"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Hasan Akgün: “Kültür gezileriyle büyükçekmece’yi tanıttık”

  • 30 Ekim 2023
Başkan Hasan Akgün, Büyükçekmece Belediyesi’nin kültür-sanat hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Kültürel gezilerle ilçemizin ve İstanbul’un tarihî yerlerini tanıttık, çalıştaylar, konferanslar, paneller, sempozyumlar, seminerler ve sergiler düzenledik. Farklı branşlarda sanat kursları açtık (sahne sanatları, el sanatları, güzel sanatlar, Müjdat Gezen Sanat Merkezi kursları). Yaz okullarında ve çocuk oyuncak kütüphanelerinde eğitimlerimiz devam ediyor.

“Sokakta Şenlik Var” projesiyle pandemi döneminde etkinlikler düzenledik. Anne-çocuk atölyeleriyle çocukların tatil dönemlerini verimli geçirmesini sağladık. Bilgi içerikli, eğitici ve eğlendirici yarışmalar düzenledik, teşvik edici ödüllerle çocukları destekledik. Müzik türlerini tanıtmak amacıyla eğitimler verdik, kent kültürüne katkıda bulunduk. Kültürel, tarihî ve turistik yerleri tanıtmak için bilgilendirici yayınlar (kitap, broşür, dergi, afiş vb.) hazırladık, bu yayınları vatandaşlara ulaştırdık.

Dünya Kostümleri Müzesi’ni kurduk. Eğitim seminerleri düzenledik, Türk ve dünya kültürünün tanıtılmasını, örf, adet, gelenek ve göreneklerin gelecek nesillere aktarılmasını sağladık. İlçemizdeki kültür merkezlerinde ve meydanlarda, yetişkinler ve çocuklar için tiyatro oyunları sahneleniyor, söyleşiler, yazar buluşmaları, ulusal/uluslararası festivaller, sergiler, konserler düzenleniyor, açık hava sinema gösterimleri yapılıyor. Belediyemizin “Bir Yıldız Işığında Çocuk Sesleri Korosu”, sanatçılarla birlikte şarkılarını seslendiriyor. Her yıl, “Ustalara Saygı” etkinlikleri kapsamında Gönül Yazar, Bilge Özgen, Önder Bali, Mustafa Sağyaşar, Tarık Akan, Cüneyt Arkın, Yaşar Kemal, Nazım Hikmet için anma törenleri ve geceleri düzenledik. İstanbul genelindeki sokak müzisyenlerini bir araya getirdik. Uluslararası karikatür yarışmaları düzenledik.

İlçemizde 40 yılı aşkın süredir ikamet eden vatandaşlar için Çekmecedeki Anılar Çıkıyor Projesi’ni hazırladık. Büyükçekmece’nin Büyükleri Projesi kapsamında 70 yaş üzeri vatandaşların fotoğrafını çektik. Üçüncüsünü düzenlediğimiz Büyükçekmece Kitap Günleri’nde yazarlarla vatandaşları buluşturduk. Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nin 24.’sünü düzenledik. Festival kapsamındaki etkinlikler arasında Uluslararası Altınköprü Halk Dansları Yarışması, Uluslararası Çağdaş Dans Yarışması, Uluslararası Heykel Sempozyumu, Uluslararası Güler Ertan Fotoğraf Yarışması, Uluslararası Kukla Festivali, Uluslararası El Sanatları Atölyeleri, Uluslararası Çocuk Atölyeleri yer alıyor. Her yıl, özel konseptli sergiler açtık, sekiz farklı bölgede konserler düzenledik.

Kültür-sanat alanında aldığımız ödülleri şöyle sıralayabilirim:

•    FIAP Uluslararası Fotoğraf Yarışması Süreklilik Ödülü
•    CIOFF Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali Onursal Festival Ödülü
•    FIDAF Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali Onursal Festival Ödülü
•    Uluslararası Belediye Müzeler Birliği, Dünya Kostümleri Müzesi, En İyi Arşiv Ödülü
•    Chonan Dünya Dans Festivali, Altınköprü Halk Dansları Topluluğu Birincilik Ödülü
•    Boğaziçi Üniversitesi GETEM, Sürdürülebilir Belediye Proje Ödülü
•    CIOFF Hizmet ve Başarı Ödülü
•    Kosova Newborn Uluslararası Dans Festivali, Altınköprü Halk Dansları Topluluğu Birincilik Ödülü
•    Dünya Festivalleri Birliği, Dünya Yıldızı Festivali Ödülü

Önümüzdeki dönemde “Büyükçekmece Gençlik Festivali” düzenlemeyi, Büyükçekmece Radyosu’nu hayata geçirmeyi, “Gençlik ve İnovasyon Merkezleri” açmayı, çocuklar için “Oyuncak Müzesi” kurmayı planlıyoruz. Kültür-sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere en az 1.500 kişilik gösteri salonu olan bir kültür merkezi yapmayı hedefliyoruz.


Önerilen Haberler