"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Alper Taşdelen: “Sanatı Çankaya’nın sokaklarına taşıdık”

  • 30 Ekim 2023
Başkan Alper Taşdelen, Çankaya Belediyesi’nin kültür-sanat hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Kültür-sanat, bireysel ve toplumsal iyilik hâlini destekler. Sanatla uğraşanlar özgür, özgün ve eleştirel olmak ister. Sanat, sansür, sınırlama, susturulma gibi engelleri kabul etmez. Sanat, özgür olmalıdır. Sanat, yaratıcılıktır. Yaratıcılık için engel değil, destek gerekir anlayışıyla sanata ve sanatçıya desteğimizi sürdürüyoruz. Vatandaşları efektif, katılımcı, destekleyici, seyir zevki yüksek etkinliklerle buluşturmayı, sanatı kolaylıkla erişilebilir hâle getirmeyi önemsiyoruz.
Çankaya’da yedi adet kültür-sanat merkezi var. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’yle Fikret Otyam Sanat Merkezi’ni ilçemize kazandırdık. Atatürk Kültür Merkezi’ni yakın zamanda hizmete sunacağız. Atatürk Kültür Merkezi, 1.000 kişilik akustik ve 500 kişilik konferans salonundan oluşan, akustik tasarımının yanı sıra sahne yüksekliği ve orkestra çukuru ile uluslararası standartlardaki merkezlerden biri olacak.
Kültür-sanat merkezlerindeki galerilerde ve salonlarda birbirinden farklı etkinlikler düzenliyoruz, bu merkezlerde yıl içinde binlerce sanatseveri ağırlıyoruz. Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bütçemiz var. Bu bütçeyi kullanırken hassasiyet gösteriyoruz. Kültür-sanat alanında çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarıyla, diğer kurum ve kuruluşlarla, kişilerle ortak projeler üretiyoruz, birlikte çalışmalar yapıyoruz. Kültür-sanat alanında işbirliklerine de kaynak ayırıyoruz, bu konuda öncü olmaya gayret ediyoruz.
Pandemi sürecinde müzisyenlere ve oyunculara destek olduk. Sanatçılara ekonomik açıdan katkıda bulunmak amacıyla dijital ortamda tiyatro oyunlarının ve konserlerin düzenlenmesine destek olduk, açık hava etkinlikleri düzenledik. Sanatın kapalı alanların dışına çıkarak sokağa taşınması, kentin belleği ve sakinleri için oldukça iyi bir deneyim. İlkini 2021 yılında gerçekleştirdiğimiz mural (duvar resmi) uygulamaları projesi kapsamında Çankaya sokaklarındaki binalar mural sanatçılarının eserleriyle sanat eserine dönüştü. Projenin ikincisini de bu yıl hayata geçirdik.
Bir kentin, gençleri kültür-sanatla buluşturması oldukça önemli. Genç sanatçılara destek olmak ve gençleri sanata yönlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında Turan Erol Sanat Atölyesi’ni hayata geçirdik. Atölye, Türkiye’de bir ilk. Güzel sanatlar liselerine ve üniversitelerin güzel sanatlar bölümüne hazırlık amaçlı ücretsiz kursların verildiği atölye, geçtiğimiz sezonu başarıyla kapattı, atölyede eğitim alan gençler istedikleri fakültelere yerleşti. İlçemizdeki 16 adet kütüphaneden de ağırlıklı olarak gençler faydalanıyor.


Önerilen Haberler