YÜKLENİYOR
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?
ALPER TAŞDELEN: İnsani Gelişme Vakfı’nın bu yıl dördüncüsünü açıkladığı “İnsani Gelişme Endeksi” 2021 raporunda “Yeşil Bölge” olarak adlandırılan çok yüksek insani gelişme kategorisinde ikinci sırada yer aldık. Belediyemizin insanı merkeze alan hizmetleri ve yatırım projeleri, İnsani Gelişme Vakfı tarafından BM kriterlerine göre yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda çok yüksek insani gelişme kategorisinde ikincilikle ödüllendirildi. Bir önceki raporda üçüncü sırada yer alıyorduk. Çankaya, “Yönetişim ve Saydamlık”, “Sosyal Kapsama”, “Ekonomik Durum”, “Sağlık”, “Sosyal Yaşam”, “Ulaşım ve Erişilebilirlik”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endekslerinde de üst sıralarda yer almayı başardı. Nitelikli eğitim ve yaşam boyu öğrenim fırsatı sağlamanın hesaplandığı “Eğitim” endeksinde ise, 77.67 puanla ilk sırada yer aldık. CHP’li belediyeler çalışıyor, üretiyor, proje geliştiriyor, vatandaşların umudu oluyor, halkın olanı yine halka geri veriyor. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi, Türkiye’yi Çankaya gibi yapana kadar çalışmaya devam edeceğiz.
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
ALPER TAŞDELEN: Yatırımlarımız, her yaştan ve her kesimden vatandaşlara yönelik hizmetlerimiz, sosyal alanlar, spor alanları, kültür-sanat etkinlikleri, sosyal demokrat belediyecilik uygulamalarımız Çankaya’da yaşam kalitesini yükseltti. Binlerce vatandaş, Çankaya Evleri, spor alanları, kreşler, kültür-sanat merkezleri gibi hizmetlerimizden yararlanma imkânı buluyor. Bu hizmetleri artırmaya, vatandaşların hayatına dokunmaya devam edeceğiz. İlçeleri âdeta bir sınavdan geçiren, insani gelişmişlik düzeyine göre ilçelerin karne aldığı böylesine önemli bir araştırmayı hazırladıkları için İnsani Gelişme Vakfı’na bir kez daha teşekkür ediyorum.
Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?
ALPER TAŞDELEN: Çankaya, 62.63 puanla çok yüksek insani gelişme bölgesi anlamına gelen “Yeşil Bölge”de ikinci sırada yer aldı. Bu, bizim sıkı sıkıya bağlandığımız “doğru belediyecilik” anlayışımızın bir sonucu. Göreve geldiğimiz günden bu yana önceliğimiz, insan odaklı hizmetler üretmek, vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmekti. 2023 yılında üç büyük projeyi hayata geçirmek istiyoruz: Atatürk Kültür Merkezi, Bademlidere Cumhuriyet Parkı ve Kurtuluş Savaşı Müzesi. Atatürk Kültür Merkezi, Ankara’nın uluslararası standartlardaki ilk kültür merkezi olacak. Bademlidere Cumhuriyet Parkı, Ankara’nın ikinci Atatürk Orman Çiftliği olacak. 750 dönümlük Bademlidere Cumhuriyet Parkı’yla 1 milyon 500 bin metrekareyi aşan yeni yeşil alanı ve parkı Çankaya’ya kazandıracağız. En değerli arazilerimizi park ve yeşil alan, sosyal tesis, kültür merkezi, Çankaya Evi, kreş ve spor tesisleri olarak vatandaşların hizmetine sunuyoruz. Yeşil alanları ranta açmıyoruz. Bundan sonra da yeni yapıları ilçemize kazandırmaya devam edeceğiz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasını 1.085 rakımda yaşatacağız. Anıtkabir’e gelen her yabancı ziyaretçi, Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni ziyaret edecek. Böylece Ankara’nın önemli bir eksiği tamamlanacak. Sürdürülebilir kalkınmada birinci önceliğin, yoksulluğu ortadan kaldırmak, insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak olduğunu düşünüyoruz. Sosyal devlet anlayışı temelinde hizmetlerimizi ve projelerimizi sürdüreceğiz.
Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?
ALPER TAŞDELEN: Çankaya, “Yönetişim ve Saydamlık”, “Sosyal Kapsama”, “Ekonomik Durum”, “Sağlık”, “Sosyal Yaşam”, “Ulaşım ve Erişilebilirlik”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endekslerini kapsayan “Yeşil Bölge”de yer aldı. “Ulaşım ve Erişilebilirlik” endeksi kapsamında bisiklet kullanımını yaygınlaştıracak alanlar oluşturmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda uygulanabilir projelere destek vermeye hazırız. İlçemizde geniş alanlı parklar var, bu parklara bisiklet yolları yaptık. Bisiklet yollarının aktif olarak kullanılmasını istiyoruz. Yer aldığımız diğer endekslerdeki çalışmalarımız doğrultusunda yeni projeleri hayata geçireceğiz. Çankaya Evleri’nde her yaştan vatandaşa eğitim veriyoruz. Çankaya Evleri’nin sayısını 30’a çıkaracağız. Çayyolu, Kırkkonaklar, Karapınar ve Dilekler Çankaya Evi’ni 2023 yılında hizmete sunmayı planlıyoruz. Her yıl binlerce vatandaş, Çankaya Evleri’ndeki kurslara katılıyor ve sosyalleşiyor. Amacımız, Çankaya Evleri’ni eğitim yuvasına dönüştürmekti. Bu amacımıza ulaştık. Türkiye, ekonomik açıdan çok zor bir dönemden geçiyor. Bu nedenle belediyelerin sosyal destek uygulamaları önem taşıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlara ayni ve nakdi destek vermeye 2023 yılında da devam edeceğiz.