"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akif Kemal Akay: “Adana’nın kültür-sanat mirasına sahip çıktık”

  • 30 Ekim 2023
Başkan Akif Kemal Akay, Seyhan Belediyesi'nin kültür-sanat hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Ulucami Mahallesi’nde restore ettiğimiz tarihî bir yapıyı “Luvi Kültür Merkezi” olarak hizmete açtık. Merkezde, M.Ö. 2000’li yıllarda bu topraklarda yaşayan Luvi halkını ve kültürünü tanıtıyoruz. Merkez, yoğun ilgi gördü. Turhan ve İlhan Selçuk kardeşlerin yaşadığı evi kamulaştırdık, bu mekânı “Karikatür Evi” yapmak için mimari projesini hazırladık ve çalışmalara başladık. Türkiye’nin ilk ve tek diş hekimliği müzesi olan Prof. Dr. İlter Uzel Diş Hekimliği ve Tıp Müzesi’ni açtık. Tarihi Kentler Birliği tarafından “Koleksiyon ve Arşiv Müzeleri” dalında ödüle layık bulunan müze yoğun ilgi görüyor. Tarihî tren istasyonunda “Gastronomi Müzesi”, tarihi Çerçi Konağı’nda “Tıbbi Aromatik Bitki Müzesi” kuracağız.

Seyhan Kadın Dayanışma Merkezi, Seyhan Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (SEYMER) ve Seyhan Sanat Evi, sanat fabrikası görevi görüyor. Merkezlerde, cam füzyon, çini, seramik, tekstil, kâğıt rölyef ve ahşap oyma atölyeleri düzenleniyor. Adana çevre yolu üzerindeki çırçır fabrikasını “Seyhan Sanat Merkezi” olarak Adana’ya kazandıracağız, restorasyon çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. İki ayrı yapıdan oluşan Seyhan Sanat Merkezi’nde, konser salonu, çok amaçlı salon, atölyeler yer alacak. Merkezin açık alanı da yazlık sinema gösterimleri başta olmak üzere farklı etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Belediyemiz bünyesinde farklı branşlardaki (tiyatro, müzik ve halk oyunları) faaliyetler devam ediyor, çocuk ve yetişkin oyunları hazırlanıyor, ücretsiz sahneleniyor. Ayrıca yetişkinlere tiyatro kursları veriliyor. Yaz ve güz döneminde ücretsiz enstrüman kursları da veriliyor. Bağlama, gitar, piyano, bendir gibi kursların yanı sıra ses eğitimi ve konservatuvara hazırlık kurslarımız da var. Halk oyunları ekibimiz, belediyemize ait programlarda gösteriler düzenliyor. Çocuk performans sahnesi, yaz ve güz döneminde 5-15 yaş aralığı için çalışmalarını sürdürüyor. Kurs programlarımız sayesinde “Çocuk Performans Sahnesi” kuruldu. Yaz döneminde Seyhan’ın dezavantajlı mahallelerinde yazlık sinema ve tiyatro etkinlikleri düzenliyoruz. Hedefimiz, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adana’nın kültürel ve sanatsal mirasına sahip çıkmaya devam etmek.


Önerilen Haberler