"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tugay: “İnsani gelişme kriterlerini dikkate alıyoruz”

  • 9 Ocak 2023
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

CEMİL TUGAY:
İnsani Gelişme Vakfı’nın “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunda nüfusu 150.000’den fazla olan ilçeler arasında Türkiye’de yedinci, İzmir’de birinci olduk. “Yönetişim ve Saydamlık” endeksinde 73.79, “Eğitim” endeksinde 62.20, “Sağlık” endeksinde 52.76, “Sosyal Yaşam” endeksinde 68.84, “Ulaşım ve Erişilebilirlik” endeksinde 86.09, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endeksinde 73.80 puan aldık, bu endekslerde “Yeşil Bölge”de (çok yüksek insani gelişmişlik kümesi), “Sosyal Kapsama”, “Ekonomik Durum” ve “Çevresel Performans” endekslerinde “Mavi Bölge”de (yüksek insani gelişmişlik kümesi) değerlendirildik.  
 
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

CEMİL TUGAY:
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinde üst sıralarda yer almayı, önceki yıllara kıyasla gelişme göstermeyi elbette önemsiyoruz. Gelişme sağlayabileceğimiz alanlarla ilgili çalışmalar yapmayı, belediyemizin birimleri arasında koordinasyonu sağlamayı hedefliyoruz. Bu çalışmalarımızdan belediyemizin “Sürdürülebilirlik Ofisi” sorumlu olacak. Birimler arasında koordinasyon ve eğitim toplantıları düzenliyoruz. Belediyemizin sürdürülebilirlik raporunu yayımladık. Uluslararası GRI standartlarına uygun sürdürülebilirlik raporu da hazırlıyoruz.

Katılımcı yerel demokrasiyi geliştirmek için belediyemiz bünyesinde “Vatandaş Katılım Birimi” oluşturduk. Kentsel alanlara ilişkin kararlarda ve kentsel tasarımda saha çalışmaları devam ediyor. “Dijital Katılım” uygulaması için yazılım çalışmaları tamamlandı, uygulama yakın zamanda başlayacak. Atıl kamusal alanlar haritalandırdık, bu alanların ekolojik, sosyal ve fonksiyonel (özellikle kentsel tarım) amaçla kullanımı için çalışmalar devam ediyor. “Alzheimer Merkezi”, “İleri Yaş Aktivite Merkezi” ve engelli merkezleri, çalışmalarını sürdürüyor. “Üçüncü Yaş Üniversitesi”, ileri yaştaki vatandaşlar için faaliyetlerine devam ediyor. Belediyemizin tesislerinde enerji etüdü çalışmaları yapıyoruz, verimli enerji ve su kullanımı için çalışıyoruz. Yeşil site ve yeşil bina sertifikasyon programını uygulamaya başladık. Belediyemizin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü aracılığıyla 0-3 yaş arasındaki çocukların durumunu takip etmeye devam ediyoruz (Karşıyaka95 Projesi). Yerel eşitlik eylem planımızı yayımladık, plan kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kentsel gıda stratejisi belgemizi hazırladık. Yerel üretici pazarlarıyla “pazar kent” olma yolunda ilerliyoruz. SECAP uygulama sürecinde yedi ilçe belediyesiyle toplantılar ve deneyim aktarım çalışmaları yapıyoruz.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

CEMİL TUGAY:
Sürdürülebilir kalkınma amaçları ve insani gelişme açısından hedefimiz, çevre, sağlık, sosyal kapsama, katılımcı, şeffaf ve demokratik yerel yönetim alanlarında ilçemizin gelişme düzeyini artırmak. Öncelikli çalışmalarımız arasında ileri yaştaki vatandaşlar için eylem planımızı geliştirmek, engelli vatandaşların kentsel hizmetlere adil erişimini sağlamak, kronik sağlık problemlerine sahip olan vatandaşları ve yakınlarını destekleyecek çalışmaları artırmak, dijital demokrasiyi tesis eden ve vatandaş katılımını artıran uygulamaları çeşitlendirmek ve yaygınlaştırmak, hazırladığımız SECAP çerçevesinde enerji verimliliğini yükseltmek, yeşil alanları, yaya ve bisiklet yollarını artırmak yer alacak. Sağlıklı beslenme, gıdaya adil erişim, organik atıkların komposta dönüştürülmesi, yerel tarımın desteklenmesi ve kentsel tarımın geliştirilmesi de önemli gördüğümüz diğer çalışma alanları.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

CEMİL TUGAY
: Sağlık, çevre, katılımcı ve şeffaf yönetim konularında (yukarıda bahsettiğimiz konu başlıklarında) daha yoğun ve etkin çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Yaptığımız bazı çalışmaları yayınlama ve duyurma konusunda eksiklerimiz olduğunu fark ettik. Çalışmalarımızı raporlama, yayınlama ve duyurma konusunda daha aktif olduğumuz takdirde yeni raporda üst sıralarda yer alacağımıza inanıyoruz.


Önerilen Haberler