütçem” sayesinde Şişli’de yaşayan vatandaşların istek, beklenti ve deneyimlerini öğreniyoruz. Böylece kamusal politikamızı, hizmet ve projelerimizi komşularımızın yararına iyileştirebiliyor, yenilikçi çözümler sunulmasını sağlayabiliyoruz. Vatandaşlara katılımcı, hesap verebilir, şeffaf, sağlam ve sürdürülebilir mali yönetim sözü verdik, bu sözü yerine getirmek için çalışmalar başlattık. “Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası” (ELoGE) aldık, Türkiye’de başarısını tescil ettiren ilk belediye olduk. Avrupa Konseyi kriterlerini öğrenme ve iyileştirme aracı olarak kullanarak, belediyemizdeki kurumsal dönüşümü sürekli hâle getirerek öncü hizmetler sunmaya devam edeceğiz. “Yönetişim ve Saydamlık”, “Sosyal Kapsama”, “Ekonomik Durum”, “Eğitim”, “Sağlık”, “Sosyal Yaşam”, “Çevresel Performans”, “Ulaşım ve Erişilebilirlik”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endekslerinde en yüksek puanı almak için çalışmalarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. “Çevresel Performans” ve “Sosyal Kapsama” endekslerindeki göstergeler kapsamında kendimizi nasıl geliştireceğimiz konusunda çalışmalar yapacağımızı da belirtmek isterim.


Önerilen Haberler