"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kurt:“Sürdürülebilir kalkınma amaçlarını ön planda tutuyoruz”

  • 9 Ocak 2023
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.


İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

KAZIM KURT:
İnsani Gelişme Vakfı’nın “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunda, tüm endeksler kapsamında 160 ilçe arasında 47.80 endeks değeriyle 34. sırada yer alıyoruz, “çok yüksek insani gelişme bölgesinde bulunuyoruz. Dokuz alt endeksin dördünde ilk 30’un içindeyiz. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endeksinde 12., “Yönetişim ve Saydamlık” endeksinde 15., “Ulaşım ve Erişilebilirlik” endeksinde 25., “Eğitim” endeksinde 30. sıradayız.

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

KAZIM KURT: Saydamlığı ve erişilebilir olmayı önemsiyoruz. Bu nedenle belediyemizin web sitesini yeniledik. Web sitemizde, çalışmalarımıza ve projelerimize detaylarıyla yer verdik. “Online Hizmetler”, “Hizmet Rehberi” ve “Yaşam Rehberi” gibi bölümlerin bulunduğu web sitemizde 10:00-16:00 saatleri arasında “online canlı destek” hizmeti de veriliyor. Sosyal medyayı aktif kullanıyoruz, bu sayede vatandaşlar bize kolaylıkla ulaşabiliyor. İşitme engelli vatandaşlar için web sitemize işaret dili uzantısını da dahil ettik. Türkiye’de ilk kez belediyemizin web sitesinde kullanılan işaret dili web eklentisi, işitme engelli vatandaşların bilgiye erişmesine imkân sağlıyor. Görme engelli vatandaşlar için özel bir site tasarladık. Her yıl nisan ayında “Hesap Veriyoruz” başlığı altında basın toplantısı düzenliyor, o yıl içinde yaptığımız ve yapamadığımız çalışmaları kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Belediyemizi, sosyal belediyecilik ve derman belediyeciliği anlayışıyla yönetiyoruz, bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Odunpazarı’nda altı tam zamanlı kreş, yedi oyun evi olmak üzere toplam 13 kreş açtık. 850 çocuk, kreşlerimizde laik, demokratik ve bilimsel eğitim alıyor. Gençler bir araya gelerek fikir üretsin, kişisel gelişimlerine katkıda bulunsun diye iki gençlik merkezi açtık.  Barınma ve ulaşım sorunlarının çözümü için gençlere destek oluyoruz. Türkiye ve Eskişehir’de bir ilke daha imza atarak Odunpazarı Dinleme, Diyalog, Dayanışma (3D) Gençlik Festivali düzenledik. Yılbaşında gençlere internet paketi hediye ettik. Kadınların meslek sahibi olması, gelişmesi ve güçlenmesi için  halk merkezleri açtık. Halk merkezlerinde, Odunpazarı Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları’nda (OMEK) kadınlar için atölyeler düzenliyoruz. Odunpazarı Belediyesi Kadın El Sanatları Pazarı aracılığıyla kadınların el emeği, göz nuru ürünlerini satmasına, para kazanmasına yardımcı oluyoruz. Engelli vatandaşların ve çocukların gelişimi için “Engelsiz Kültür ve Sanat Merkezi” açtık. Bu merkezde de çeşitli atölyeler düzenliyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşları da unutmuyoruz. Belediyemizin aşevi ve Erdal İnönü Halk Merkezi’ndeki yemek dağıtım noktası aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara her gün iki öğün, üç çeşit sıcak yemek ulaştırıyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlar her ay Halk Market’ten istedikleri ürünleri alabiliyor. Odunpazarı’nda okuma oranını yükseltmek için 23 halk kütüphanesi açtık.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

KAZIM KURT
: Kreş çalışmalarına devam edeceğiz, Odunpazarı’na yeni kreşler kazandıracağız. “Yaşlı Bakım Merkezi” ve “Engelsiz Kreş” için çalışmalarımız sürüyor. Her ikisini de en kısa sürede tamamlayacağız. Kadınlara, yaşlılara, gençlere, çocuklara ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik çalışmalarımıza yenilerini ekleyeceğiz. İlçemizde yeşil alanları artırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kültür-sanat etkinliklerine devam edeceğiz. Yakın zamanda belediyemiz bünyesinde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kurduk. Sürdürülebilir kalkınma amaçları kapsamında daha etkili çalışmalar yapacağız.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

KAZIM KURT:
İnsani Gelişme Vakfı’nın düzenleme yapması gereken iki husus olduğunu düşünüyorum. “Özel Müze Varlığı” alt kategorisi için sadece Kültür Bakanlığı’nın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün kaynaklarına göre çıkarımda bulunulması “Sosyal Yaşam” endeksine makro boyutta yanlış ya da eksik anlam yüklemektedir. Bu konu, İnsani Gelişme Vakfı yönetimine öneri olarak iletilebilir. Belediyemize ait birçok müzenin “galeri” olarak kayıtlı olması bu endeksteki oranı etkiliyor. İnsani Gelişme Vakfı’nın bu endeks için kaynakça kısmında belirttiği web adresindeki tabloda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, diğer bazı müzeler, belediyemizin galeri ve müze-kitaplıkları yer almıyor. Bu nedenle nüfusuna kıyasla müze sayısı oldukça fazla olan bir ilçe için hesaplanan “Sosyal Yaşam” endeksinin hata payı da yüksek oluyor. Sorunuza gelecek olursak, katılımcı ve gelişime açık bir belediyeyiz. Vatandaşların ihtiyaçları, talep ve beklentileri doğrultusunda çalışmalarımızı güncelliyor, geliştiriyoruz.


Önerilen Haberler